0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaAli lahko res zaupate oznaki Energy Star?

Ali lahko res zaupate oznaki Energy Star?

MORDA VAS ZANIMA

Mediji so od organizacije Department of Energy izvedeli, da je generalni inšpektor podjetja pred kratkim sprožil revizije, ki so poudarile pomankljivosti v programu Energy Star.

- Oglas -

Glavni v podjetju so že začeli pripravlajti dokumante, ki bodo pomanjkljivosti rešili. Izbrskali smo nekaj primerov, ki nekako bodejo v oči:

Grelci, ki nosijo oznako Energy Star zavzemajo 50 % delež trga. To pomeni, da morajo biti ti grelci vsaj 85 % energijsko manj potrošni, kot to zahteva novi zakon. Ta zahteva, da so nove generacije grelcev 82 % manj motrošni, kot pa prejšne stare generacije. Kaj takega pa bo možno šele nekje leta 2015.

Avdio/DVD komponente zasedejo 35 % trga, samostojne DVD kompomente pa zasedejo 44 % celotnega trga z oznako Energy Star. To pomeni, da je čas za spremembo, oziroma ponovno oceno, katere komponente dejansko ustrezajo standardu Energy Star.

- Oglas -

Kar 49% prenosnikov nosi certifikat Energy Star. To ni nič kaj presenetljivo, saj kupci vedno bolj gledajo na to, kako dolgo zdrži baterija samega prenosnika, kot pa da bi gledali tudi na druge karakteristike, katere pa ni rečeno da dejansko spadajo pod oznako Energy Star.

Kopirni stroji in skenerji z oznako Energy Star zasedejo kar 90 % delež na trgu. To pomeni, da je čas za nove standarde.

Skoraj 80 % televizijskih sprejemnikov ustreza trenutnim zahtevam Energy Star. Vendar pa nove televizije dokazano porabijo ogromno energije, zato je malo čudno, da jih tolikšen odstotek ustreza certifikatu Energy Star. Res je, da so v nekaterih pogledih televizije manj potrošne kot pa so bile pred desetimi leti, vendar pa vse večji ekrani, ki so vse bolj osvetljeni pomenijo tudi večjo porabo energije.

Zgoraj je bilo naštetih le nekaj pomanjklivosti certifikata Energy Star. Vendar pa je teh pomanjklivosti še veliko več, saj se standardi z leti spreminjajo. Nekatere standarde je potrebno dopolniti tudi na vsakih nekaj mesecev, saj je vedno več novih tehnologij na trgu. Zato čaka podjetje Energy Star še veliko dela, da bo lahko popravilo luknje v njihovih pogodbah, ki narekujejo kateri proizvodi ustrezajo njihovemu certifikatu, in kateri ne.

.

NAJNOVEJŠE