0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana12 prehranskih nasvetov za več energije in boljše razpoloženje

12 prehranskih nasvetov za več energije in boljše razpoloženje

MORDA VAS ZANIMA

Ali vam pogosto primanjkuje energije? Menite, da se spopadate s kronično utrujenostjo? Ali ste težko kos vsakodnevnim obveznostim? Ste večino časa slabo razpoloženi, letargični? Ali vas občasno presenetijo nenadni izbruhi jeze, ki jih težko nadzorujete?

- Oglas -

Tovrstne težave so žal zelo pogoste. Povezane so lahko z najrazličnejšimi vzroki, toda eden od glavnih je zagotovo neurejena prehrana. Ko se ne počutimo najbolje oziroma ko nimamo energije, se pogosto zatekamo k nezdravim, hitrim rešitvam, posledično pa smo še bolj utrujeni in brezvoljni. Zdrava prehrana je tako še posebej pomembna v obdobjih, ko imate občutek, da ste povsem izčrpali svoje energijske zaloge. Poleg splošnih nasvetov, povezanih z zdravim prehranjevanjem, je smiselno upoštevati tudi specifične napotke, ki so še posebej koristni za premagovanje (kronične) utrujenosti in za izboljšanje razpoloženja.

1. Pazite, da vaš zajtrk ne bo vseboval preveč sladkorja

Sladkor poskrbi za hitro oskrbo z energijo, zato bi lahko sklepali, da gre za odlično izbiro za dober začetek dneva. Seveda pa to ne drži. Čeprav imamo po zaužitju živil, ki vsebujejo veliko sladkorja, občutek, da smo polni energije, ta občutek hitro izzveni. Sledi nagel upad energije, kar zagotovo ni najboljša popotnica. Izogibanje prevelikim količinam sladkorja je seveda nujno tudi čez dan, toda zjutraj je to še posebej pomembno. Dan, ki se je začel slabo, je pogosto zelo težko rešiti. Če zjutraj pogosto uživate pekovske izdelke, sladke namaze in podobna živila, je skrajni čas za spremembe. Podobno velja tudi za sadne sokove. Po drugi strani pa je lahko sadje v nepredelani obliki zelo zdrav del zajtrka, na primer v kombinaciji z ovsenimi kosmiči. Tudi sadje seveda vsebuje sladkor, vendar hkrati zaužijemo še ogromno vlaknin, zato ni nevarnosti za prehitra nihanja krvnega sladkorja in s tem energije.

2. Prednost dajte kompleksnim ogljikovim hidratom

Podoben učinek kot hrana, ki vsebuje veliko belega sladkorja, imajo tudi izdelki iz bele moke, tudi če ne gre za sladka živila. Enostavni ogljikovi hidrati se namreč v telesu hitro pretvorijo v glukozo, kar pomeni, da je mogoče pričakovati hiter dvig, nato pa še hitrejši padec energije. Če ste nenehno utrujeni in slabo razpoloženi, poskušajte zmanjšati vnos enostavnih ogljikovih hidratov. Zamenjajte jih z živili, kot so rjavi riž, polnozrnate testenine, kvinoja, ajdova kaša, amarant in proso.

- Oglas -

3. Odkrijte raznolikost stročnic

Za čim bolj konstantno raven energije so zelo pomembne beljakovine. Prepričanje, da jih lahko najdemo samo v živilih živalskega izvora, je zmotno. Stročnice so odličen vir rastlinskih beljakovin, njihova dodatna prednost pa je, da jih lahko vključite v najrazličnejše jedi – da, celo sladice. Svet stročnic je precej bolj raznolik, kot si verjetno predstavljate. Preizkusite vrste oziroma sorte, ki jih doslej še niste, in poiščite nabor svojih najljubših stročnic.

4. Svojo prehrano popestrite z mikroalgami

Mikroalge, kot sta spirulina in klorela, pogosto vsebujejo idealno kombinacijo snovi, ki nam pomagajo pri premagovanju utrujenosti. V njih lahko najdemo veliko klorofila, beljakovin, železa in omega-3-maščobnih kislin. Spirulina je celo eden od najboljših virov beljakovin na planetu (če upoštevamo delež beljakovin na gram teže), še pomembnejše pa je, da vsebuje vse esencialne aminokisline.

5. Za hiter prigrizek si privoščite pest oreščkov

Oreščki so odlična izbira za malico oziroma za hiter prigrizek. Večina oreščkov vsebuje precej beljakovin, obenem pa lahko v njih najdemo ogromno mineralov in drugih snovi, ki poskrbijo za več energije. Indijski oreščki so na primer dober vir bakra, ki je zelo pomemben za tvorbo energije v telesu. Mandlji bodo telo oskrbeli z železom in kalijem, orehi pa so še posebej priporočljivi zaradi omega-3-maščobnih kislin.

6. Nikamor brez zdrave proteinske ploščice

Nenadni napadi lakote vas lahko presenetijo praktično kjerkoli. Če pri roki ne boste imeli boljše možnosti, boste najverjetneje posegli po nezdravih prigrizkih iz avtomata ali pecivu iz bližnje pekarne. Tako je pametno, da imate vedno pri sebi proteinsko ploščico, ki vas lahko reši v tovrstnih situacijah. Dan boste tako nadaljevali polni energije.

7. Izkoristite pozitivne učinke medicinskih gob

Pri spopadanju s pogosto utrujenostjo si lahko pomagate tudi s t. i. medicinskimi gobicami, ki se uporabljajo še pri številnih drugih težavah, povezanih z zdravjem in počutjem. V to skupino uvrščamo gobe, kot so reiši oziroma svetlikava pološčenka (Ganoderma lucidum), glavatci (Cordyceps), šitake (Lentinula edodes) in kitajski bodičasti luknjičar (Poria cocos). Medicinske gobe so med drugim na voljo v obliki prahu, ki ga lahko dodate različnim jedem in napitkom, na primer smutijem. Ena od možnosti pa je tudi kavni napitek, pripravljen iz mešanice kave in medicinskih gob v prahu. Tovrsten napitek bo poskrbel za precej bolj naravno poživitev kot običajna kava. Če zaužijemo preveč kofeina, je namreč učinek podoben kot pri preveliki količini sladkorja: dvig energije je kratkotrajen, nato pa se precej hitro popolnoma sesujemo.

- Oglas -

8. Kavo (vsaj občasno) zamenjajte z matcho

Se vam kava z dodatkom gob ne zdi najbolj vabljiva? Odlična zamenjava za klasično kavo je lahko tudi matcha – vrsta zelenega čaja, ki vsebuje ogromno antioksidantov. Tudi antioksidanti so izjemno koristni za preprečevanje oziroma premagovanje kronične utrujenosti. Morda se sicer niste pripravljeni popolnoma odpovedati kavi, toda smiselno je, da jo poskušate vsaj občasno zamenjati z matcho – še posebej če trenutno popijete več kot dve skodelici kave dnevno.

9. Vsi vaši obroki naj vključujejo tudi vlaknine

Vsi naši obroki bi morali vključevati vsaj nekaj vlaknin – tudi zato, ker imajo vlaknine izjemno velik vpliv na to, koliko energije imamo čez dan. Vlaknine so namreč zelo pomembne za uravnavanje krvnega sladkorja, od katerega je odvisna naša energija. Več vlaknin ko boste uživali, manjša bo nevarnost za drastična nihanja glukoze v krvi. Seveda pa vključevanje vlaknin v obroke nima samo kratkoročnih učinkov; s tem boste obenem zmanjšali nevarnost za sladkorno bolezen. Vlaknine pa med drugim prispevajo tudi k zmanjšanju tveganja za srčno-žilna obolenja.

10. Pri premagovanju utrujenosti si pomagajte s pesinim sokom

Pesin sok velja za eno najboljših alternativ kofeinskim napitkom. Prispeva lahko k hitrejši, učinkovitejši prekrvavitvi, s tem pa k boljši oskrbi celic s kisikom, vključno z možganskimi celicami, kar je izjemno pomembno za preprečevanje nenehne utrujenosti. Poleg tega pa lahko pesin sok pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka. Pitje tega napitka je še posebej priporočljivo pred malce intenzivnejšimi telesnimi aktivnostmi. Če na primer popoldne težko najdete energijo za vadbo, si namesto kave raje privoščite kozarec pesinega soka.

11. Ne pozabite na zdrave maščobe

To običajno ni glavni razlog, vendar je lahko nenehno pomanjkanje energije vsaj deloma povezano tudi s pomanjkanjem zdravih maščob v prehrani. Čeprav seveda ni dobro, da z maščobami pretiravate, bi bilo prav tako nespametno, če bi maščobe praktično povsem izločili iz prehrane. Seveda pa morate pri tem paziti, da izberete zdrave vire. Poleg že omenjenih oreščkov so na primer dobra izbira različna semena, avokado, olive in kokos.

12. Camu camu – odlična naravna pomoč za več energije

Sadež camu camu, ki velja za enega najboljših virov vitamina C na svetu, je pri nas relativno neznan. Na voljo je predvsem v obliki prehranskih dopolnil, kar ni presenetljivo, saj gre za sadež, ki uspeva v deževnih gozdovih Peruja in Brazilije. Možnosti za to, da pridete do svežega sadeža, so torej precej slabe, toda če vam pogosto primanjkuje energije, je vsekakor smiselno razmisliti o uporabi prehranskega dopolnila, ki lahko med drugim pomaga prav pri premagovanju utrujenosti.

.

NAJNOVEJŠE