RubrikeZanimivostiNeverjetno: dež povzroči, da postanejo cvetovi transparentni!

Neverjetno: dež povzroči, da postanejo cvetovi transparentni!

MORDA VAS ZANIMA

Cvetlice imajo zagotovo največ zaslug za to, da je narava nemalokrat odeta v žive, pisane barve in s tem prava paša za oči. Po eni strani drobni in delikatni cvetovi lahko tako v hipu pritegnejo pozornost z izstopajočimi, živahnimi barvami, ki imajo običajno zelo pozitiven vpliv na naše razpoloženje. Za dodatne pozitivne učinke pa poskrbijo omamni vonji mnogih cvetlic, ki se združijo v veličastno aromaterapevtsko simfonijo. Tako ni presenetljivo, da se mnogi takrat, ko jim primanjkuje motivacije in pozitivnosti, najraje odpravijo prav v naravo. A medtem ko nekatere cvetlice navdušujejo z živimi, energičnimi barvami, imajo druge v rokavu nekoliko drugačne adute, ki lahko poskrbijo za še večjo osuplost nad tem, kar zmore narava. Slednje zagotovo še kako drži za cvetlice, ki sodijo v rod Diphylleia. Na prvi pogled so precej neopazne, a ko dežuje, se zgodi nekaj neverjetnega …

»Okostnjaške cvetlice« – gozdni kameleoni, ki ob stiku s kapljicami posteklenijo

- Oglas -

Gre za cvetlice, ki jih nekateri imenujejo kar gozdni kameleoni. To poimenovanje je povezano s tem, kako te cvetlice reagirajo, ko pridejo v stik z vodo. V osnovi gre za cvetlice z nežno belimi cvetovi, ki jih je mogoče zlahka spregledati. A če bi jih opazovali malce dlje – in če bi vmes začelo deževati – bi opazili nekaj resnično osupljivega. Zaradi vode začnejo namreč cvetovi postopoma »izgubljati barvo«, dokler ne postanejo skorajda povsem transparentni oziroma prosojni. Tako je mogoče pogledati skoznje, skoraj tako, kot bi gledali skozi steklo. Hkrati se s tem razkrije notranja zgradba cvetov, zato se za rastline včasih uporablja tudi poimenovanje »okostnjaške cvetlice«. Ime deluje precej strašljivo, a ko razumemo, zakaj se uporablja, hitro ugotovimo, da gre za vse prej kot strašljive cvetlice. Prav nasprotno: mnogi so prepričani, da gre za enega vrhuncev lepote, čarobnosti in moči narave.

Skrivnosten pojav, za katerega pa obstaja smiselna znanstvena razlaga

Najverjetneje se sprašujete, kaj je sploh razlog za ta nenavaden pojav. Čeprav se je pogosto zelo prijetno zgolj prepustiti lepotam in čudežnosti narave, pa pride tudi čas za nekoliko bolj znanstvene razlage tistega, kar zaznavamo s čutili. Pri »kameleonskih cvetlicah« je tovrstna razlaga povezana predvsem z njihovo ohlapno celično strukturo. Že krajša izpostavljenost cvetov vodi tako povzroči, da se kapljice oprimejo žilnate strukture in zapolnijo reže, s čimer se poveča odbojnost svetlobe. Cvetovi so tako videti kot kristalno čista, prosojna vodna površina. Ne gre torej za izpiranje barvnega pigmenta ali kaj podobnega. Ko se cvetovi osušijo oziroma ko vodne kapljice izhlapijo, se tako njihova barva spremeni nazaj v belo.

Izjemno redke cvetlice, ki uspevajo le na treh območjih na svetu

»Kameleonske cvetlice«, ki jih je mogoče prepoznati tudi po dežnikasto oblikovanih listih, naj bi bile izredno redke. Tako jih je mogoče najti le na treh območjih, in sicer v določenih predelih Japonske in Kitajske ter na območju gorovja Apalači v Združenih državah Amerike. Pri tem gre za tri različne vrste, ki spadajo v isti rod. Na Japonskem tako rastejo cvetlice, imenovane Diphylleia Sinensis, na Kitajskem vrsta, ki so jo znanstveniki poimenovali Diphylleia grayi, v Apalačih pa cvetlice, ki sodijo v vrsto, poimenovano Diphylleia cymosa. Čeprav gre torej za cvetlice, ki se nekoliko razlikujejo, jih druži zelo podobna reakcija na dež oziroma vlago. To so sicer cvetlice, ki lahko uspevajo le v vlažnih in obenem hladnih podnebjih. Zanje je obenem značilna povečana občutljivost na sončno svetlobo, zato jim najbolj ustreza delno senčna ali celo popolnoma senčna lega.

Via mymodernmet.com

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×