Poleti je treba zaradi visokih temperatur posvetiti posebno pozornost shranjevanju in pripravi hrane. Poletne temperature so veฤ kot odliฤna podlaga za razvoj mikroorganizmov. Tudi, ฤe hrana na prvi pogled ne izgleda pokvarjena, ลกe ne pomeni, da je varna. Nepravilna hramba hrane lahko hitro vodi v bolezni in zastrupitve.
Na potovanjih in piknikih uporabljajte hladilne torbe ali skrinje
Poletje je ฤas, ko se odpravljamo na poฤitnice, s seboj na pot pa moramo sveeda vzeti nekaj hrane. Podobno je na piknikih in taborjenjih, kjer ne sme manjkati dobre hrane in prigrizkov. Vendar, kako shraniti hrano, da jo bomo obvarovali pred tveganji, ki jih prinaลกajo visoke temperature? Hrano, ki jo nameravate vzeti s sabo, pripravite ลพe doma. Med prevozom naj bo shranjena v skrinjah ali hladilnih torbah. Teh nikar ne odlagajte v prtljaลพnik, saj je tam temperatura v avtu najviลกja. Ko prispete na mesto, kjer boste taborili ali piknikovali, skrinjo oziroma hladilne torbe postavite v senco. ลฝe pripravljene tople jedi na pikniku pojejte takoj oziroma jih vzemite s sabo le, ฤe jih boste takoj uporabili. Gotove jedi (to velja predvsem za jedi iz jajc in za druge hitro pokvarljive jedi) lahko na prostem ostanejo najveฤ eno uro in to le, ฤe je temperatura zraka med 28 in 30 stopinj Celzija.
Loฤeno shranjevanje hrane
Posebej pomembno je, da loฤeno shranjujete ลพe pripravljeno hrano in surovo meso. Loฤeno shranjevanje velja tudi za hrano in pijaฤo. ฤe je hrana na pol pripravljena, je ne jemljite s sabo. V napol obdelani hrani namreฤ nismo uniฤili vseh bakterij, ki se pod vplivom visokih temperatur naprej razmnoลพujejo.
Zelenjavo in sadje zelo dobro operite
Listnata zelena zelenjava je pogosto nahajaliลกฤe razliฤnih mikroorganizmov, saj raste v zemlji. Pri zalivanju se lahko zaradi stika z okuลพeno vodo nanjo prenesejo tudi bakterije salmonele in E. coli. Pred uลพivanjem zelenjavo zato zelo dobro operite โ po curkom vode (ne v umivalniku, kjer se bakterije lahko znova prilepijo na liste) in list za listom. Na koncu jo dobro osuลกite. Ko jo tako pripravite, jo za en dan shranite v hladilniku, preden jo zauลพijete, pa jo ลกe enkrat splaknite pod curkom vode. Dobro sperite tudi sadje โ to velja za vse sadeลพe, tudi tiste, ki imajo olupke in jih nameravate pred uลพivanjem olupiti.
Meso in morski sadeลพi โ pazljivo!
Zamrznjenih ลพivil, kamor spadajo tudi meso in morski sadeลพi, poleti ne odtajajte na sobni temperaturi. Takrat se bakterije namreฤ zelo hitro razmnoลพujejo. ลฝivila odtajajte v mikrovalovni peฤici, ฤez noฤ na spodnji polici hladilnika ali v hladni vodi. Med pripravo mesa poskrbite, da bo to dobro prekuhano ali speฤeno. Morski sadeลพi in meso naj bodo v hladilniku vedno loฤeni od ostalih ลพivil.
Kaj pa jajca?
Ko kupite jajca, jih ฤimprej pospravite v hladilnik. Pustite jih v kartonski embalaลพi in jih postavite na polico, saj je tam temperatura niลพja. Pred uporabo jajca razbijte v posodo in jih zmeลกajte. ฤe pri tem opazite ฤuden vonj ali teksturo, jih zavrzite. V poletnem ฤasu se velja izogibati tudi jedem iz surovih jajc.
ล e nekaj napotkov โฆ
Preden zaฤnete pripravljati hrano in tudi med samo pripravo si umivajte roke. ล e posebej to velja, ko pripravljate meso! Briลกite s kuhinjskimi in ne obiฤajnimi bombaลพnimi brisaฤkami, ki vsebujejo veliko mikroorganizmov, ki lahko povzroฤijo aztsrupitev s hrano.
Meso in zelenjavo reลพite na razliฤnih kuhinjskih deskah. Redno menjujte kuhinjske gobice ali jih vsaj enkrat tedensko dezificirajte (v mikrovalovki ali pomivalnem stroju). V vodo, v kateri v umivalniku perete jagodiฤevje, dodajte ลพliฤko jedilne sode in vodo vsaj trikrat zamenjajte.
Vse mleฤne izdelke shranjujte v hladilniku. ฤe pri na njih zaznate plesen, ฤuden vonj ali napeto embalaลพo, jih zavrzite in nikakor ne uลพivajte.