0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineKrepitev imunskega sistema z zdravilnimi zelišči

Krepitev imunskega sistema z zdravilnimi zelišči

MORDA VAS ZANIMA

Mikroorganizmi, ki živijo v našem okolju, največkrat niso nevarni in z njimi sobivamo. Lahko pa nam povzročajo tudi različna prehladna in gripozna obolenja, diareje … Proti mikrobom se najbolje borimo z zdravim načinom življenja, torej z zdravo prehrano, gibanjem na zraku, v naravi, saj s tem organizmu zagotovimo dobro fizično kondicijo in psihično zdravje.

- Oglas -

Pri lajšanju težav, povezanih z mikrobi, nam lahko pomagajo tudi rastline, ki so dobro preučene in učinkovite. Za krepitev imunskega sistema poznamo: ameriški slamnik, kapucinko, rožni koren, japonski dresnik, ginseng, belo omelo, šipek … To je skupina rastlin, ki delujejo na imunski sistem, poleg tega pa tudi na naše psihofizične sposobnosti.

Ameriški slamnik

Ameriški slamnik je dobil latinsko ime po grškem izrazu za ježa, saj osrednji del cveta zelo spominja nanj. Zaradi svoje sestave ugodno deluje na krepitev organizma, saj vsebuje fenolne spojine, ki delujejo kot antioksidanti, ter alkilamide in polisaharide, ki so med najbolj raziskanimi snovmi in spodbujajo aktivnost naših belih krvnih celic. Ameriški slamnik ima blago antibiotično delovanje, zato ga dodajamo različnim čajnim mešanicam.

Kapucinka

Kapucinka

Kapucinka izvira iz Andov. Indijanci so jo uporabljali predvsem za razkuževanje gnojnih ran, sveže liste pa so uživali pri kašlju in boleznih dihal. V 17. stoletju je prišla v Evropo, tu je bila posajena kot okrasna rastlina v samostanskih vrtovih. V 20. stoletju je bila kot ena izmed sestavin dodana mnogim zdravilnim pripravkom zaradi antiseptičnega, antibiotičnega in protiglivičnega delovanja.

- Oglas -

Kapucinka vsebuje vitamin C, smole, pektin, tanine in različne hidrate. Pospešuje celjenje ran in učinkuje tudi na dihala, saj olajša izkašljevanje sluzi, pomirja dražeč kašelj in pomaga pri gripoznih obolenjih. Listi kapucinke vsebujejo gorčične glikozide, iz katerih z razgradnjo nastane benzilgorčično olje, ki ima antibiotično delovanje, in tako se lahko s kapucinko uspešno borimo proti bakterijam in njihovemu razmnoževanju. Znana je predvsem po tem, da krepi imunski sistem in čisti kri. Mnogokrat jo uporabljamo kot preventivno sredstvo proti prehladu.

Kapucinkin sok

Svežo rastlino zmeljemo in stisnemo, da dobimo sok. Uživamo od enkrat do dvakrat na dan po dve žlici. S sokom krepimo odpornost organizma.

Kapucinkina solata

Potrebujemo:

  • 40–50 g svežih listov kapucinke
  • 1 žlico olivnega olja
  • 1 žlico limonovega soka
  • sol in poper

Priprava in uživanje:

- Oglas -

Zdrobljene liste kapucinke solimo in popramo, dodamo olivno olje in limonov sok. Solato uživamo od enkrat do dvakrat na dan.

Bela omela

Bela omela

Bela omela prav tako krepi imunski sistem. Pospešuje cirkulacijo krvi, preprečuje neelastičnost žil, krepi in širi krvne žile ter tako znižuje previsok krvni tlak, pomaga proti aterosklerozi. Izboljša storilnost in vpliva na dobro počutje, saj spodbuja proizvodnjo hormona sreče (betaendorfina). Vpliva na tegobe današnjega sveta, kot so stres, nervoza, razdražljivost, nemir in depresija.

Prašek bele omele

Dobro posušene in zdrobljene liste bele omele zmeljemo v droben prah. Od dvakrat do trikrat na dan vzamemo za noževo konico praška, pomešanega z vodo ali mlekom.

Med z belo omelo

Potrebujemo: 3 žlice praška bele omele in 1 kg kakovostnega medu. Prašek naredimo po prej omenjeni recepturi, ga umešamo v med in mešanico z malo tople vode uživamo dvakrat na dan po eno žlico, zjutraj na prazen želodec in zvečer pred spanjem.

Šipek

Šipek

Priporočali so ga že v srednjem veku pri zdravljenju pljučnih in drugih nalezljivih obolenj. Velike količine vitamina C so vplivale na hitrejše okrevanje in izboljšale odpornost proti novim okužbam.

Deluje blago diuretično, pospešuje odvajanje vode. Med vsemi gozdnimi plodovi vsebuje največ vitamina C. Z meseci, ki se oddaljujejo od časa obiranja, se vsebnost zmanjšuje, pa vendarle proti koncu leta obstane še četrtina vitamina C. Šipkovi plodovi vsebujejo še vitamin B1, ki zvišuje koncentracijo, proti stresu dobro deluje vitamin B2, vitamin E pa deluje kot antioksidant. Šipkov čaj krepi imunski sistem in veča odpornost telesa proti prehladu in gripi.

Čajna mešanica za imunski sistem

Potrebujemo:

  • 25 g šipka
  • 25 g lipovih cvetov
  • 15 g pomarančne lupinice
  • 15 g bezgovih cvetov

Vse sestavine zmešamo in prelijemo z vrelo vodo (zvrhano žlico na ¼ litra vode). Pustimo pokrito stati 10 minut. Odcedimo in osladimo. Vroč čaj pijemo od dvakrat do trikrat na dan. Čaj iz posušenega šipka okrepi imunski sistem in vsebuje veliko vitamina C. Redči tudi sluz in sprošča krče.

Japonski dresnik

Japonski dresnik

Izvira iz Azije, v Evropo so ga prinesli kot lepo okrasno rastlino. V Aziji ima japonski dresnik status božanstva v tradicionalni medicini. Je pravi vir energije, vitaminov A in C, kalija, mangana, cinka in številnih fenolnih spojin, ki delujejo kot antioksidanti. Uporabimo ga lahko za zniževanje holesterola, zaviranje staranja, zniževanje pritiska, proti kronični utrujenosti, za krepitev imunskega sistema … To užitno rastlino z okusom po rabarbari lahko uporabimo kot divjo hrano (najboljša je z umešanimi jajci). Za prehrano so uporabni le mladi poganjki do višine 20 centimetrov. Preostali deli imajo veliko oksalne kisline in so zelo vlaknati, zato bi jih lahko uporabljali za gradnjo, izolacijo, oblikovanje ali izdelavo oblačil, saj spominja na bambus, konopljo in lan. Mlade poganjke dresnika lahko uživamo kot beluše, lahko pa v receptih nadomesti rabarbaro, saj ima podoben rahlo kiselkast okus. V Aziji korenine dresnika uporabljajo za pripravo čaja itadori, ki v prevodu iz japonskega jezika pomeni dobro počutje.

Tinktura japonskega dresnika

Potrebujemo:

  • 80–100 g svežih korenin japonskega dresnika
  • 8 dcl 70-odstotnega alkohola

Priprava in uporaba:

Narezane korenine japonskega dresnika prelijemo z alkoholom in tako pripravljeno mešanico pustimo v steklenici stati 15–20 dni. Vsak dan pretresemo. Nato tekočino precedimo v temno steklenico in uživamo 4–6 tednov trikrat na dan po dve čajni žlički tinkture, razredčene z malo vode. Tinktura deluje protivirusno in protibakterijsko, uporabljamo jo pri prej navedenih težavah, torej pri krepitvi imunskega sistema, za zniževanje slabega holesterola, za pomlajevanje in življenjsko energijo.

NAJNOVEJŠE