0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaBolečine v križu: Kako jih lahko odpravimo in si pomagamo?

Bolečine v križu: Kako jih lahko odpravimo in si pomagamo?

MORDA VAS ZANIMA

Bolečine v križu so najpogostejša oblika bolečin, saj se z njo sooči kar 80% prebivalstva in zaradi nje nemalo ljudi postane tudi negibljivih.

- Oglas -

Bolečine v križu se pojavljajo nekaterim že v rani mladosti, večini pa kasneje v srednjih in bolj zrelih letih. Vzrokov je veliko, od napačne drže, do pretežkega fizičnega dela ali položajev med delom, do napačnega dvigovanja, natega križa, zdrsa medvretenčnih ploščic, degenerativnih sprememb …

Zakaj se pojavijo bolečine v križu?

Bolečine v križu se začno pojavljati v večini primerov postopno in samo pri določenih aktivnostih. Ko pa človek zamenja aktivnost ali položaj se bolečina velikokrat pomiri in zato ljudje, te prve znake bolečin v križu ne vzamemo dovolj resno in čez leta se v veliko primerih stanje zaradi tega dosti poslabša.

bolecine v krizuKako se zaščiti križ?

Ena glavnih mišic v telesu, ki stabilizirajo križna vretenca pred gibom je mišica musculus transversus, ki je narejena tako, da se dokler človek nima bolečin v križu aktivira tik pred ostalimi mišicami. To pa pomeni na primer, da mi sedimo naslonjeni na naslonjalo, nato pa hočemo vstati. Da se vstanemo se moramo najprej poravnati in da se poravnamo moramo aktivirati svoje trebušne mišice, ki se skrčijo in s tem poravnajo naše telo. To naredimo zavestno.

- Oglas -

Naše telo pa dokler je zdravo oz. dokler ne čutimo bolečin v križu naredi tako, da ko pomislimo, da se bomo vstali se takoj aktivira ta globoka trebušna mišica, ki poteka od križa okrog cele trebušne votline in se prirašča na sprednji del trebuha. Ko se ta mišica aktivira, najprej poravna naša križna vretenca v pravilni položaj, tako da so, ko se aktivirajo mišice, ki naredijo gib vretenca, že v svojem položaju in zato lepo zdrsijo drug po drugem ko se nagnemo naprej.

Zakaj se nam stanje bolečine v križu poslabša?

Stanje pa se pri ljudeh, ki se jim že začno pojavljati občasne bolečine v križu spremeni. Ta globoka trebušna mišica začne zamujati in se ne aktivira več sama od sebe pred gibom ampak hkrati z močnimi povrhnjimi mišicami, ki naredijo gib. Zaradi sočasnosti pa ta mišica ni dovolj močna, da bi kljub temu poravnala vretenca, zato vretenca pred gibom niso poravnana in ne tečejo po svojih pravih poteh, tako so neenakomerno obremenjena in bolečine se začno povečevati in postajajo bolj pogoste. Poleg tega pa so še intenzivnejše. Zaradi teh stvari se pospešijo tudi obrabe in s tem degenerativne spremembe vretenc.

Kaj je z globoko trebušno mišico m. transversus?

Globoka trebušna mišica tako začne izgubljati svojo funkcijo in začne propadati. Ostale mišice v telesu se s tem ko propadajo zožijo in postanejo bolj slabotne. Pri tej mišici pa slabotnost nastane zaradi tega, ker ko propada se začno v njej delati luknjice kot v siru. Dlje kot propada več je teh luknjic. Bolj je mišica slaba bolj zamuja, hitreje se obrabljajo sklepi med križnimi vretenci in bolj se povečujejo bolečine.

Se lahko to nastajanje ustavi in popravi?

Težave, ki nastanejo zaradi teh stvari zaenkrat ni možno odpraviti z operacijo, niti z kremami, masažo … Možno pa je bolečine v križu je odpraviti s FIZIOTERAPIJO. V Avstraliji so odkrili posebne tehnike za okrepitev globoke trebušne mišice, da lahko zopet prevzame svojo funkcijo in tako v večini primerov zelo ali povsem zmanjša bolečine v križu. Te vaje zelo enostavne in zelo težke hkrati. Najtežje se jih je naučiti, izvajajo pa se potem povsem preprosto, brez vsakega truda.

Kdaj se splača začeti z vajami?

Te vaje bi bilo dobro, da bi jih izvajali vsi kot preventivo, saj bi tako z najmanj truda preprečili tako nezaželene bolečine v križu. Če pa so se bolečine v križu že začele pojavljati, je dobro, da se te vaje naučite čim prej kajti prej ko ustavimo propadanje mišice, prej in z manj truda jo lahko vrnemo v svojo prvotno funkcijo. Poleg tega pa naredimo veliko manj poškodb na sklepih med vretenci, ki pa so dostikrat vzrok za kronično bolečino v križu.

- Oglas -

Kaj se zgodi, če vaj nikoli ne izvajamo?

Če z vajami nikoli ne začnemo, mišica oslabi do skrajne mere in zato seveda nič več ne pomaga vretencem pri njihovi poravnavi pred gibom v križu. Ker so vretenca venomer postavljena v napačni položaj pa se bolečine povečujejo, obraba se povečuje, vretenca se začno sesedati, hrustanec med vretenci se obrabi, vretenca začno pritiskati na živce, ki izhajajo iz hrbtenjače. na tistih predelih. Posledično se začno pojavljati tudi bolečine po nogah. Najpogostejša tovrstna bolečina, katere vzrok je v križu, bolečina pa se zrcali po nogi navzdol je tako imenovani išias..

Pomembno je povedati, da se pri vseh ljudeh ne bodo pokazali vsi ti znaki in te stvari. Pri nekaterih napredujejo hitreje, pri drugih pa počasneje. Pomembno je tudi, da se zavedamo v katero smer zdravje pelje in da se samo od sebe ne bo izboljšalo ter da imamo pri vsem tem veliko vlogo sami, kako daleč bomo pustili, da poškodbe napredujejo.

fizioterapija

Kaj vse je pomembno pri teh novo odkritih vajah proti bolečinam v križu?

Pomembno je veliko stvari od dihanja, pravilne drže, pravilnega položaja križnih vretenc, da ima globoka trebušna mišica, kar najboljši položaj za trening. Pomemben je občutek, kako napeti mišico, kako zadržati napeto, kako z napeto mišico izvajati še druge vaje.
Vse to se je težko naučiti, vendar se naši pacienti po našem sistemu te stvari naučijo v dveh do treh urah terapije. Te pa so v daljšem razmaku, da lahko pacienti določene segmente vadijo pred naslednjo terapijo. Po končanih terapijah pa dobijo še vsa navodila s slikami, kaj, kdaj in kako morajo vaditi naprej, da se izognejo morebitnim napakam pri vadbi.

Poznajo te vaje že vsi fizioterapevti?

Te vaje še niso tako dolgo znane, zato jih vsi fizioterapevti še ne poznajo. Nekateri izvajajo še vaje za križ po starem sistemu, ki pa ima nekaj napak, oziroma pomanjkljivosti in prav zaradi tega je zelo pomembno, da za vaje poiščete fizioterapevta, ki te nove vaje že obvlada.

Primer iz prakse:

V praksi smo imeli zelo veliko bolnikov, ki so zaradi bolečine v križu poiskali pomoč pri nas. Bolečine v križu se jim začno pojavljati zaradi različnih vzrokov, ki pa nato naše paciente dostikrat privedejo do zelo močnih bolečin in jim na koncu onemogočijo celo hojo. Za primer bom opisal bolnika P.L., katerega obravnavamo ravno sedaj.

Bolnik ni imel nikoli težav s križem, nakar so mu pri 63. letu zaradi sladkorne bolezni amputirali desno nogo. Ker je bil dovolj gibljiv in ni imel nobenih težav s srcem je v rehabilitacijskem centru Soča dobil protezo, s katero se je lepo naučil hoditi in tako je življenje tri leta teklo normalno naprej. Po treh letih pa so se začele pojavljati bolečine v križu zaradi tega, ker križ ni bil več enakomerno obremenjen in ker je bila hoja zaradi proteze nekoliko spremenjena.

Te bolečine so se v nekaj mesecih stopnjevale in bolnik zaradi bolečin ni mogel več vstati iz vozička, ker so se mu ob stoji tako zelo povečale. To je bil trenutek, ko se je odločil, da k sebi domov povabi fizioterapevta. Ugotovili smo, da ima slabotno tako notranjo trebušno mišico kot tudi zunanje mišice. Zato smo jih skupaj začeli krepiti in jih v kombinaciji ojačali do takšne mere, da smo pacienta v mesecu in pol postavili nazaj na noge.

Med tem časom smo se naučili tudi hoditi, pacientu pa so se bolečine tako zmanjšale, da je popolnoma prenehal jesti tablete proti bolečinam. Sedaj krepimo še ostale mišice, ki so med tem časom oslabele, da bolnika zopet usposobimo za normalno življenje, tudi za hojo po stopnicah in podobno.

.

NAJNOVEJŠE