0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZ maščobnimi kislinami omega-3 po eskimsko nad luskavico

Z maščobnimi kislinami omega-3 po eskimsko nad luskavico

MORDA VAS ZANIMA

Luskavica je dolgotrajno kronično (nenalezljivo) bolezensko luščenje kože, ki najpogosteje prizadene predele telesa, kot so komolci, stegna, kolena in lasišče, lahko pa se pojavi tudi na drugih delih telesa. Po navadi je srbeča in neboleča, simptomi pa vključujejo rdeče luskaste zaplate na koži ter srbenje in luščenje kože. V redkih primerih vpliva tudi na nohte ter povzroči tako imenovani psoriatični artritis. Za zdaj zdravila za luskavico še ni, lahko pa bolezenske znake lahko omilimo z ustreznim zdravljenjem.

- Oglas -
omega 3 in luskavica

Kaj je luskavica?

Do razvoja luskavice pride med 20. in 40. letom starosti, na njen nastanek pa pomembno vplivata dednost in okolje, pri čemer je najpogostejši vzrok stres ali pa predhodne poškodbe oziroma okužbe kože. V vseh primerih gre pri luskavici za nekakšno motnjo v imunskem sistemu, zaradi katere se kožne celice začno prehitro množiti, hkrati pa navzven tudi poroženijo, zato zunanja plast prizadete kože spominja na luskasto površino, tej pa se po navadi pridruži še rdečica zaradi vnetja. Kot prvi bolezenski znaki luskavice so vidni manjši pordeli mehurčki, ti pa se sčasoma večajo, vse dokler jih ne prekrijejo omenjene luske. Če slednje poskušamo spraskati ali kakor koli drugače odstraniti, se na koži pojavijo manjše krvave vdolbinice.

Omega 3 in luskavica

Rezultati najnovejših študij kažejo, da se luskavica manj pojavlja med ljudmi, ki v svoj jedilnik vključujejo ribe, ki so bogat vir maščobnih kislino omega-3. Slednjega prehranskega vodila naj bi se držali zlasti Eskimi, ki sicer živijo v hladnem okolju, kjer obstajajo vsi osnovni pogoji za pojav luskavice, a se ji s tem, ko njihova prehrana vključuje veliko ribjega olja, spretno postavljajo po robu. Dieta, ki vsebuje več maščob omega-3, naj bi tudi pomagala oziroma olajšala nadzirati bolezenske znake, ko je luskavica že diagnosticirana.

Omega 3 maščobe so za telo koristne tudi zato, ker omogočajo normalno delovanje živčevja, imunskega ter kardiovaskularnega sistema, poleg tega pa naj bi pomagale zmanjševati vnetje med morebitnimi okužbami. Pri luskavici je tako maščobe omega-3 smiselno uživati zaradi tega, ker ščitijo kožno membrano pred nadaljnjimi vnetnimi poškodbami, zmanjšujejo vnetja po celotnem telesu in spodbujajo delovanje celotnega imunskega sistema. Kar zadeva celično membrano, maščobe omega-3 ustvarjajo zaščito pred toksini, ki škodujejo celični steni, ker pa imajo tudi protivnetne lastnosti, ustvarjajo močno preventivo pred novimi potencialnimi vnetji. Najboljši vir maščobnih kislin omega-3 so ribe, kot so losos, sardele in tuna, najdemo pa jih tudi v ostrigah, jajcih, olivnem olju ter tudi v nekaterih oreščkih.

- Oglas -

Več o omega-3 maščobnih kislinah preberite v članku: Omega 3 maščobne kisline – postanimo zdravi kot ribe

.

NAJNOVEJŠE