DomovZdravilne rastlineNajboljši domači pripravki iz materine dušice in sivke

Najboljši domači pripravki iz materine dušice in sivke

Recepte in nasvete za uporabo in pripravo naravnih pripravkov iz teh dveh zdravilnih vijoličnih lepotic nam je zaupala Tina Mele, ki je sicer doktorica veterinarske medicine in doktorica medicinskih znanosti. Zadnjih 10 let pa je njena strast tudi preučevanje zdravilnih moči rastlin. Pogostokrat svoj navdih in srečo zato najde v pripravi in vodenju spletnih izobraževanj na to temo.

- Oglas -

Kot sama pravi, nam narava nudi nešteto možnosti, kako nas lahko podpre, zato meni, da v nobeni hiši ne bi smela manjkati domača zeliščarka ali zeliščar. “Moje poslanstvo je, da v čim več domov prinesem pozabljena in dodatno strokovno podkrepljena znanja o uporabi zdravilnih rastlin in tako poskrbim za opolnomočenje in samooskrbo s področja zdravja in dobrega počutja na naraven način čim več družin” še doda.

Tina Mele
Tina Mele

Materina dušica (Thymus sp.)

Mazilo iz materine dušice s kokosovim maslom

“Mazilo iz materine dušice s kokosovim maslom je večstransko uporabno mazilo, ki deluje na koži protimikrobno in pomirjevalno. Uporablja se pri pikih žuželk, manjših ranah, odrgninah ter vneti in razdraženi koži. Olajša in odpira dihalne poti – v te namene je dobro dodati še nekaj eteričnega olja timijana.”

Potrebujemo:

- Oglas -
  • 1 skodelico kokosovega masla
  • 1/4 skodelice oljčnega olja
  • 1/2 skodelice posušenih listov in cvetov materine dušice

Po želji dodamo še 10 kapljic eteričnega olja timijana (za dodatno moč).

Postopek:

Pripravimo vodno kopel – en večji lonec z vodo, na katerega postavimo manjši lonec v katerem bomo delali mazilo. V zgornjo posodo damo kokosovo maslo in oljčno olje. Segrevamo toliko časa, da se kokosovo maslo raztopi. Mešanici dodamo lističe in cvetove ter segrevamo (pazimo, da ni prevroče) 1-2 uri. Občasno premešamo. Po končanem segrevanju pustimo, da se zmes malenkost ohladi in nato precedimo skozi gazo. Po želji lahko dodamo eterično olje timijana (10 kapljic). Nalijemo v čiste posodice in počakamo, da se ohladi in strdi, nato posodice zapremo. Mazilo shranjujemo na hladnem in temnem mestu (ni treba v hladilniku). Uporabno je več mesecev.

Uporaba:

- Oglas -

Po potrebi nanesemo majhno količino mazila na prizadeto mesto –  ureznine, odrgnine, pike žuželk ali kakršno koli draženje kože. Pri prehladih oz. mokrem kašlju mazilo nanesemo na predel prsi in hrbta (v ta namen bo mazilo bolj učinkovito, če mu dodamo še eterično olje timijana).

materina dušica

Med z materino dušico

“Med z materino dušico lahko uporabljamo kot dodatek čaju, kot sladilo v raznoraznih izdelkih, kot namaz na kruhu ter tudi kar tako pri prehladih in vnetem grlu” svetuje.

Potrebujemo:

  • 6-10 vejic sveže materine dušice (ali timijana)
  • 1 skodelico medu

Postopek:

Sveže vejice materine dušice damo v čist, suh steklen kozarec za vlaganje.  Čez nalijemo med. Poskrbimo, da so vejice popolnoma prekrite z medom. Dobro zapremo kozarec in pustimo 1-2 tedna na temnem mestu na sobni temperaturi (npr. v kuhinjski omarici ali predalu). Precedimo skozi gazo in shranimo v čist, suh kozarec. Precejanje medu je lahko kar izziv (odvisno tudi od same viskoznosti oz. gostote medu). Za lažje precejanje lahko po potrebi med malce segrejemo, vendar pazimo, da temperatura medu ne pride preko 35°C. Tak med deluje protimikrobno in pomirjujoče, uporablja se ga predvsem pri vnetem grlu in mokrem kašlju. Kot pa smo že omenili je lahko tak med tudi odličen posladek ali sladilo.

Sirup materine dušice proti kašlju

“Sirup materine dušice deluje protimikrobno, protivnetno, lajša izkašljevanje pri mokrem/produktivnem kašlju, pomirja vneto grlo in podpira imunski sistem. Še posebej, če dodamo česen” nam še pojasni.

Potrebujemo:

  • 2 skodelici vode
  • 1 skodelico sveže materine dušice oz. ½  skodelice suhe materine dušice (list in cvet)
  • 1 skodelico medu
  • Sok 1 limone

Za dodatne protimikrobne lastnosti lahko dodamo 1-2 stroka drobno nasekljanega česna.

Postopek:

Zavremo vodo in dodamo materino dušico. Zmanjšamo ogenj in segrevamo še 10-15 minut oz. toliko časa, da se tekočina približno prepolovi. Odstavimo z ognja in pokrito pustimo, da se malce ohladi. Precedimo skozi gazo. Če želimo dodati česen, dodamo drobno nasekljan česen ter pustimo pokrito namakati 10 min. Nato precedimo. Ko je mešanica še topla, a ne vroča, primešamo med. Dodamo sveže stisnjen sok limone in dobro premešamo. Prelijemo v sterilne stekleničke in dobro zapremo. Če imamo razmerje medu in tekočine vsaj 1:1 lahko shranimo na hladnem in temnem prostoru; če je medu manj, hranimo v hladilniku.

Uporaba:

Pri mokrem kašlju uporabimo od 2 čajnih žličk do 1 jedilne žlice vsakih 4-6 ur.

Sivka (Lavandula angustifolia)

Lavenada – sivkina limonada

“Sivkina limonada nam prinaša mnogo koristi za naše zdravje. Pomaga lajšati stres in spodbuja relaksacijo. Tako limona kot sivka podpirata prebavo. Sok limone spodbuja prebavne encime, sivka pa lahko pomiri razdražen želodec in zmanjša napenjanje. Sivka deluje tudi protivnetno in podpira imunski sistem.”

Potrebujemo:

  • 1 skodelico sveže stisnjenega soka limon (približno 4-6 limon)
  • 1/2 skodelice medu (ali priljubljenega sladila)
  • 1 jedilno žlico posušenih cvetov prave sivke
  • Skupno 5 skodelic vode
  • Ledene kocke
  • Rezine limone in/ali vejice sivke za okrasitev (po želji)

Postopek:

Zavremo 1 skodelico vode. Odstavimo iz ognja in prelijemo čez posušene cvetove prave sivke (ali dodamo cvetove sivke v vodo). Pokrito namakamo 10 minut. Precedimo in dobimo sivkin čaj. V vrču zmešamo sivkin čaj, med in sok limon. Dobro premešamo, dokler med ni popolnoma raztopljen. Dodamo preostale 4 skodelice vode in premešamo. Ohladimo (vsaj eno uro v hladilniku) in postrežemo z ledom. Po želji okrasimo z rezinami limone in/ali vejicami sivke.

sivka

Sivkine lučke z medom

“Sladoledne lučke z medom so lahko osvežujoča pomiritev, podpirajo imunski in prebavni sistem; če pa dodamo če borovnice s tem v telo vnesemo še nekaj dodatnih antioksidantov, ki koristijo splošnemu zdravju. Idealno za vroče poletne dni.”

Potrebujemo:

  • 2 skodelici vode
  • ¼ skodelice posušene prave sivke
  • 1 skodelico sveže stisnjenega soka limone (približno 4-6 limon)
  • ½ skodelice borovnic (opcijsko – za dodatek k barvi in okusu)

Postopek:

Zavremo vodo. Odstavimo iz ognja in prelijemo čez posušene cvetove prave sivke (ali dodamo cvetove sivke v vodo). Pokrito namakamo 10 minut. Precedimo in dobimo sivkin čaj. Dokler je sivkin čaj še topel, dodamo med in dobro premešamo, da se med stopi. Dodamo limonin sok in dobro premešamo.

Po želji lahko dodamo borovnice. Borovnice razporedimo enakomerno v modelčke za sladoledne lučke. V modelčke za lučke nalijemo sivkino mešanico in postavimo v zmrzovalnik za vsaj 4-6 ur (oziroma dokler se mešanica ne strdi). Če lučke ne gredo lepo ven iz modelčkov, jih lahko za kratek čas postavimo pod toplo vodo.

Macerat sveže sivke

“Sivkin macerat lahko uporabimo za pomirjanje kože pri opeklinah (sončnih in drugih), za pomoč pri celjenju ran, kot masažno olje za pomirjanje in relaksacijo, pri bolečih mišicah, glavobolih, manjših poškodbah ter kot nego kože, saj deluje vlažilno, pomirjajoče in zaščitno na kožo” pojasni.

Za pripravo maceratov, oljnih izvlečkov rastlin, najpogosteje uporabljamo oljčno olje. Po želji, pa lahko uporabimo tudi jojobino ali mandljevo olje.

Postopek:

V sterilen kozarček za vlaganje drobno narežemo sivko (liste, cvetove in upogibljiv del stebla). Kozarček napolnimo do ¾. Dodamo 2-3 čajne žličke alkohola (za srednji kozarček za vlaganje) in dobro premešamo. Do vrha nalijemo oljčno olje, dobro zapremo in kozarček označimo. Na temnem mestu na sobni temperaturi pustimo 3 tedne. Podložimo s papirnato brisačo, ker bo vedno nekaj olja spolzelo ven. Lahko damo kozarček za 2-3 tedne v papirnati vrečki (zaščiteno pred svetlobo) na notranjo stran okna (toplota pomaga pri maceriranju, vendar naj nihanje temperatur ne bo preveliko).

Občasno kozarec pretresemo in vmes večkrat preverimo, če olje pokriva ves rastlinski material. Po potrebi dolijemo olje. Po 4 tednih macerat precedimo. V čist, steriliziran kozarec položimo lijak in preko gaze ali druge bombažne krpe precedimo macerat. Počakamo, da olje pasivno kaplja v kozarec in gaze z rastlinskim materialom ne stiskamo (ker bi s stiskanjem v macerat dodali tudi vodo iz rastline, kar pa ne želimo). Ko se olje precedi, kozarec zapremo in označimo ter ga shranimo na temno in hladno mesto.

- Oglas -
Sara Lipovšek
Sara Lipovšek
Sara Lipovšek je novinarka, ki ji nobeno področje ni tuje. Svoje članke rada podpre z nasveti strokovnjakov, ki jim dodajo še bolj poglobljen vpogled.

NAJNOVEJŠE