DomovZdravje & prehranaKako shranjevati in pripravljati hrano poleti?

Kako shranjevati in pripravljati hrano poleti?

Poleti je treba zaradi visokih temperatur posvetiti posebno pozornost shranjevanju in pripravi hrane. Poletne temperature so veฤ kot odliฤna podlaga za razvoj mikroorganizmov. Tudi, ฤe hrana na prvi pogled ne izgleda pokvarjena, ลกe ne pomeni, da je varna. Nepravilna hramba hrane lahko hitro vodi v bolezni in zastrupitve.

shranjevanje hrane poleti

Na potovanjih in piknikih uporabljajte hladilne torbe ali skrinje

Poletje je ฤas, ko se odpravljamo na poฤitnice, s seboj na pot pa moramo sveeda vzeti nekaj hrane. Podobno je na piknikih in taborjenjih, kjer ne sme manjkati dobre hrane in prigrizkov. Vendar, kako shraniti hrano, da jo bomo obvarovali pred tveganji, ki jih prinaลกajo visoke temperature? Hrano, ki jo nameravate vzeti s sabo, pripravite ลพe doma. Med prevozom naj bo shranjena v skrinjah ali hladilnih torbah. Teh nikar ne odlagajte v prtljaลพnik, saj je tam temperatura v avtu najviลกja. Ko prispete na mesto, kjer boste taborili ali piknikovali, skrinjo oziroma hladilne torbe postavite v senco. ลฝe pripravljene tople jedi na pikniku pojejte takoj oziroma jih vzemite s sabo le, ฤe jih boste takoj uporabili. Gotove jedi (to velja predvsem za jedi iz jajc in za druge hitro pokvarljive jedi) lahko na prostem ostanejo najveฤ eno uro in to le, ฤe je temperatura zraka med 28 in 30 stopinj Celzija.

Loฤeno shranjevanje hrane

Posebej pomembno je, da loฤeno shranjujete ลพe pripravljeno hrano in surovo meso. Loฤeno shranjevanje velja tudi za hrano in pijaฤo. ฤŒe je hrana na pol pripravljena, je ne jemljite s sabo. V napol obdelani hrani namreฤ nismo uniฤili vseh bakterij, ki se pod vplivom visokih temperatur naprej razmnoลพujejo.

Zelenjavo in sadje zelo dobro operite

Listnata zelena zelenjava je pogosto nahajaliลกฤe razliฤnih mikroorganizmov, saj raste v zemlji. Pri zalivanju se lahko zaradi stika z okuลพeno vodo nanjo prenesejo tudi bakterije salmonele in E. coli. Pred uลพivanjem zelenjavo zato zelo dobro operite โ€“ po curkom vode (ne v umivalniku, kjer se bakterije lahko znova prilepijo na liste) in list za listom. Na koncu jo dobro osuลกite. Ko jo tako pripravite, jo za en dan shranite v hladilniku, preden jo zauลพijete, pa jo ลกe enkrat splaknite pod curkom vode. Dobro sperite tudi sadje โ€“ to velja za vse sadeลพe, tudi tiste, ki imajo olupke in jih nameravate pred uลพivanjem olupiti.

Meso in morski sadeลพi โ€“ pazljivo!

Zamrznjenih ลพivil, kamor spadajo tudi meso in morski sadeลพi, poleti ne odtajajte na sobni temperaturi. Takrat se bakterije namreฤ zelo hitro razmnoลพujejo. ลฝivila odtajajte v mikrovalovni peฤici, ฤez noฤ na spodnji polici hladilnika ali v hladni vodi. Med pripravo mesa poskrbite, da bo to dobro prekuhano ali speฤeno. Morski sadeลพi in meso naj bodo v hladilniku vedno loฤeni od ostalih ลพivil.

Kaj pa jajca?

Ko kupite jajca, jih ฤimprej pospravite v hladilnik. Pustite jih v kartonski embalaลพi in jih postavite na polico, saj je tam temperatura niลพja. Pred uporabo jajca razbijte v posodo in jih zmeลกajte. ฤŒe pri tem opazite ฤuden vonj ali teksturo, jih zavrzite. V poletnem ฤasu se velja izogibati tudi jedem iz surovih jajc.

ล e nekaj napotkov โ€ฆ

Preden zaฤnete pripravljati hrano in tudi med samo pripravo si umivajte roke. ล e posebej to velja, ko pripravljate meso! Briลกite s kuhinjskimi in ne obiฤajnimi bombaลพnimi brisaฤkami, ki vsebujejo veliko mikroorganizmov, ki lahko povzroฤijo aztsrupitev s hrano.

Meso in zelenjavo reลพite na razliฤnih kuhinjskih deskah. Redno menjujte kuhinjske gobice ali jih vsaj enkrat tedensko dezificirajte (v mikrovalovki ali pomivalnem stroju). V vodo, v kateri v umivalniku perete jagodiฤevje, dodajte ลพliฤko jedilne sode in vodo vsaj trikrat zamenjajte.

Vse mleฤne izdelke shranjujte v hladilniku. ฤŒe pri na njih zaznate plesen, ฤuden vonj ali napeto embalaลพo, jih zavrzite in nikakor ne uลพivajte.

Tanja ลฝuvela
Tanja ลฝuvela
Tanja ลฝuvela je samostojna novinarka, ki ji nobena tematika naลกega portala ni tuja in se z veseljam poglobi tako v lahkotnejลกe kot tudi zahtevnejลกe ฤlanke.

NAJNOVEJล E