0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPozor: nekatera eterična olja so fototoksična!

Pozor: nekatera eterična olja so fototoksična!

MORDA VAS ZANIMA

Vsi smo veseli sonca in njegovih žarkov, ki nas toplo pobožajo! Po dolgi zimi smo ga komaj dočakali. Vendar pa vsi vemo, da pretirano izpostavljanje soncu tudi ni priporočljivo. Za vse vas ljubitelje eteričnih olj imam nekaj koristnih nasvetov, da boste v prihajajočih sončnih dnevih lahko še naprej  uživali v svojih izdelkih.

- Oglas -

Nekatera eterična olja so fototoksičnaDobro je, da se zavedate, da so nekatera eterična olja in macerati fototoksični. Takšna olja povečujejo občutljivost kože na sončno svetlobo, zato jih ni priporočljivo nanašati na kožo neposredno pred izpostavljanjem soncu (ali solariju), ker lahko povzročijo neenakomerno in neestetsko pigmentacijo. Eterična olja, ki lahko delujejo fototoksično, so naslednja:

  • Limonaangelika (Angelica archangelica)
  • bergamot (Citrus bergamia)
  • ingver (Zingiber officinalis)
  • grenivka (Citrus x paradisi)
  • limona (Citrus limon)
  • mandarina (Citrus reticulata)
  • pomaranča, grenka (Citrus aurantium var. amara)
  • pomaranča, sladka (Citrus sinensis)

Macerat šentjanževke je tudi fototoksičen in v primeru njegove uporabe, pa naj bo to dermalna ali oralna uporaba, se je treba izogibati soncu ali solariju. Najverjetneje ste sami opazili, da je med navedenimi fototoksičnimi eteričnimi olji največ citrusov. Razlog je ta, da se pridobivajo s hladnim stiskanjem. In še nasvet – izogibajte se nanašanju citrusnih olj na kožo, če imate melanom, starostne pege, velike madeže, bradavice, izrazite temne pege ali rak kože.

V kolikor želite uživati v teh prekrasnih vonjih tudi poleti, predlagam, da naredite sprej za lase ali jih kapnete na kašen okrasek iz naravnega materiala npr. ogrlico, uhane, kravato, broško…

- Oglas -

Poskusite z vonji, ki spominjajo na citruse, ampak to niso kot npr. limonska trava, citronela, palmarosa … Poleg tega, da vas bodo navedeni vonji sprostili in osvežili, tudi odganjajo komarje!

Na vas je, da se odločite, katero varianto boste izbrali. Vsem vam želim prekrasno in dišečo pomlad.

Melani Kovač, aromaterapevtka
www.aromadelavnice.si

.

NAJNOVEJŠE