Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Zdravje & prehranaKako shranjevati in pripravljati hrano poleti?

Kako shranjevati in pripravljati hrano poleti?

MORDA VAS ZANIMA

Poleti je treba zaradi visokih temperatur posvetiti posebno pozornost shranjevanju in pripravi hrane. Poletne temperature so več kot odlična podlaga za razvoj mikroorganizmov. Tudi, če hrana na prvi pogled ne izgleda pokvarjena, še ne pomeni, da je varna. Nepravilna hramba hrane lahko hitro vodi v bolezni in zastrupitve.

- Oglas -

shranjevanje hrane poleti

Na potovanjih in piknikih uporabljajte hladilne torbe ali skrinje

Poletje je čas, ko se odpravljamo na počitnice, s seboj na pot pa moramo sveeda vzeti nekaj hrane. Podobno je na piknikih in taborjenjih, kjer ne sme manjkati dobre hrane in prigrizkov. Vendar, kako shraniti hrano, da jo bomo obvarovali pred tveganji, ki jih prinašajo visoke temperature? Hrano, ki jo nameravate vzeti s sabo, pripravite že doma. Med prevozom naj bo shranjena v skrinjah ali hladilnih torbah. Teh nikar ne odlagajte v prtljažnik, saj je tam temperatura v avtu najvišja. Ko prispete na mesto, kjer boste taborili ali piknikovali, skrinjo oziroma hladilne torbe postavite v senco. Že pripravljene tople jedi na pikniku pojejte takoj oziroma jih vzemite s sabo le, če jih boste takoj uporabili. Gotove jedi (to velja predvsem za jedi iz jajc in za druge hitro pokvarljive jedi) lahko na prostem ostanejo največ eno uro in to le, če je temperatura zraka med 28 in 30 stopinj Celzija.

Ločeno shranjevanje hrane

Posebej pomembno je, da ločeno shranjujete že pripravljeno hrano in surovo meso. Ločeno shranjevanje velja tudi za hrano in pijačo. Če je hrana na pol pripravljena, je ne jemljite s sabo. V napol obdelani hrani namreč nismo uničili vseh bakterij, ki se pod vplivom visokih temperatur naprej razmnožujejo.

Zelenjavo in sadje zelo dobro operite

Listnata zelena zelenjava je pogosto nahajališče različnih mikroorganizmov, saj raste v zemlji. Pri zalivanju se lahko zaradi stika z okuženo vodo nanjo prenesejo tudi bakterije salmonele in E. coli. Pred uživanjem zelenjavo zato zelo dobro operite – po curkom vode (ne v umivalniku, kjer se bakterije lahko znova prilepijo na liste) in list za listom. Na koncu jo dobro osušite. Ko jo tako pripravite, jo za en dan shranite v hladilniku, preden jo zaužijete, pa jo še enkrat splaknite pod curkom vode. Dobro sperite tudi sadje – to velja za vse sadeže, tudi tiste, ki imajo olupke in jih nameravate pred uživanjem olupiti.

Meso in morski sadeži – pazljivo!

- Oglas -

Zamrznjenih živil, kamor spadajo tudi meso in morski sadeži, poleti ne odtajajte na sobni temperaturi. Takrat se bakterije namreč zelo hitro razmnožujejo. Živila odtajajte v mikrovalovni pečici, čez noč na spodnji polici hladilnika ali v hladni vodi. Med pripravo mesa poskrbite, da bo to dobro prekuhano ali spečeno. Morski sadeži in meso naj bodo v hladilniku vedno ločeni od ostalih živil.

Kaj pa jajca?

Ko kupite jajca, jih čimprej pospravite v hladilnik. Pustite jih v kartonski embalaži in jih postavite na polico, saj je tam temperatura nižja. Pred uporabo jajca razbijte v posodo in jih zmešajte. Če pri tem opazite čuden vonj ali teksturo, jih zavrzite. V poletnem času se velja izogibati tudi jedem iz surovih jajc.

Še nekaj napotkov …

Preden začnete pripravljati hrano in tudi med samo pripravo si umivajte roke. Še posebej to velja, ko pripravljate meso! Brišite s kuhinjskimi in ne običajnimi bombažnimi brisačkami, ki vsebujejo veliko mikroorganizmov, ki lahko povzročijo aztsrupitev s hrano.

Meso in zelenjavo režite na različnih kuhinjskih deskah. Redno menjujte kuhinjske gobice ali jih vsaj enkrat tedensko dezificirajte (v mikrovalovki ali pomivalnem stroju). V vodo, v kateri v umivalniku perete jagodičevje, dodajte žličko jedilne sode in vodo vsaj trikrat zamenjajte.

Vse mlečne izdelke shranjujte v hladilniku. Če pri na njih zaznate plesen, čuden vonj ali napeto embalažo, jih zavrzite in nikakor ne uživajte.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×