0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineElevterokok ali Sibirski ginseng: Uporaba in pozitivni učinki

Elevterokok ali Sibirski ginseng: Uporaba in pozitivni učinki

MORDA VAS ZANIMA

Elevterokok, imenovan tudi Sibirski ginseng ali sibirski ženšen, je zdravilna rastlina z znanstvenim imenom Eleutherococcus senticosus, ki izvira z gorskih območij današnje Rusije, Kitajske, Japonske in nekaterih drugih azijskih držav. V tradicionalni kitajski medicini naj bi se uporaba te rastline začela že pred približno 2000 leti. Običajno se o sibirskem ginsengu govori kot o t. i. adaptogenu – torej kot o rastlini, ki pomaga telesu, da se prilagodi na najrazličnejše stresorje oziroma neugodne vplive. V nadaljevanju izpostavljamo nekaj težav, pri katerih lahko pomaga elevterokok oziroma izdelki, ki vsebujejo izvlečke sibirskega ginsenga.

- Oglas -

Elevterokok kot naravna pomoč pri pomanjkanju energije ter pri težavah s spominom in z zbranostjo  

Sibirski ginseng učinkuje kot blag stimulans, zaradi česar po tej rastlini pogosto posegajo tisti, ki imajo težave z utrujenostjo, oziroma ljudje, ki se večkrat spopadajo s pomanjkanjem energije. Posamezniki in posameznice, ki so stalno utrujeni, imajo pogosto tudi težave z ohranjanjem zbranosti in s spominom, vendar pa naj bi elevterokok zelo uspešno pomagal tudi tu. Tovrstni učinki rastline naj bi bili povezani predvsem z dejstvom, da sibirski ginseng pomaga pri izboljšanju prekrvavljenosti možganov.

Sibirski ginseng za hitrejši napredek pri vadbi

S sibirskim ginsengom si včasih pomagajo tudi aktivni športniki in športnice. Razlogi, zaradi katerih je lahko to koristen dodatek za učinkovitejšo vadbo in s tem za hitrejši napredek, se skrivajo v že opisanem povečanju energije. Obenem pa naj bi imel sibirski ginseng tudi neposreden pozitivni vpliv na mišice. Priporoča se še posebej v obdobjih nadpovprečno intenzivne fizične aktivnosti.

Elevterokok - Sibirski ginseng uporaba

Elevterokok naj bi bil koristen dodatek za ljudi s prenizkim krvnim tlakom

Stimulativno delovanje sibirskega ginsenga je lahko koristno tudi za ljudi, katerih krvni tlak je pogosto zelo nizek. Seveda pa to po drugi strani pomeni, da morajo biti tisti s kronično povišanim krvnim tlakom zelo previdni pri uporabi tega dodatka.

- Oglas -

Zmanjševanje tveganja za nevrološke poškodbe

Za mnoge je elevterokok še posebej zanimiv kot potencialna naravna zaščita oziroma ena izmed oblik preventive, s pomočjo katere naj bi bilo mogoče zmanjšati nevarnost za poškodbe živcev/nevrološke poškodbe. Med drugim se sibirski ginseng preučuje celo v povezavi z Alzheimerjevo boleznijo.

Pospeševanje okrevanja v primeru okužbe dihal

Elevterokok lahko spodbudi tudi delovanje našega imunskega sistema, kar je med drugim zelo dobrodošlo, če pride do okužbe dihal. Telo se bo tako lažje znebilo tujka oziroma prebolelo bolezen. Hkrati pa lahko sibirski ginseng zmanjša možnost za to, da bi do okužbe sploh prišlo. Močan imunski sistem je namreč osnova za zaščito pred virusi in drugimi patogenimi mikroorganizmi.

Sibirski ginseng kot dodatek v menopavzi

Med zelo zanimive lastnosti izvlečkov sibirskega ginsenga sodi njihova sposobnost vezanja na estrogenske receptorje. Posledično lahko izdelki, ki vsebujejo te izvlečke, pomagajo pri lajšanju tipičnih težav, s katerimi se spopadajo ženske ob prehodu v menopavzo. Ker se začne obenem v tem obdobju povečevati nevarnost za osteoporozo, ima lahko sibirski ginseng dvojno korist. Gre namreč za rastlino, ki se v tradicionalnem zdravilstvu uporablja tudi kot zaščita pred zmanjševanjem kostne gostote.

Kako uporabljati elevterokok ali sibirski ginseng

Izvlečki se pridobivajo iz različnih delov rastline, od listov in korenin do lubja in plodov, iz teh izvlečkov pa se nato izdelujejo kapljice, kapsule, tablete ipd. Elevterokok je na voljo tudi kot prah, obenem se lahko iz posameznih delov rastline pripravljajo čaji, plodove pa je seveda mogoče uživati cele oziroma presne. Najpomembnejša učinkovina v pripravkih iz sibirskega ginsenga je elevterozid B. Izdelke iz sibirskega ginsenga je najbolje uporabljati zjutraj, sicer se lahko pojavijo težave s spanjem. Pred začetkom uporabe se posvetujte s svojim zdravnikom, še posebej v primeru kroničnih bolezni ali rednega jemanja zdravil – določena zdravila namreč niso kompatibilna s sibirskim ginsengom, saj lahko kombinacija privede do izrazitih nezaželenih stranskih učinkov.

.

NAJNOVEJŠE