Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaKoprivnica: od vzrokov do možnih rešitev

Koprivnica: od vzrokov do možnih rešitev

MORDA VAS ZANIMA

Koprivnica, znana tudi kot urtikarija, je kožna težava, ki je pogosto posledica alergijske reakcije. Vzrok za tovrstno reakcijo so sicer lahko najrazličnejši alergeni, zaradi katerih se začne v telesu sproščati beljakovina, imenovana histamin. To privede do povečane prepustnosti kapilarnih sten, tekočina pa se nato kopiči v koži oziroma pod kožo. Na površini se posledično pojavi tipičen rdeč, lahko rahlo izbočen izpuščaj, ki je običajno zelo srbeč.

Najpogostejši alergeni, katerih posledica je lahko koprivnica

- Oglas -

Koprivnica je precej bolj razširjena težava, kot si morda predstavljate. Z njo naj bi se vsaj v enem življenjskem obdobju spopadlo kar 20 odstotkov celotne populacije. Čeprav lahko kožni izpuščaji, ki se pojavijo na površini, delujejo precej strašljivo, pa je pomembno vedeti, da niso nalezljivi. Kot omenjeno, je namreč vzrok zanje pogosto pretiran odziv na določeno snov, o kateri tako govorimo kot o alergenu.

Kožni izpuščaji pri koprivnici

Nabor potencialnih alergenov je pri koprivnici zelo širok. Reakcija je lahko posledica stika z določenimi rastlinami, kot so na primer koprive ali pa strupeni octovec. Pojavi se lahko tudi ob zaužitju hrane, npr. jajc, mleka, školjk, jagod, glutenskih izdelkov itn. Včasih lahko pride do reakcije tudi ob jemanju zdravil. Med možne alergene, povezane s koprivnico, pa med drugim sodijo še pršice, lateks, cvetni prah, mačja dlaka, voda, piki žuželk ali sončni žarki.

Kako se zdravi koprivnica? Antihistaminiki kot ena izmed možnih oblik zdravljenja

Osnovni ukrep pri »alergijski koprivnici« je seveda izogibanje alergenu, zaradi katerega sploh prihaja do reakcije. Da bi bilo to mogoče, pa je treba najprej ugotoviti, katera snov povzroča težave. Pri akutnih izbruhih koprivnice se običajno predpisujejo antihistaminiki, ki pomagajo blokirati histamin; posledično se začnejo izpuščaji na koži manjšati, srbečica pa počasi popušča. Pri tem je treba upoštevati, da so lahko antihistaminiki povezani z določenimi nezaželenimi stranskimi učinki. Najpogosteje to pomeni povečano utrujenost oziroma zaspanost. Če jemljete antihistaminike je zelo pomembno, da se v tem obdobju popolnoma izogibate alkoholu.

Koprivnica pri otroku

Huda reakcija zahteva takojšnje ukrepanje

V primeru zelo hude alergijske reakcije, ki privede do težav z dihanjem, oziroma koprivnice, ki jo spremlja t. i. angioedem, je seveda nujno, da nemudoma poiščete zdravniško pomoč. Če gre za ponavljajoče se težave, vam lahko zdravnik predpiše tudi injektor adrenalina, ki se lahko uporabi v nujnih situacijah oziroma v primeru anafilaktičnega šoka.

Možni tudi drugi vzroki za koprivnico

- Oglas -

Koprivnica pa ni nujno povezana le z akutnimi alergijskimi reakcijami, ampak poznamo tudi t. i. kronično koprivnico, za katero je značilno, da so lahko izpuščaji na koži opazni tudi po več mesecev. Obenem pa morate vedeti, da so »urtike« oziroma »koprivke«, torej rdeči in srbeči izpuščaji, tudi zelo pogosta posledica virusnih okužb. Tovrstne okužbe so celo pogostejši razlog za koprivnico kot alergijske reakcije. Za uspešno zdravljenje je tako pomembno, da se poišče vzrok, obenem pa se mora upoštevati, ali gre za akutno reakcijo ali za kronično, dlje časa trajajočo težavo. Ob tem je treba poudariti, da vzrok za kronično koprivnico v večini primerov ni odkrit, vendar pa je kljub temu mogoče ugotoviti, kaj so tisti dejavniki, ki težave poslabšajo, in kdaj se stanje izboljša, na podlagi tega pa se lahko nato določijo najustreznejši ukrepi.

Kako si pomagamo pri koprivnici

Omilitev srbečice in spodbuditev celjenja kože

Neprijetnosti, povezane z izpuščaji, značilnimi za koprivnico, lahko omilite tako, da se izogibate praskanju, da nosite čim bolj ohlapna oblačila in da uporabljate nežna, naravna mila. Pomagate si lahko tudi z obkladki ali s kopeljo z dodatkom ovsenih kosmičev. V določenih primerih lahko pomaga tudi akupunktura. Med dodatki, ki lahko omilijo težave s koprivnico, pa se še posebej pogosto omenja kvercetin.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×