0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineJaponski dresnik - Vse dobre in slabe strani

Japonski dresnik – Vse dobre in slabe strani

MORDA VAS ZANIMA

Japonski dresnik (Fallopia japonica) je doma v Aziji, kjer ima zaradi vsesplošne uporabe v tradicionalni medicini status božanstva. Lepi beli cvetovi so tako prevzeli evropske obiskovalce, da so ga ti pred skoraj 200 leti prinesli v Evropo. Kot okrasno rastlino so ga sprva sadili po vrtovih, že čez nekaj desetletij pa je rastlina ušla nadzoru in se razširila tudi v naravo. Danes se bohoti po vlažnih bregovih rek, ribnikov, po robovih parkov in gozdov, na večnih gradbiščih, ob avtocesti in še na kakšnem vrtu. Zaradi svoje razširjenosti velja za invazivno rastlino, manj znano pa je, da je japonski dresnik v prvi vrsti čudežna rastlina, ki vsebuje antioksidant resveratrol.

- Oglas -

Japonski dresni je invazivna rastlina

Korenine japonskega dresnika so skoraj neuničljive. Ne glede na zunanje vremenske pojave je iztrebljanje te rastline dolgotrajno delo. Pomaga redno sekanje mladih poganjkov. Poganjki ne smejo preseči višine 10 centimetrov, kar pomeni, da jih moramo sekati vsaj enkrat tedensko. Odsekamo jih čisto pri tleh in pazimo, da ne razsekamo korenin. Vse mlade odganjke pazljivo odstranimo in jih uničimo s sežiganjem. Pri iztrebljanju moramo namreč biti še posebej pozorni, da odsekani deli ne odletijo stran, kjer bi lahko ponovno vzklili.

Pripravki japonski dresnik

Japonski dresnik ima kar nekaj zdravilnih učinkov

Japonski dresnik je močna rastlina, glede na to, koliko napora je treba vložiti v njeno iztrebljanje, kadar se razrašča na neprimernih krajih, je na drugi strani močna tudi v svoji zdravilni učinkovitosti. Je pravi vir energije, vitaminov A in C, kalija, mangana, cinka ter številnih fenolnih spojin, ki delujejo kot antioksidanti. Uporabimo jo lahko za zniževanje holesterola, zaviranje staranja, delovanje proti kronični utrujenosti, zniževanje pritiska, za krepitev imunskega sistema … V raziskavah so znanstveniki ugotovili, da zmanjšuje verjetnost nastanka preddiabetičnega stanja in sladkorne bolezni.

Uporabna pa naj bi bila celo pri nekaterih rakastih celicah pri živalih in v laboratorijskih pogojih. Sestavina resveratrol naj bi rastlino branila pred škodljivci, celice hitreje obnavlja in upočasnjuje njihovo staranje. Podobne učinke ima antioksidant resveratrol tudi na človeške celice. Zmanjša koncentracijo »slabega« holesterola in popravi razmerje med slabim (LDL) in dobrim (HDL) holesterolom. Tako resveratrol kot učinkovina, ki ga veliko vsebuje japonski dresnik, pripomore h krepitvi žilnih sten in zmanjševanju razvoja ateroskleroze. Japonski dresnik se uporablja tudi v tradicionalni kitajski ter japonski medicini za zdravljenje glivičnih obolenj, kožnih vnetij in pri kardiovaskularnih boleznih. Zavira staranje celic in podaljšuje življenje. Poskusi so potrdili, da razbije maščobne celice in tako pomaga pri hujšanju. Japonski dresnik je znan po protiglivičnem, protimikrobnem in antioksidativnem delovanju.

- Oglas -

Uporaba v kulinariki

To užitno rastlino z veliko vsebnostjo antioksidantov in okusom po rabarbari je mogoče uporabiti kot divjo hrano (najboljša je z umešanimi jajci). Za prehrano so uporabni le mladi poganjki do višine 20 centimetrov. Preostali deli imajo veliko oksalne kisline in so zelo vlaknati, zato bi jih lahko uporabljali za gradnjo, izolacijo, oblikovanje ali za oblačila, saj je japonski dresnik podoben bambusu, konoplji in lanu. Mladi poganjki dresnika se uživajo kot beluši, lahko pa v receptih nadomesti rabarbaro, saj ima rahlo kiselkast okus. V Aziji pa uporabljajo korenike dresnika za pripravo čaja itadori, kar v japonščini pomeni dobro počutje.

Recepti za pripravke iz japonskega dresnika

Zeliščna frtalja

V skledi razžvrkljamo 6 jajc z 2 dcl mleka, dodamo 7 žlic moke, solimo in mešamo toliko časa, da postane zmes gladko tekoča. Očistimo in operemo zelišča ter zelenjavo (mlade poganjke japonskega dresnika, ki so visoki do 10 centimetrov, peteršilj, drobnjak, blitvo, čebulo) in vse skupaj na drobno nasekljamo. Japonski dresnik vsebuje oksalno kislino, zato priporočajo, da ga kuhamo nekaj minut, potem pa pustimo v vodi čez noč. S tem postopkom se odstrani oksalna kislina. Nato ga lahko uporabljamo pri končni pripravi različnih jedi.

Sesekljana zelišča in zelenjavo zmešamo z jajčno maso, da se enakomerno porazdelijo. V ponvi segrejemo maslo in vlijemo maso. Ko spodnji del postane lepo rjav, frtaljo previdno obrnemo na drugo stran in enakomerno zapečemo.

Kompot iz japonskega dresnika

Kompot z jabolki in japonskim dresnikom

6 jabolk operemo, olupimo ter jim odstranimo peščišča in peclje. Narežemo jih na krhlje, stresemo v posodo in prelijemo z limoninim sokom. Mlade poganjke dresnika narežemo na manjše koščke in jih dodamo jabolkom. Dodamo 100 g sladkorja, cimetovo palčko, klinčke in limonino lupinico, nekaj koščkov pomaranče ter vse skupaj zalijemo z litrom vode. Vsebino na zmernem ognju počasi zavremo. Temperaturo znižamo in pustimo, da se kompot kuha 10 minut. Ko je pripravljen, počakamo, da se malo ohladi.

- Oglas -

Tinktura iz japonskega dresnika

Potrebujemo:

  • 80–100 g svežih korenin japonskega dresnika
  • 8 dcl 70-odstotnega alkohola

Priprava in uporaba: Narezane korenine japonskega dresnika damo v steklenico in prelijemo z alkoholom. Tako pripravljena mešanica naj stoji 15–20 dni. Steklenico vsak dan pretresemo. Nato tekočino precedimo v temno steklenico in uživamo 4–6 tednov 3-krat na dan po 2 čajni žlički tinkture, razredčene v malo vode. Tinktura pomaga krepiti imunski sistem, zniževati »slabi« holesterol, učinkuje protivirusno in protibakterijsko, deluje pomlajevalno

.

NAJNOVEJŠE