Zdravje & prehranaSe lahko voda v plastenkah resnično pokvari?

Se lahko voda v plastenkah resnično pokvari?

MORDA VAS ZANIMA

Tako kot drugi prehranski izdelki in pijače ima seveda tudi ustekleničena voda oziroma voda v plastenki na embalaži naveden rok uporabnosti. Morda se vam zdi ta rok nenavadno kratek, saj je na prvi pogled precej čudno, da bi se lahko voda v plastenkah pokvarila (tako hitro).

- Oglas -

Glede na to, da so si v zadnjih mesecih mnogi ustvarili (tudi) precejšnje zaloge vode v plastenkah, je vsekakor dobro vedeti, kako dosledno je treba upoštevati ta rok – oziroma kako verjetno je, da bi se voda zares pokvarila …

Večja možnost za izpostavljenost toploti – večja nevarnost za delce plastike v vodi

Mnogi niti ne pomislijo na to, da bi se lahko tudi voda v plastenkah pokvarila. Tako ne preverijo roka uporabnosti, misleč, da lahko vodo popijejo praktično kadar koli. Vendar pa prevelike zaloge vode v plastenkah vendarle niso najbolj pametna odločitev, saj se zna zgoditi, da boste morali precejšen del teh zalog na koncu zavreči. Glavna težava pri vodi v plastenkah sicer običajno ni neposredno zmanjšanje same kakovosti vode. Precej bolj problematična je lahko embalaža, v kateri kupimo to vodo – torej plastika.

Običajno gre za polietilen tereftalat (PET), pri balonih za avtomate za vodo pa se praviloma uporablja polietilen visoke gostote (HDPE). Ne glede na to, za katero vrsto plastike gre, je upoštevanje roka uporabnosti vode pomembno predvsem zaradi tega, ker se postopoma povečuje nevarnost za to, da se začnejo delci plastične embalaže izločati v vodo. Nevarnost za to je seveda še posebej velika, če je bila plastika izpostavljena toploti. To je tudi razlog, zakaj na primer plastenk z vodo ne bi smeli nikoli puščati v avtu, kjer so lahko izpostavljene močnim sončnim žarkom.

Zaradi delcev plastike se poveča nevarnost za številne zdravstvene težave

Delci plastike, ki se izločijo v vodo, so v prvi vrsti problematični zato, ker lahko vplivajo na okus vode. Tako je lahko voda iz plastenke, ki ji je potekel rok uporabnosti, že po okusu in vonju nekoliko nenavadna. Seveda pa je še precej bolj problematično dejstvo, da lahko delci plastike, ki jih zaužijete, ogrozijo vaše zdravje – še posebej če ste zelo pogosto izpostavljeni tovrstnim delcem. Med drugim se s tem poveča nevarnost za motnje, povezane s t. i. endokrinim sistemom, torej sistemom žlez z notranjim izločanjem, ki imajo zelo pomemben vpliv na številne procese v našem telesu. Obenem imajo lahko delci plastike negativen vpliv na reproduktivno zdravje in na imunski sistem, povečevali pa naj bi celo tveganje za določene vrste raka in za nevrološke težave.

Pazite, da vode v plastenkah ne boste hranili predolgo

- Oglas -

Čeprav je voda v plastenkah le eden izmed mnogih načinov, kako lahko delci plastike vstopijo v telo, vendarle ne gre podcenjevati te možnosti in negativnih posledic, h katerim lahko prispeva pitje vode iz plastenke, ki ji je rok uporabe pretekel že pred časom. Ta rok je seveda vsaj v določeni meri arbitraren, saj je nemogoče natančno določiti, kdaj natančno voda v plastenki ni več varna za uživanje. Upoštevati morate predvsem to, da je pri starejših plastenkah tudi možnost, da so bile vsaj krajši čas izpostavljene višjim temperaturam, večja, zato je njihova varnost precej bolj vprašljiva. Vode v plastenkah torej ni pametno hraniti predolgo. Če je le mogoče, se je tako smiselno izogniti ustvarjanju prevelikih zalog. Hkrati pa morate seveda tudi pri plastenkah, ki so bile kupljene pred kratkim, paziti, da jih zaščitite pred preveliko toploto.

NAJNOVEJŠE