Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.
Zdravje & prehranaKako ravnati ob alergijski reakciji na pik žuželke?

Kako ravnati ob alergijski reakciji na pik žuželke?

MORDA VAS ZANIMA

Mediji so nedavno poročali o dveh hudih alergijskih reakcijah zaradi pika ose in čebele, ki sta se zgodili le v nekaj urah razlike. Šlo je za domačina in turista, ki so ju morali oskrbeti reševalci. Preverili smo, kako ravnati ob pikih, ki so lahko za nas tudi nevarni.

- Oglas -

Ob preobčutljivostni reakciji na pik čebele, ose, čmrlja ali sršena je nujna takojšnja zdravniška pomoč. Na pike omenjenih živali je sicer alergičnih od 1 do 5 odstotkov ljudi. Pri alergiji gre vedno za neustrezno in pretirano reakcijo imunskega sistema na neko snov iz okolja. Pri alergiji na pik žuželke gre torej za imunski odziv, ki je posledica reakcije med protitelesi na strupom žuželke.

Alergija

Lokalna in sistemska alergija

Alergija se lahko pojavi le na mestu pika – lokalno, ali prizadene več sistemov v telesu – sistemska alergija. Znak lokalne alergijske reakcije je večja oteklina na mestu pika, ki srbi in običajno tudi pordi. Vztraja lahko več dni. Pri sistemski preobčutljivostni reakciji pride tudi do prizadetosti kože in podkožja. Pojavijo se simptomi, kot so: koprivnica, srbenje, rdečina in oteklina na mestu, oddaljenem od pika. Če pride do težke sistemske preobčutljivostne reakcije, prizadeti težko diha, lahko mu piska v prsih in ima pospešen srčni utrip. Bolnik lahko postane omotičen, izgubi zavest ali doživi anafilaktični šok. Gre za nenadno preobčutljivostno reakcijo, ki se razvije v nekaj minutah. V primeru tega šoka alergijski odziv na neko snov zajame celoten organizem. Vse težje sistemske preočutljivostne reakcije so življenjsko nevarne in zahtevajo takojšnjo medicinsko pomoč. Alergijski simptomi se praviloma razvijejo v zelo kratkem času po piku – v nekaj minutah do ene ure.

Kaj storiti, ko nas piči čebela?

Strokovnjaki svetujejo, da v primeru pika čebele takoj odstranimo želo, če je to ostalo v koži. Pri tem moramo paziti, da ne stisnemo strupnega mešička, v katerem je še vedno strup. Ko nastane oteklina, si pomagajmo s hladnim obkladkom – uporabimo lahko denimo ledeno pijačo ali led v kockah, ki ga zavijemo v brisačo ali krpo in postavimo na opikano mesto. Mesto pika namažimo s kortikosteroidnim mazilom, v kolikor se oteklina povečuje, pa uporabimo antihistaminik. Ob poslabšanju stanja pojdimo k zdravniku.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×