DomovZdravje & prehranaReishi gobe za večno življenje?

Reishi gobe za večno življenje?

Gobe reishi ali svetlikava pološčenka (Ganoderma lucidum) na Kitajskem poznajo pod imenom ling zhi, kar pomeni goba nesmrtnosti. Gre za divje gobe, ki rastejo na razpadajočih hlodih in deblih. Gobe reishi se pojavljajo v šestih različnih barvah, vendar so najbolj razširjene v rdeči barvi.

- Oglas -

Gobe reishi so že stoletja cenjene v tradicionalni kitajski medicini zaradi svojih številnih zdravilnih lastnosti. Te gobe so znane po svoji sposobnosti krepitve imunskega sistema, izboljšanju splošnega zdravja in lajšanju različnih zdravstvenih težav.

Kaj je reishi ali svetlikava pološčenka

Gobe reishi so lesnate, trdne gobe z značilno sijočo, rdečkasto rjavo površino. Rastejo predvsem na propadajočem lesu, zlasti v toplejših podnebjih Azije, vendar jih zaradi njihovega priljubljenega zdravilnega učinka gojijo po vsem svetu. V tradicionalni kitajski medicini so gobe reishi znane kot “gobe nesmrtnosti” zaradi njihovih domnevnih lastnosti podaljšanja življenjske dobe in krepitev zdravja. Njihova uporaba sega več kot 2000 let nazaj, ko so jih pogosto uživali cesarji in plemiči.

Gobe reishi izvirajo iz daljnega vzhoda, tedanji vladarji pa so jih uživali predvsem v upanju po večnem življenju, pomagale pa so jim tudi do boljše umirjenosti in miselne ostrine. V času različnih kitajskih dinastij so gobe, na drevesu naj bi jih raslo tudi po 120 skupaj, ki so jih nabrali, posušili v senci, posušene zmleli v prah in jih potem uživali po žlički ter si tako podaljševali življenje.

Številni modreci so zaradi tega, ker so vedeli, kje iskati to čudežno gobo, uživali velik ugled. V tistih časih so se organizirale prave ekspedicije z namenom poiskati te čudežne gobe. V zadnjem času gobe svetlikave pološčenke gojijo predvsem v vzhodni Aziji in Severni Ameriki.

Reishi v tradicionalni kitajski medicini

Kitajska tradicionalna medicina gobe reishi še zdaj uporablja pri utrujenosti, astmi, nespečnosti in kašlju. Svetlikava ploščenka, kot še rečemo gobi reishi, vsebuje številne vitamine in minerale ter visokokakovostne polisaharide in triterpene. V gobi tako najdemo vitamine A, B2, B3, B6, biotin, folno kislino, od mineralov pa železo, magnezij, cink, baker, mangan, germanij … Prav tako so v njej prisotne nenasičene maščobne kisline, alkaloidi, laktoni, kumarin, manitol …Polisaharidi so tisti, ki naj bi krepili imunski sistem in delovali kot preventiva pred tumorji ter bili tudi močan antioksidant.

- Oglas -

Sicer jih kitajska tradicionalna medicina že več 4000 let uporablja za zdravljenje težav z jetri, visokim krvnim tlakom, artritisom … Opravljenih je bilo že precej raziskav, s katerimi so dokazali resnično učinkovitost gob reishi, vendar bo treba na še bolj zanesljive rezultate počakati še nekaj časa.

Gobe reishi ali svetlikava pološčenka

Čeprav ni znano, če svetlikava pološčenka dejansko poskrbi za našo nesmrtnost, pa ljudem, ki jo uživajo, zagotovo vrača več življenjske energije. Ganoderična kislina je tista, ki gobi daje grenak okus in ima številne terapevtske lastnosti. Gobe reishi naj bi tako med drugim ohranjale vitalnost telesa in duha, pozitivno naj bi delovale na delovanje dihalnega sistema, pomagale naj bi pri težavah s srčno-žilnimi obolenji, sladkorno boleznijo, uravnavale pa naj bi tudi raven holesterola v krvi.

Krepitev imunskega sistema

V gobah reishi najdemo v vodi topne polisaharide, beta-glukane (dokazano znižujejo povišan holesterol) in druge aktivne sestavine. Polisaharidi skrbijo za krepak imunski sistem, vplivajo na preprečevanje tumorjev in znižujejo povišan krvni tlak.

Močan antioksidant

Gobe reishi imajo tudi precej močno antioksidantno delovanje, s čimer poskrbijo za zdravje in splošno dobro počutje. Po poročanjih ljudi, ki posušene svetlikave pološčenke uživajo vsak dan, naj bi se prvi pozitivni učinki glede boljšega počutja pokazali že po 10 do 14 dneh, zdravje pa naj bi se izboljšalo po dveh mesecih rednega jemanja. Če gobe reishi jemljemo že zjutraj na prazen želodec ter hkrati povečamo tudi količino zaužite vode, lahko tako poskrbimo za pospešeno izločanje toksinov iz telesa. Če svetlikave pološčenke jemljemo skupaj z vitaminom C, povečamo izkoristljivost snovi, ki jih vsebujejo.

Gobe reishi znižujejo krvni tlak in povišan holesterol

Gobe reishi naj bi vplivale na zniževanje povišanega krvnega tlaka in ravni holesterola. Zahvala za to gre polisaharidom in ganoderični kislini, ki je znana po svojih številnih terapevtskih učinkih.

- Oglas -

Pomoč pri zdravljenju raka

Gobe reishi na bližnjem vzhodu že dolgo uporabljajo za zdravljenje raka. Marsikje na Japonskem uporaba te gobe nesmrtnosti predstavlja podporo pri terapiji pri raku. Prav v vodi topni polisaharidi so tisti, ki naj bi vplivali na to, da rakave celice odmrejo.

Zdravilni učinki gobe reishi ali svetlikave pološčenke

Kako svetlikava pološčenka deluje?

S pomočjo hladno stiskanega olja iz gobe reishi v Sibiriji ozdravi ali kvalitetno ohrani pri življenju mnogo rakavih bolnikov. To olje namreč velja v Sibiriji za najboljšo preventivo proti raku in uživanje tega olja priporočajo tudi ljudem, ki imajo v družini rakava obolenja. Hladno stiskano olje iz gobe reishi ni zanimivo le zato, ker je opisano kot vsemogočno zdravilo proti raku, temveč tudi zato, ker zdravi še mnogo drugih bolezni (tabela št. 1: Delovanje hladno stiskanega olja iz gobe reishi).

Glavna aktivna snov v hladno stiskanem olju iz svetlikave pološčenke, ki ima protirakave zasluge so že zgoraj imenovani polisaharidi (visoke molekularne teže), ki se vežejo z aminokislinami, aktivirajo tako imenovane T–limfne celice in na takšen način uravnavajo imunske reakcije organizma. Hladno stiskano olje iz gobe reishi očiščuje telo toksinov, pomaga povečevati in uravnavati imunski in endokrini sistem, zaščititi pred nastankom tumorjev, izboljšuje cirkulacijo in odstranjuje škodljive proste radikale.

Inhibira sintezo DNK rakavih celic, uničuje končno encimsko aktivnost tumorskih celic, pospešuje makrofage (naravne celice ubijalke) in uravnava T in B limfocite ter tako omejuje razširitev rakavih celic. Na takšen način podaljšuje življenje in zmanjšuje število metastaz ter izboljšuje kvaliteto življenja.

Hladno stiskano olje iz svetlikave pološčenke lahko omeji toksične in stranske učinke kemoterapije in obsevanja (utrujenost, izguba apetita, izguba las, “zadušitev” kostnega mozga, visoko tveganje za razne infekcije) in lajša bolečine med kemoterapijo in obsevanjem. Povečuje razstrupljevanje jeter in tako izboljšuje njihovo delovanje ter stimulira obnavljanje jetrnih celic. Zato je zelo pomemben dodatek za tiste, ki imajo raka na jetrih.

Povečuje apetit in lajša bolečine zadnjega stadija raka. Najbolj je to olje učinkovito pri boleznih ledvic, predvsem pa kaže dobre rezultate na področju zdravljenja raka prsi, prostate, jeter, ledvic, vranice, trebušne slinavke, požiralnika in črevesja ter pri tumorjih na možganih in kožnem raku.

Uporaba svetlikave pološčenke v preventivi in zdravljenju

Svetlikava pološčenka se lahko uporabljajo na več načinov, od prehranskih dopolnil do čajev in tinktur.

Prehranska dopolnila

Eden najbolj priljubljenih načinov uživanja gob reishi je v obliki prehranskih dopolnil, kot so kapsule, tablete ali praški. Prehranska dopolnila z gobami reishi so priročen način za uživanje koristi te gobe, saj omogočajo natančno odmerjanje in enostavno uživanje. Pomembno je, da izberete visokokakovostne izdelke, ki so testirani na čistost in učinkovitost.

Čaj iz gob reishi

Čaj iz gob reishi je tradicionalna metoda uživanja teh gob. Za pripravo čaja posušene gobe narežemo na tanke rezine in jih kuhamo v vodi približno 30 minut do ene ure. Čaj ima značilen grenak okus, ki ga lahko omilite z dodatkom medu ali limone. Čaj iz gob reishi je odličen način za sprostitev in krepitev imunskega sistema.

Tinkture in ekstrakti

Tinkture in ekstrakti svetlikave pološčenke so koncentrirane oblike, ki omogočajo enostavno in hitro uživanje. Tinkture so običajno izdelane z uporabo alkohola, medtem ko so ekstrakti lahko v obliki tekočine ali prahu. Te oblike so še posebej primerne za ljudi, ki iščejo močne terapevtske učinke gob reishi.

Uporaba v kulinariki

Gobe reishi se lahko uporabljajo tudi v kulinariki, čeprav je njihov okus zelo specifičen in nekoliko grenak. Uporabljajo se predvsem kot dodatek juham, enolončnicam in omakam. V azijski kuhinji so pogosto uporabljene v zdravilnih juhah, kjer so kombinirane z drugimi zdravilnimi zelišči in sestavinami.

Previdnost pri uporabi in stranski učinki

Čeprav je svetlikava pološčenka na splošno varna za večino ljudi, je pomembno, da se pred začetkom jemanja posvetujete s strokovnjakom, še posebej, če jemljete zdravila ali imate zdravstvene težave. Nekateri ljudje lahko doživijo stranske učinke, kot so prebavne težave, suha usta, srbenje ali izpuščaji. Pri dolgotrajnem uživanju velikih odmerkov lahko gobe reishi vplivajo na jetra, zato je pomembno, da se držite priporočenih odmerkov in ne pretiravate z uživanjem.

Preberite tudi: Izdelajte tinkturo iz gob reishi za močnejši imunski sistem

NAJNOVEJŠE