0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineZdravilne rastline proti bolečinam: Naj nas bolečina ne spravi na kolena

Zdravilne rastline proti bolečinam: Naj nas bolečina ne spravi na kolena

MORDA VAS ZANIMA

Še tako zagrizeni naravoljubci ob hudih bolečinah popustijo in posežejo po farmacevtskih oblikah protibolečinskih izdelkov v obliki tablet ali injekcij. Težko zamerimo nekomu, ki ga boli zob tako močno, da bi si ga najraje sam izruval z železnim dletom, če poseže po tableti. Tudi glavoboli so lahko, še posebno migrenski, grozljivi, če jih ne moremo in ne moremo umiriti v nekaj dneh in se kar vlečejo in vlečejo. Pa bolečine v ramenih, kolenih, hrbtenici … Ob vsem tem pa je vseeno treba iti v službo, poskrbeti za otroke, družino ter druge nujne obveznosti.

- Oglas -

Poiščimo vzrok bolečine

Seveda poskrbimo, da poiščemo vzrok bolečine in ga kar se da hitro rešimo. V primeru zobobola recimo stečemo k zobozdravniku, ki nas mora v akutni situaciji vedno sprejeti, ta nam zob vsaj začasno popravi, uredi in težava je končana. Kaj pa če gre za kronične bolečine, na primer glavobol, ki se pojavi čisto vsak mesec enkrat ali večkrat. In če moramo enkrat ali večkrat vsak mesec pogoltniti več tablet, to ni več tako smešno, ne nam ne našemu želodcu, še manj pa našim jetrom. Smiselno je tako kot vedno razmisliti in se poglobiti o vzroku ponavljajočih se glavobolov, ker ti skoraj vedno kažejo na neko nerazrešeno stisko ali življenjsko situacijo. Najpogostejši vzrok so lahko prenakopičen stres, pritisk na delovnem mestu, vztrajanje v okolju, ki je za nas prenaporno, neprimerno. Skratka situacija, ki nam ni pisana na kožo, ki ne hrani naše duše, še manj, jo omejuje in nanjo pritiska, kar se kaže kot pritisk v »ekonom loncu«, ki, ko je vsega dovolj, veselo puha ven odvečno paro s tem, da pri glavobolu ali migreni ni prav nič veselega.

Bolečine v križu

Zdravilne rastline proti bolečinam

V takem primeru pa se je smiselno malo poglobiti v naravne izdelke. Tako so na primer v prejšnjem stoletju salikozid oz. salicilno kislino pridobivali iz lubja bele vrbe, kar je bil prvi naravni aspirin. Seveda ga je pozneje izpodrinila sintetična acetilsalicilna kislina, ustvarjena v laboratoriju, kjer se hitro in poceni lahko naredijo velike količine tablet za velik trg. In tako kmalu nihče več ni izvajal tega zamudnega opravila, lupljenja za palec debelih dvoletnih vej bele vrbe (Salix alba). Škoda, ker naravno protibolečinsko sredstvo ne naredi našemu telesu nobene škode, ledvice, želodec in jetra pa so nam več kot hvaležni. Lubje bele vrbe, piše Petauer, pa je poleg tega, da deluje protibolečinsko, analgetik, tudi naravni antipiretik, antirevmatik, diuretik, diaforetik in hemostatik. Vse to za malo truda in lep sprehod ob vodi, kjer običajno raste.

Če pa imate zadržke pri lupljenju vrbovih palic, pa salikozid najdemo tudi v še eni zdravilni rastlini, in sicer brestovolistnem osladu (Filipendula ulmaria). Pri nas ga nabiramo ob reki Krki, kjer ga je res veliko od pomladi in v poletju. Tudi v našem vrtu zdravilnih rastlin lepo uspeva. Zdravilni so cvetovi kremno bele barve, ki vsebujejo salicile. Poparek te rastline je protibolečinski, znižuje telesno temperaturo, sprošča mišice in – kar je najpomembnejše – nima stranskih učinkov, kot jih lahko ima umetni salicil – kri na blatu, prebavne motnje, težave z ledvicami, bruhanje, vrtoglavica. Ne, ne, vsega tega pri naravnih protibolečinskih sredstvih preprosto ni.

- Oglas -

Pa si poglejmo primer čaja, ki pomaga pri bolečinah, zniža telesno temperaturo, blaži bolečine v mišicah, pomirja, blaži vnetja, je antiseptičen … Primeren pri glavobolih, bolečinah pri išiasu, herpesu zostru, virozah.

Čaj proti bolečinam

Protibolečinski čaj

Poparek

  1. Brestovolistni oslad
  2. Vrbova skorja
  3. Jetičnik
  4. Citronka

Enake dele rastlin zmešamo in shranimo v močne papirnate vrečke. Pijemo po požirkih (od 2 do 3 čajne žličke mešanice poparimo s 7 dcl kropa in pustimo pokrito 10 minut, nato precedimo) skozi ves dan.

Če pa nas muči migrena, se je po vseh znanih raziskavah še najbolje obnesel čaj iz belega vratiča (Tanachetum parthenium). Pri kliničnih študijah je ugotovljeno,  da uživanje suhih listov belega vratiča zmanjša intenzivnost in tudi pogostost pojavljanja migrenskih napadov. Je pa takšen čaj treba uživati vsaj od 1 do 3 mesece. Prav dobro se kombinira z uporabo baldrijanovih kapljic, ki pomirjajo centralni živčni sistem in nasploh uravnavajo stres v telesu. In ko tole pišem, oče Jože Majes še dodaja: »Pri težavah z migreno bi lahko priporočila tudi ležanje na vzglavniku iz posušenih listov orlove praproti.«

- Oglas -

Še enkrat pa ni slabo vedeti, da ob kroničnih napadih migrene delamo nekaj proti sebi, na silo, nekaj, kar ni nam lastnega. Torej bodimo pogumni in poglejmo, kaj nas sili v glavobole.

Spomnim se profesorice v Munchnu, ki nam je na vprašanje, ali bo treba do konca življenja odstranjevati vzorce in se od njih odvezati, odgovorila: »Ja, kaj pa je lahko bolj pomembnega ali pametnega za početi do konca življenja kot reševati se lastnih spon!«

Preberite tudi: Bolečine v križu: Kako jih lahko odpravimo in si pomagamo?

.

NAJNOVEJŠE