Poletni horoskop 2022

Kaj si lahko obetate od tokratnega poletja? Vam bodo zvezde naklonjene ali se morate pripraviti na specifične izzive? Odgovori vas čakajo v poletnem horoskopu 2022 …

Eko poroka: 5 nasvetov za okolju prijaznejše poročno slavje

Poroke so namreč pogosto zelo obremenjujoče za okolje. Vendar pa lahko na srečo organizirate prečudovito »eko poroko«.

Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...
Zdravje & prehranaManj stresa – manj neprijetnih simptomov alergij

Manj stresa – manj neprijetnih simptomov alergij

MORDA VAS ZANIMA

Življenje z alergijami je lahko izjemno neprijetno. Na srečo si je mogoče pomagati z antihistaminiki, torej z zdravili, ki poskrbijo za ublažitev simptomov, vendar ni smiselno, da se zanašate izključno na to možnost. Priporočljivo je, da obenem razmislite tudi o naravnih metodah, s pomočjo katerih lahko omilite neprijetne simptome alergij, obenem pa tudi druge zdravstvene težave. Kot so odkrili japonski raziskovalci z univerze v Osaki, ki so svoje ugotovitve pred nedavnim objavili v reviji International Journal of Molecular Sciences, je lahko za ublažitev simptomov alergij še posebej koristno izogibanje stresnim situacijam …

Stres lahko vpliva na pospešeno nastajanje tkivnih bazofilcev

- Oglas -

Intenzivne in pogoste alergijske reakcije naj bi bile povezane s kortikoliberinom, ki je znan tudi kot hormon, ki sprošča kortikotropin. Gre namreč za hormon, ki vpliva na pospešeno izločanje kortikotropina v adenohipofizi. Uvršamo ga med stresne hormone, saj je njegova tvorba v telesu močno povezana prav s stresom. Med dejavnike, ki vplivajo na izločanje kortikoliberina, sicer med drugim spadajo še cirkadiani ritem in bolečine, njegova tvorba pa je obenem odvisna od nevrotransmitorjev. Odkritje japonskih raziskovalcev bi lahko pripomoglo k boljšemu razumevanju tega, kako natančno lahko kortikoliberinom vpliva na nastajanje mastocitov oziroma tkivnih bazofilcev –  celic, ki so neposredno vpletene v alergijske in vnetne reakcije v našem telesu …

Raziskava potrdila spontana opažanja oseb, ki se spopadajo z alergijami

Povezava, ki so jo odkrili japonski znanstveniki, zaposleni na univerzi v Osaki, se ujema z anekdotičnimi dokazi, s katerimi se pri svojem delu pogosto srečujejo zdravniki. Številni pacienti, ki se spopadajo z alergijami, namreč opažajo, da so simptomi precej bolj izraziti takrat, ko so pod hudim stresom, vendar tovrstna opažanja pogosto niso deležna pozornosti, ki si jo zaslužijo.

Eksperiment je potrdil hipotezo o vlogi kortikoliberinoma

Znanstveniki so pri raziskavi izhajali iz informacij o vlogi kortikoliberinoma pri degranulaciji tkivnih bazofilcev, ki so del človeške kože. Na podlagi tega informacij so domnevali, da je kortikoliberinom vpleten tudi v alergijske reakcije, pri katerih so simptomi omejeni predvsem na nosno votlino, kar je značilno predvsem za t. i. sezonske alergije na cvetni prah oziroma za seneni nahod. Da bi svojo hipotezo preverili v praksi, so kortikoliberinom dodali celicam nosnega polipa. Pri tem so zaznali občutno povečanje števila tkivnih bazofilcev, obenem pa je bila zaznana tudi njihova degranulacija.

Od naravnih ukrepov za zmanjšanje stresa do uporabe antalarmina …

Raziskava je nakazala tudi nove možnosti zdravljenja oziroma blaženja simptomov sezonskih alergij. Osnovni ukrep je seveda ta, da se poskušate izogibati stresnim situacijam. Čeprav je stresu nemogoče popolnoma ubežati, obstajajo običajno metode in pristopi, s katerimi lahko vsaj deloma omilimo negativne vplive stresa na naše zdravje in počutje. Razmislite, katere obveznosti lahko morda vendarle črtate s svojega urnika, da bi pridobili nekaj dodatnega časa zase. Zelo koristne pa so lahko tudi tehnike, kot so meditacija, trening čuječnosti in dihalne vaje.

- Oglas -

Obstajajo torej popolnoma naravne metode, s pomočjo katerih lahko poskrbite za manj stresa v svojem življenju. Vendar se raziskovalci, ki so se podpisali pod študijo, objavljeno v reviji International Journal of Molecular Sciences, niso omejili le na tovrstne pristope. Zdi se namreč, da bi bile lahko za omilitev simptomov alergijskih reakcij, ki so povezane s čezmernimi količinami kortikoliberinoma, koristne tudi določene učinkovine, predvsem antalarmin, ki blokira receptorje kortikoliberinoma. Vendar pa bodo potrebne dodatne raziskave za preučitev vpliva te snovi na osebe, ki se spopadajo z alergijami.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×