0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSeneni nahod ali alergija na cvetni prah - simptomi in rešitve

Seneni nahod ali alergija na cvetni prah – simptomi in rešitve

MORDA VAS ZANIMA

Seneni nahod ali alergija na cvetni prah, znan tudi kot alergijski rinitis, je pogosta sezonska alergija, ki prizadene veliko ljudi po vsem svetu. Alergijski rinitis nastane kot posledica izpostavljenosti alergenom, kot so cvetni prah, plesen, pršice ali živalska dlaka. Seneni nahod povzroča vnetje sluznice nosu, oči, grla in sinusov, kar vodi do številnih neprijetnih simptomov.

- Oglas -

Vzroki senenega nahoda

Seneni nahod je posledica preobčutljivega imunskega sistema, ki napačno prepozna neškodljive snovi, kot so cvetni prah ali pršice, kot nevarne. Ko te snovi vdihnemo, se sprosti kemikalija imenovana histamin, ki povzroča vnetje in simptome alergijske reakcije. Seneni nahod se pogosto pojavi spomladi in poleti, ko rastline cvetijo in sproščajo cvetni prah, vendar se lahko simptomi pojavijo tudi v drugih letnih časih, odvisno od vrste alergena.

Kaj je seneni nahod ali alergija na cvetni prah?

Seneni nahod, imenovan tudi alergija na cvetni prah, pomeni preobčutljivost oziroma spremenjeno reakcijo našega imunskega sistema na sicer neškodljive in povsem običajne snovi iz okolja. Alergijski simptomi se lahko pojavijo pri različnih organih – koži, sluznici zgornjih ali spodnjih dihalnih poti ter črevesni sluznici. Gre torej za enak proces, ki poteka v različnih organih.

Dejansko gre za napako imunskega sistema, katera se pojavi po prvem stiku z alergenom, ki je lahko naravnega izvora ali pa je sintetizirana kemična spojina. Pri tem se razvijejo imunski mehanizmi oziroma specifična protitelesa tipa IgE. Ta se pri ponovnem kontaktu z alergenom zopet aktivirajo in vežejo na mastocite (celice imunskega sistema), ki sproščajo kemične posrednike, še posebej histamin. Te posredniki se naprej vežejo na receptorje v tkivih in s tem povzročajo alergijsko reakcijo, posledica česar je burna reakcija telesa, ki se kaže skozi različne simptome.

- Oglas -
Alergija na cvetni prah, seneni nahod

Pogosti simptomi senenega nahoda

Nekateri najpogostejši simptomi senenega nahoda vključujejo:

 • Kihanje
 • Zamašen ali izcedek iz nosu
 • Srbenje nosu, grla in oči
 • Solzenje oči
 • Rdeče in otekle oči
 • Glavobol
 • Utrujenost

Spomladanska alergija na cvetni prah ali seneni nahod najpogosteje povzroča nahod, nadraženost in zaprtost nosu, oči postanejo občutljive, pogosto solzijo in natekajo, pogoste pa so tudi težave z grlom, kot so kašelj, blaga bolečina in razdraženost. Če niste prepričani ali gre za alergijo ali samo za navaden prehlad, potem imate dve možnosti. Ena je, da nekaj dni počakate in potrpite. Če gre za prehlad, potem bodo vsi simptomi kmalu popustili.

V primeru, da je gre za dolgotrajnejšo težavo, pojdite do osebnega zdravnika, ki vas bo nato napotil naprej na testiranje. S pomočjo testov boste odkrili, ali ste alergični in na kaj točno. Potrebno je omeniti, da se poleg teh običajnih simptomov lahko pojavijo tudi glavobol, kožne težave, prebavne motnje, oteženo dihanje in razdražljivost.

Diagnoza senenega nahoda

Če sumite, da imate seneni nahod, se čim prej posvetujte z zdravnikom ali alergologom. Zdravnik bo postavil diagnozo na podlagi vaših simptomov, zdravstvene anamneze in morebitnih alergijskih testov, kot so kožni vbodni testi ali krvni testi, ki merijo specifična protitelesa IgE, povezana z alergijo.

- Oglas -

Preprečevanje senenega nahoda

Preprečevanje senenega nahoda vključuje zmanjšanje izpostavljenosti alergenom, ki povzročajo simptome. Nekateri nasveti za zmanjšanje izpostavljenosti cvetnemu prahu in drugim alergenom vključujejo:

 • spremljanje lokalnih poročil o koncentraciji cvetnega prahu in omejevanje časa na prostem, ko so vrednosti visoke,
 • zapiranje oken in uporaba klimatskih naprav z filtriranjem zraka,
 • prhanje, umivanje las in menjavanje oblačil po preživljanju časa na prostem – s tem se odstrani cvetni prah s telesa in oblačil,
 • redno čiščenje doma, vključno z menjavo posteljnine, sesanjem in čiščenjem površin, da zmanjšamo količina alergenov v našem stanovanju,
 • uporaba alergijskih prevlek za vzglavnike in vzmetnice, ki zmanjšujejo izpostavljenost pršicam.

Zdravljenje senenega nahoda

Zdravljenje senenega nahoda je usmerjeno v lajšanje simptomov in preprečevanje izpostavljenosti alergenom. Zdravila, ki se pogosto uporabljajo za zdravljenje senenega nahoda, vključujejo antihistaminike, kortikosteroidne nosne spreje, dekongestive in kromone. Poleg tega lahko zdravnik predpiše imunoterapijo ali alergensko imunoterapijo (AIT), ki vključuje postopno uvajanje majhnih količin alergena, da se imunski sistem navadi nanj in s tem zmanjša občutljivost na določen alergen.

Alternativne metode zdravljenja alergije na cvetni prah

Akupunktura

Je način zdravljenja z iglami in izhaja Kitajske in iz ZDA. Študije o učinkovitosti zdravljenja so pokazale, da v telesu povzroča izločanje endorfinov, ki zmanjšujejo občutek za bolečino in stres ter krepijo imunski sistem, hkrati pa izboljšajo počutje bolnika.

Kiropraktika

Kiropraktiki iščejo vzroke za človekovo zdravje in bolezen pri pritisku hrbteničnih vretenc na živce. Z rokami skušajo vretenca poravnati v prvotni položaj.

Bioterapija

Pri alergijah naj bi bil moten pretok energije, podobno kot pri drugih boleznih. Alergije so lahko tudi odsev slabšega delovanja organov v trebušni votlini. Alergijo pa je mogoče odpraviti, v kolikor se pacient sooči z vzroki.

Težav, ki nam jih prinaša pomlad, je veliko. A ko pričnemo razmišljati, koliko pozitivnih stvari se prične dogajati ravno v teh dneh, kaj hitro pozabimo na tegobe in se veselimo vedno prijetnejših in toplejših dni. Kaj kmalu bo tu poletje, skupaj z veliko novimi dogodivščinami.

Vreme kot prijatelj in sovražnik

Intenzivnost alergijskih simptomov je odvisna od vremena. Ljudje z alergijami imajo največ težav, ko je vreme vetrovno ali povsem jasno. Takrat je v zraku prisotna visoka koncentracija cvetnega prahu, katerega potem veter še dlje in hitreje širi. Zato strokovnjaki v takih vremenskih pogojih priporočajo bivanje v klimatiziranih prostorih in čim manj gibanja na odprtem. Alergičnim ljudem pomeni poslabšanje vremena dobro novico, saj so alergijski simptomu ob pojavu vlage v zraku mnogo blažji, pri nekaterih celo izginejo. Takrat si organizem nekoliko opomore, kar bolniki občutijo kot veliko olajšanje.

Najpogostejša vprašanja

Kaj je seneni nahod in kateri so njegovi vzroki?

Seneni nahod, znan tudi kot alergijski rinitis, je sezonska alergija, ki nastane zaradi izpostavljenosti alergenom kot so cvetni prah, plesen, pršice ali živalska dlaka. Seneni nahod je posledica preobčutljivega imunskega sistema, ki napačno prepozna neškodljive snovi kot nevarne, kar vodi do vnetja in simptomov alergijske reakcije.

Kateri so simptomi senenega nahoda?

Simptomi senenega nahoda vključujejo kihanje, zamašen ali izcedek iz nosu, srbenje nosu, grla in oči, solzenje oči, rdeče in otekle oči, glavobol in utrujenost.

Kako se diagnosticira seneni nahod?

Diagnozo senenega nahoda postavi zdravnik ali alergolog na podlagi vaših simptomov, zdravstvene anamneze in morebitnih alergijskih testov, kot so kožni vbodni testi ali krvni testi, ki merijo specifična protitelesa IgE, povezana z alergijo.

Kako se zdravi seneni nahod?

Zdravljenje senenega nahoda je usmerjeno v lajšanje simptomov in preprečevanje izpostavljenosti alergenom. Zdravila, ki se pogosto uporabljajo za zdravljenje senenega nahoda, vključujejo antihistaminike, kortikosteroidne nosne spreje, dekongestive in kromone. Poleg tega lahko zdravnik predpiše imunoterapijo ali alergensko imunoterapijo (AIT), ki vključuje postopno uvajanje majhnih količin alergena, da se imunski sistem navadi nanj in zmanjša občutljivost na alergen.

Kako lahko preprečim seneni nahod?

Preprečevanje senenega nahoda vključuje zmanjšanje izpostavljenosti alergenom, ki povzročajo simptome. Spremljanje lokalnih poročil o koncentraciji cvetnega prahu, zapiranje oken, uporaba klimatskih naprav z filtriranjem zraka, prhanje in menjavanje oblačil po preživljanju časa na prostem ter redno čiščenje doma so nekateri nasveti za zmanjšanje izpostavljenosti cvetnemu prahu in drugim alergenom.

.

NAJNOVEJŠE