0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKako ravnati ob alergijski reakciji na pik žuželke?

Kako ravnati ob alergijski reakciji na pik žuželke?

MORDA VAS ZANIMA

Mediji so nedavno poročali o dveh hudih alergijskih reakcijah zaradi pika ose in čebele, ki sta se zgodili le v nekaj urah razlike. Šlo je za domačina in turista, ki so ju morali oskrbeti reševalci. Preverili smo, kako ravnati ob pikih, ki so lahko za nas tudi nevarni.

- Oglas -

Ob preobčutljivostni reakciji na pik čebele, ose, čmrlja ali sršena je nujna takojšnja zdravniška pomoč. Na pike omenjenih živali je sicer alergičnih od 1 do 5 odstotkov ljudi. Pri alergiji gre vedno za neustrezno in pretirano reakcijo imunskega sistema na neko snov iz okolja. Pri alergiji na pik žuželke gre torej za imunski odziv, ki je posledica reakcije med protitelesi na strupom žuželke.

Alergija

Lokalna in sistemska alergija

Alergija se lahko pojavi le na mestu pika – lokalno, ali prizadene več sistemov v telesu – sistemska alergija. Znak lokalne alergijske reakcije je večja oteklina na mestu pika, ki srbi in običajno tudi pordi. Vztraja lahko več dni. Pri sistemski preobčutljivostni reakciji pride tudi do prizadetosti kože in podkožja. Pojavijo se simptomi, kot so: koprivnica, srbenje, rdečina in oteklina na mestu, oddaljenem od pika. Če pride do težke sistemske preobčutljivostne reakcije, prizadeti težko diha, lahko mu piska v prsih in ima pospešen srčni utrip. Bolnik lahko postane omotičen, izgubi zavest ali doživi anafilaktični šok. Gre za nenadno preobčutljivostno reakcijo, ki se razvije v nekaj minutah. V primeru tega šoka alergijski odziv na neko snov zajame celoten organizem. Vse težje sistemske preočutljivostne reakcije so življenjsko nevarne in zahtevajo takojšnjo medicinsko pomoč. Alergijski simptomi se praviloma razvijejo v zelo kratkem času po piku – v nekaj minutah do ene ure.

- Oglas -

Kaj storiti, ko nas piči čebela?

Strokovnjaki svetujejo, da v primeru pika čebele takoj odstranimo želo, če je to ostalo v koži. Pri tem moramo paziti, da ne stisnemo strupnega mešička, v katerem je še vedno strup. Ko nastane oteklina, si pomagajmo s hladnim obkladkom – uporabimo lahko denimo ledeno pijačo ali led v kockah, ki ga zavijemo v brisačo ali krpo in postavimo na opikano mesto. Mesto pika namažimo s kortikosteroidnim mazilom, v kolikor se oteklina povečuje, pa uporabimo antihistaminik. Ob poslabšanju stanja pojdimo k zdravniku.

.

NAJNOVEJŠE