0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKiropraktika - alternativna metoda zdravljenja težav s kostmi

Kiropraktika – alternativna metoda zdravljenja težav s kostmi

MORDA VAS ZANIMA

Kiropraktika se ukvarja z boleznimi okostja. Prirojeno okvaro hrbtenice kot celote povzroči nepravilen razvoj enega ali več vretenc. Te okvare so razmeroma redke, odkrijemo pa jih praviloma po naključju – pri rentgenskem slikanju hrbtenice ali pa pri kiropraktičnem pregledu.

- Oglas -
Kiropraktika

Nepravilna drža – skolioza – kifoza

To civilizacijsko bolezen, ki povzroča bolečine v hrbtenici in sklepih ter je sčasoma postala sestavni del našega življenja, lahko imenujemo kar “bič življenja”. Pomaga nam lahko tudi kiropraktika.

Prirojeno okvaro hrbtenice kot celote povzroči nepravilen razvoj enega ali več vretenc. Te okvare so razmeroma redke, odkrijemo pa jih praviloma po naključju – pri ortopedu in rentgenskem slikanju hrbtenice ali pa pri kiropraktičnem pregledu. Lahko pa so sistemske narave in povzročajo zelo hude deformacije z neugodno diagnozo in napredujočo okvaro, katere posledica je lahko tudi odpoved delovanja kakega vitalnega organa ali pa paraplegija.

Kriva drža in kako nastane

Vzroki za krivo držo so praviloma kompleksni, pri čemer se različni vzroki in dejavniki medsebojno kombinirajo pri vsakem posamezniku drugače. Pogosto se proces začne že pri porodu kot stresna situacija za novorojenčka in njegovo hrbtenico, kar se kasneje lahko pokaže kot kriva hrbtenica. Za nastanek nepravilne drže je ključnega pomena tudi faza prvega postavljanja na noge.

- Oglas -

Kiropraktika na pomoč

Prvi koraki in predvsem prvi padci lahko tako že v rosnih letih povzročijo znaten premik posameznih sklepov ali torzijo (zavrtenje) hrbtenice in s tem celo sindrom krajše noge. Posledično pa lahko pride tudi do razvoja kifoze in skolioze, čemer pa lahko sledijo najrazličnejše bolezni, kot na primer lumboishialgija, bolečine, migrena in podobno. Kiropraktika nam pri teh težavah lahko do določene mere pomaga ali ublaži intenzivnost.

Vloga dednosti

Izkazuje se bodisi kot preddispozicija (predpogoj za razvoj) bodisi kot dejansko dedovanje deformacije določenega vretenca.
Delovanje nekaterih vretenc je nepravilno že veliko prej, preden se pri otroku razvije skolioza. Zaradi motenosti gibanja nekega vretenca sosednja vretenca razvijejo toliko večjo gibljivost. V času rasti se nato potek oblike izoblikuje nepravilno.

Kiropraktični pregled – da ali ne

Kiropraktiki navadno svetujemo staršem, naj otroke na pregled pripeljejo ne glede na to, ali so deformacije opazne ali pa ne. Pregled namreč pokaže razne odklone (deviacije) sklepov in hrbtenice, toda pomembnejše od tega je dejstvo, da je mogoče z nežno in nebolečo terapijo tako motnjo odpraviti že v nekaj sekundah. Razvoj otrokove hrbtenice bi morali spremljati že od samega začetka, od rojstva. To se pravi, da je kiropraktika lahko tudi dober preventivni ukrep, da do težav sploh ne pride.

Kiropraktika in ledvične bolezni

Če naj bi preprečili ledvene bolečine pri odraslih, je s preventivnimi vajami in pravilno držo potrebno začeti že v otroštvu. Nepravilna drža v otroštvu, na primer pri sedenju v šolski klopi, ima skoraj gotovo resne posledice v kasnejših letih.
Po zdravljenju s kiropraktiko skeletnih nepravilnosti pogosto takoj sledi klinično izboljšanje bolnikovega celotnega zdravstvenega stanja, to pa zaradi povezave med hrbtenico in živčnim nadzorom delovanja organov ter drugih telesnih struktur.

- Oglas -

Lahko kiropraktika pomaga pri mehanskih okvarah in živcih?

Zakaj je kiropraktika lahko učinkovita pri določenih mehanskih okvarah v hrbtenici? Kadar v hrbtenici pride do mehanske okvare, krč pošilja okolnega mišičja v lokalni predel hrbtnega mozga dražeče živčne dražljaje. Živci tega dela hrbtnega mozga postanejo preobčutljivi, zato začno obsipavati druge povezne strukture z nenavadno intenzivno živčno stimulacijo. Pogosta posledica tega je zmanjšanje zadostnega dotoka krvi v organ, zaradi česar se zmanjšata njegova učinkovitost in obrambna sposobnost.

Rečeno drugače je človeška hrbtenica oblikovana tako, da se z močno mišično strukturo in lastno zmogljivostjo upira nepravilnostim in pritiskom od zunaj. Nesreče in nepravilna drža to obliko hrbtenice deformirajo, čemur sledi premik vretenca, v skrajnem primeru pa hujše poškodbe in okvara celotnega skeleta. S pomočjo kiropraktike vzpostavimo normalno delovanje celotnega organizma, s posebnimi prijemi namestimo vretenca v pravilen položaj, svetujemo pa tudi specifične vaje za krepitev mišic, ki so pomembne za pravilno držo.

Mens sana in corpore sano

Po kitajski in indijski doktrini taka stanja zaradi napačnih pritiskov na posamezne dele avtonomnega živčnega sistema kasneje privedejo do resnejših težav in bolezni. To pa pomeni, da preventivni pregledi pri kiropraktiku niso pomembni le tedaj, ko nastopijo bolečine, temveč precej prej. Antično načelo “Zdrav duh v zdravem telesu” velja danes bolj kot kdajkoli prej. Za zdravje moramo skrbeti celo življenje.

Preberite tudi: Vaje za hrbtenico – odpravite bolečine v hrbtu in križu

Besedilo: Drago Smiljanič

NAJNOVEJŠE