0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOlje sibirske cedre – Kateri so koristni učinki uporabe?

Olje sibirske cedre – Kateri so koristni učinki uporabe?

MORDA VAS ZANIMA

Olje sibirske cedre velja za eno najdragocenejših oziroma najbolj zdravih olj na svetu. Pridobiva se iz jedrc oreščkov, ki zrastejo na sibirski cedri (Pinus sibirica) – drevesu, ki uspeva predvsem na območju sibirske tajge. Da bi bilo cedrino olje čim bolj kakovostno, je pomembno, da med postopkom proizvodnje ne pride v stik s kovinskimi elementi. Redna uporaba kakovostnega olja sibirske cedre naj bi bila povezana s številnimi koristmi. Preverite, kateri pozitivni učinki so še posebej izstopajoči …

- Oglas -

Olje sibirske cedre je odličen vir vitamina E in drugih antioksidantov

Prosti radikali, ki so krivi za t. i. oksidativni stres, predstavljajo povečano tveganje za Parkinsonovo in Alzheimerjevo bolezen, različne oblike raka in še za mnoge druge bolezni. Eden najpomembnejših ukrepov, s pomočjo katerih je mogoče nevtralizirati tovrstne negativne vplive, je uživanje prehrane, bogate z antioksidanti. Ena ključnih pozitivnih lastnosti olja sibirske cedre pa je prav ta, da gre za olje, ki vsebuje obilico antioksidantov. Pri tem še posebej izstopa vitamin E. Olje sibirske cedre naj bi na primer vsebovalo kar petkrat večje količine omenjenega vitamina kot olivno olje. Vitamin E sicer ni pomemben le zaradi dejstva, da učinkuje kot antioksidant, ampak je nujen še za mnoge druge procese. Med drugim sodeluje pri zmanjševanju tveganja za srčno-žilna obolenja, obenem pa ima zelo pomembno vlogo pri ohranjanju zdrave kože.

Olje sibirske cedre pozitivni ucinki

Pomoč pri prebavnih težavah

Ljudje, ki živijo na področju Sibirije, si z oljem sibirske cedre že več stoletij pomagajo pri najrazličnejših težavah, povezanih s prebavo. V primeru zaprtja se na primer priporoča zaužitje ene žlice olja na tešče. Olje sibirske cedre se včasih priporoča tudi ob zgagi, napenjanju in sorodnih težavah. Zaradi dejstva, da učinkuje kot naravni prebiotik, torej kot hrana za probiotike oziroma koristne bakterije v našem črevesju, se olje uporablja tudi za vzpostavljanje zdravega črevesnega mikrobioma. V preteklosti pa naj bi si z njim pomagali celo pri želodčnih razjedah.

Olje sibirske cedre kot zaviralec apetita

Z dodajanjem manjše količine kakovostnih olj je mogoče povečati nasitnost mnogih obrokov. Posledično bo občutek sitosti trajal precej dlje, zato ne bo potrebe po nenehnih prigrizkih med posameznimi obroki. Tu je še posebej pomembno dejstvo, da je olje sibirske cedre eden zelo redkih virov pinolenske maščobne kisline, ki med drugim spodbuja tvorbo holecistokinina – hormona, ki pomaga zmanjšati apetit. Za tovrstne učinke se priporoča, da žlico olja zaužijete približno pol ure pred obrokom.

- Oglas -
Cedrino olje

Protivnetni učinki in krepitev imunskega sistema

Omenjena pinolenska maščobna kislina je znana tudi po izrazitih protivnetnih učinkih. Poleg bogastva antioksidantov, ki jih vsebuje, je to drugi ključni razlog, zaradi katerega lahko olje sibirske cedre pomaga pri zmanjševanju nevarnosti za razvoj mnogih kroničnih bolezni. Te so namreč nemalokrat povezane prav z vnetji v telesu. Obenem pa lahko vitamini in minerali, ki jih najdemo v olju sibirske cedre, pomagajo pri vzpostavitvi močnejšega imunskega sistema. Cedrino olje načeloma ni povezano z negativnimi stranskimi učinki, pazljivi morajo biti le ljudje, ki so alergični na oreščke – v tem primeru namreč obstaja možnost, da so alergični tudi na to olje.

Zunanja uporaba olja sibirske cedre

Olje sibirske cedre je zelo cenjeno tudi v kozmetiki oziroma kot pomoč pri različnih težavah s kožo. Zelo koristno je na primer za nego suhe kože, nagnjene k luščenju in srbečici. Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov je cedrino olje tudi odlična naravna pomoč pri ohranjanju mladostnega videza kože. Poleg mnogih bolezni, ki jih lahko povzroči, je namreč oksidativni stres pogosto odgovoren tudi za prezgodnje staranje. Pred uporabo lahko olje rahlo pogrejete. Z oljem sibirske cedre si lahko obenem pomagate pri težavah z zelo krhkimi in lomljivimi nohti ter pri negi suhih las.

Preberite tudi: Elevterokok ali Sibirski ginseng: Uporaba in pozitivni učinki

.

NAJNOVEJŠE