0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAromatične kopeli

Aromatične kopeli

MORDA VAS ZANIMA

Nezadovoljstvo, razposajenost, nenatančnost. Smo mlahavi in brez moči. A pred nami so pomembne zadolžitve. Privoščite si toplo aromatično kopel. Natočite si v kad toplo vodo, najprimernejša temperatura vode je od 35 do 38 stopinj Celzija. V vodo kanite 5 do 10 kapljic eteričnega olja. V kopeli uživajte 15 do 20 minut. In katera eterična olja so najprimernejša?

- Oglas -

Aromatična kopel

Kamilica

Kamilica je eno najnežnejših eteričnih olj. Že zeliščar Nicholas Culpeper je v svoji knjigi Angleški zdravnik zapisal, da kopel s kamiličnim prevretkom preganja utrujenost in lajša bolečine.  Sicer pa kamilično eterično olje preganja tesnobna razpoloženja, nespečnost in utrujenost. Pa še prijetnega, aromatičnega vonja je.

Kamilična kopel iz posušenih kamiličnih cvetov
Približno ½ kg posušenih kamiličnih cvetov prelijemo s 5 l vroče vode, pripravek pustimo stati 10 minut in nato pa precejenega dolijemo kopeli. Kopel ne bo pregnala le nadležne  utrujenosti, pomaga vam lahko tudi pri težavah z mehurjem.

- Oglas -

Pomaranča

Drevo grenke ali seviljske pomaranče daje tri vrste eteričnih olj, in sicer pomarančno, neroli in petitgrain. Uporabljajo se vsa tri.  Pomarančno eterično olje je krepčilo. Ima tudi zelo prijeten vonj, ki je posebej priljubljen pri otrocih. Hkrati pa tudi preganja slabo razpoloženje. Eterično olje neroli pa izredno ugodno vpliva na panična razpoloženja in nespečnost.
Petitgrain po zdravilnih lastnostih spominja na neroli. Pomaga nam pri zmanjševanju vpliva stresa in stresnih razpoloženj. Prežene pa tudi utrujenost in lajša tesnobo.

Bergamotka

Njegova uporaba je najbolj razširjena v Italiji, ime je celo dobil po italijanski vasi, kjer so ga tradicionalno uporabljali za zniževanje povišane telesne temperature. Eterično olje bergamotke umirja in preganja depresijo. Hkrati tudi izboljšuje razpoloženje. V kolikor pa jo uporabljamo tudi v kombinaciji s sproščujočo masažo pa celo odganja tesnobo in žalost.

Melisa

Je splošna znana po tem, da izboljšuje razpoloženja, kajti le redki so, ki tega ne bi potrdili.
Melisa pomirja, izboljša razpoloženje, obnavlja življenjsko moč in vzpostavlja čustveno ravnovesje. Primerno je tako za aromatično kopel, kakor tudi za sproščujočo masažo.

Rožmarin

Rožmarin že od nekdaj častijo kot zelišče, posvečeno spominu. Zeliščar Culpeper ga je označil kot “zel, ki pomaga slabemu spominu in poživi čute”. Rožmarinu so pripisovali tudi sposobnost, da odganja zle duhove in deluje kot eliksir mladosti in življenja. Sicer pa deluje poživljajoče in stimulativno.

NAJNOVEJŠE