Ekologija & okoljeInvazivne vrste

Invazivne vrste

MORDA VAS ZANIMA

Invazivne vrste so škodljiva podskupina t.i. tujerodnih vrst, ki negativno vplivajo na naravni cikel in spreminjajo ekosistem, prinašajo nove bolezni ali povzročajo kakšno drugo vrsto škode.

Povečanje globalizacije ekonomije ter vedno bolj obsežno trgovaje z eksotičnimi kulturami pa to nevarnost še toliko bolj povečuje. Znanstveniki predvidevajo, da je v Združenih državah kar 7000 ne-avtohtonih vrst živali, ki povzročijo na leto 100 miljard dolarjev škode.

- Oglas -


Strokovnjaki se zato trudijo ohraniti naravno raznolikost in zmanjšati val invazivnih vrst, da bi zmanjšali njihov vpliv na okolje. Pri tem pa igra veliko vlogo tudi uvoz tujih, eksotičnih vrst, ki se marsikomu zdijo še kako privlačne. Vendar pa se malokdo zaveda, da s tem ogroža okolje ter da je na ta način poleg vsega tudi potencialni krivec za nastanek novih, vedno bolj agresivnih bakterij in virusov.

Čeprav se verjetno marsikomu zdijo avtohtone živalske in rastlinske vrste danes dokaj dolgočasne, pa to še ne pomeni, da niso koristne za okolje. Vsaka vrsta sodi v svoje okolje ker je tam ekosistem prilagojen na tak način, da ne škoduje nobeni avtohtoni vrsti.To je še en primer, ko se človek ne zaveda, kako močno škoduje naravi.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×