0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rast7 odličnih nasvetov za premagovanje občutka manjvrednosti

7 odličnih nasvetov za premagovanje občutka manjvrednosti

MORDA VAS ZANIMA

Občutek manjvrednosti je izjemno pogosta težava, ki je nemalokrat kriva za to, da ljudje ne sledijo svojim sanjam, ampak se zadovoljijo s približki. Pri nekaterih osebah so tovrstni občutki stalnica, pri drugih pa se pojavljajo le v določenih situacijah oziroma okoljih – na primer na delovnem mestu ali v družbi oseb, ki so zelo uspešne. Ne glede na to, kako pogosto se srečujete z njimi, je smiselno, da se poskušate osvoboditi občutkov manjvrednosti. Kako torej utišati tisti nadležni glasek v ušesih, ki vam šepeta, da niste dovolj dobri?

- Oglas -

1. Opomnite se, da ste sami svoj največji kritik

Ljudje, ki imajo težave z občutkom manjvrednosti, so pogosto prepričani, da jih drugi nenehno obsojajo in skrivoma zasmehujejo. Postopoma lahko začnete celo verjeti, da so vaše misli v resnici misli drugih ljudi. Tako je zelo pomembno, da se opomnite, kdo je v resnici izvor teh prepričanj. Čeprav se zdijo kot nekaj zunanjega, ste v resnici vi tisti, ki jih generirate.

2. Razmislite, kaj je najslabše, kar se lahko zgodi

Pogosto precenjujemo pomembnost posameznih situacij. Tako vam lahko občutek manjvrednosti preprečuje, da bi poskusili nekaj novega, saj se bojite morebitnih zapletov. Toda tudi če se uresniči najhujši možni scenarij, to najverjetneje ne bo usodno. Običajno precej hitro pozabimo na neprijetne dogodke, četudi smo v tistem hipu prepričani, da gre za sramoto, ki nas bo preganjala do konca življenja. 

3. Pomislite, kaj vse lahko zamudite

Seveda je smiselno upoštevati tudi nasprotno možnost, torej to, da gre vse po načrtih. Kadar si zaradi občutka manjvrednosti ne upate poskusiti nečesa, se opomnite, da lahko tako zamudite ogromno lepega.

- Oglas -

4. Odpovejte se iluziji, da je možna popolnost

Občutek manjvrednosti je pogosto povezan s previsokimi standardi. Če ste prepričani, da mora biti vse, kar naredite, popolno, je seveda povsem logično, da boste večino časa prepričani, da niste dovolj dobri. Popolnost namreč ni mogoča. Morda se ji lahko sicer občasno približamo, vendar vedno obstaja možnost za izboljšave. Nesmiselno je torej, da se obsojate, ker ne dosegate popolnosti, saj gre za povsem nerealističen ideal. Ljudje se zaradi perfekcionizma pogosto niti ne lotijo nečesa novega, saj jih je strah še intenzivnejšega občutka manjvrednosti.

5. Izkoristite moč smeha

Običajno lahko tudi v izjemno morečih situacijah odkrijemo nekaj komičnega. Ko vas preplavijo močni občutki manjvrednosti, poskušajte na situacijo pogledati z zunanje perspektive. Zagotovo boste našli vidik, ob katerem se boste lahko od srca nasmejali. To vas bo razbremenilo in poskrbelo vsaj za začasni odmik od predajanja občutkom manjvrednosti.

6. Spomnite se, da niste edina oseba, ki se spopada s tovrstnimi občutki

Medtem ko vas mučijo občutki manjvrednosti zaradi drugih, imajo lahko te osebe občutek manjvrednosti zaradi vas – zaradi tistega, v čemer ste (po njihovem mnenju) boljši, uspešnejši. Morda se vam zdi določena oseba zelo arogantna in hladna, vendar je povsem mogoče, da gre v resnici za nekoga, ki je zelo sramežljiv. Namesto da se osredotočate izključno na lastne občutke, poskušajte razmisliti, kako lahko prispevate k temu, da se bodo osebe okoli vas počutile čim bolj prijetno. Če boste ustvarili sproščeno, tovariško vzdušje, ki bo nadomestilo tekmovalnost, boste precej lažje pozabili tudi na lastne občutke manjvrednosti.

7. Ozavestite, da običajno ne gre za napad na vas osebno

Čeprav vas je nekdo prizadel in vam dal občutek, da ste manjvredni, vse skupaj najverjetneje ni bilo tako osebno, kot se morda zdi na prvi pogled. Dejanje je povedalo več o tej osebi kot o vas. Nesmiselno je torej, da se pretirano obremenjujete z nečim, kar najbrž niti ni bilo povezano z vami osebno. Morda je imela oseba slab dan, vi pa ste bili bolj ali manj naključna tarča za sprostitev frustracij.

.

NAJNOVEJŠE