Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.
Zdravje & prehranaKoprivnica: od vzrokov do možnih rešitev

Koprivnica: od vzrokov do možnih rešitev

MORDA VAS ZANIMA

Koprivnica, znana tudi kot urtikarija, je kožna težava, ki je pogosto posledica alergijske reakcije. Vzrok za tovrstno reakcijo so sicer lahko najrazličnejši alergeni, zaradi katerih se začne v telesu sproščati beljakovina, imenovana histamin. To privede do povečane prepustnosti kapilarnih sten, tekočina pa se nato kopiči v koži oziroma pod kožo. Na površini se posledično pojavi tipičen rdeč, lahko rahlo izbočen izpuščaj, ki je običajno zelo srbeč.

Najpogostejši alergeni, katerih posledica je lahko koprivnica

- Oglas -

Koprivnica je precej bolj razširjena težava, kot si morda predstavljate. Z njo naj bi se vsaj v enem življenjskem obdobju spopadlo kar 20 odstotkov celotne populacije. Čeprav lahko kožni izpuščaji, ki se pojavijo na površini, delujejo precej strašljivo, pa je pomembno vedeti, da niso nalezljivi. Kot omenjeno, je namreč vzrok zanje pogosto pretiran odziv na določeno snov, o kateri tako govorimo kot o alergenu.

Kožni izpuščaji pri koprivnici

Nabor potencialnih alergenov je pri koprivnici zelo širok. Reakcija je lahko posledica stika z določenimi rastlinami, kot so na primer koprive ali pa strupeni octovec. Pojavi se lahko tudi ob zaužitju hrane, npr. jajc, mleka, školjk, jagod, glutenskih izdelkov itn. Včasih lahko pride do reakcije tudi ob jemanju zdravil. Med možne alergene, povezane s koprivnico, pa med drugim sodijo še pršice, lateks, cvetni prah, mačja dlaka, voda, piki žuželk ali sončni žarki.

Kako se zdravi koprivnica? Antihistaminiki kot ena izmed možnih oblik zdravljenja

Osnovni ukrep pri »alergijski koprivnici« je seveda izogibanje alergenu, zaradi katerega sploh prihaja do reakcije. Da bi bilo to mogoče, pa je treba najprej ugotoviti, katera snov povzroča težave. Pri akutnih izbruhih koprivnice se običajno predpisujejo antihistaminiki, ki pomagajo blokirati histamin; posledično se začnejo izpuščaji na koži manjšati, srbečica pa počasi popušča. Pri tem je treba upoštevati, da so lahko antihistaminiki povezani z določenimi nezaželenimi stranskimi učinki. Najpogosteje to pomeni povečano utrujenost oziroma zaspanost. Če jemljete antihistaminike je zelo pomembno, da se v tem obdobju popolnoma izogibate alkoholu.

Koprivnica pri otroku

Huda reakcija zahteva takojšnje ukrepanje

V primeru zelo hude alergijske reakcije, ki privede do težav z dihanjem, oziroma koprivnice, ki jo spremlja t. i. angioedem, je seveda nujno, da nemudoma poiščete zdravniško pomoč. Če gre za ponavljajoče se težave, vam lahko zdravnik predpiše tudi injektor adrenalina, ki se lahko uporabi v nujnih situacijah oziroma v primeru anafilaktičnega šoka.

Možni tudi drugi vzroki za koprivnico

- Oglas -

Koprivnica pa ni nujno povezana le z akutnimi alergijskimi reakcijami, ampak poznamo tudi t. i. kronično koprivnico, za katero je značilno, da so lahko izpuščaji na koži opazni tudi po več mesecev. Obenem pa morate vedeti, da so »urtike« oziroma »koprivke«, torej rdeči in srbeči izpuščaji, tudi zelo pogosta posledica virusnih okužb. Tovrstne okužbe so celo pogostejši razlog za koprivnico kot alergijske reakcije. Za uspešno zdravljenje je tako pomembno, da se poišče vzrok, obenem pa se mora upoštevati, ali gre za akutno reakcijo ali za kronično, dlje časa trajajočo težavo. Ob tem je treba poudariti, da vzrok za kronično koprivnico v večini primerov ni odkrit, vendar pa je kljub temu mogoče ugotoviti, kaj so tisti dejavniki, ki težave poslabšajo, in kdaj se stanje izboljša, na podlagi tega pa se lahko nato določijo najustreznejši ukrepi.

Kako si pomagamo pri koprivnici

Omilitev srbečice in spodbuditev celjenja kože

Neprijetnosti, povezane z izpuščaji, značilnimi za koprivnico, lahko omilite tako, da se izogibate praskanju, da nosite čim bolj ohlapna oblačila in da uporabljate nežna, naravna mila. Pomagate si lahko tudi z obkladki ali s kopeljo z dodatkom ovsenih kosmičev. V določenih primerih lahko pomaga tudi akupunktura. Med dodatki, ki lahko omilijo težave s koprivnico, pa se še posebej pogosto omenja kvercetin.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×