Japonski dresnik (Fallopia japonica) je doma v Aziji, kjer ima zaradi vsesploลกne uporabe v tradicionalni medicini status boลพanstva. Lepi beli cvetovi so tako prevzeli evropske obiskovalce, da so ga ti pred skoraj 200 leti prinesli v Evropo. Kot okrasno rastlino so ga sprva sadili po vrtovih, ลพe ฤez nekaj desetletij pa je rastlina uลกla nadzoru in se razลกirila tudi v naravo. Danes se bohoti po vlaลพnih bregovih rek, ribnikov, po robovih parkov in gozdov, na veฤnih gradbiลกฤih, ob avtocesti in ลกe na kakลกnem vrtu. Zaradi svoje razลกirjenosti velja za invazivno rastlino, manj znano pa je, da je japonski dresnik v prvi vrsti ฤudeลพna rastlina, ki vsebuje antioksidant resveratrol.
Japonski dresni je invazivna rastlina
Korenine japonskega dresnika so skoraj neuniฤljive. Ne glede na zunanje vremenske pojave je iztrebljanje te rastline dolgotrajno delo. Pomaga redno sekanje mladih poganjkov. Poganjki ne smejo preseฤi viลกine 10 centimetrov, kar pomeni, da jih moramo sekati vsaj enkrat tedensko. Odsekamo jih ฤisto pri tleh in pazimo, da ne razsekamo korenin. Vse mlade odganjke pazljivo odstranimo in jih uniฤimo s seลพiganjem. Pri iztrebljanju moramo namreฤ biti ลกe posebej pozorni, da odsekani deli ne odletijo stran, kjer bi lahko ponovno vzklili.
Japonski dresnik ima kar nekaj zdravilnih uฤinkov
Japonski dresnik je moฤna rastlina, glede na to, koliko napora je treba vloลพiti v njeno iztrebljanje, kadar se razraลกฤa na neprimernih krajih, je na drugi strani moฤna tudi v svoji zdravilni uฤinkovitosti. Je pravi vir energije, vitaminov A in C, kalija, mangana, cinka ter ลกtevilnih fenolnih spojin, ki delujejo kot antioksidanti. Uporabimo jo lahko za zniลพevanje holesterola, zaviranje staranja, delovanje proti kroniฤni utrujenosti, zniลพevanje pritiska, za krepitev imunskega sistema โฆ V raziskavah so znanstveniki ugotovili, da zmanjลกuje verjetnost nastanka preddiabetiฤnega stanja in sladkorne bolezni.
Uporabna pa naj bi bila celo pri nekaterih rakastih celicah pri ลพivalih in v laboratorijskih pogojih. Sestavina resveratrol naj bi rastlino branila pred ลกkodljivci, celice hitreje obnavlja in upoฤasnjuje njihovo staranje. Podobne uฤinke ima antioksidant resveratrol tudi na ฤloveลกke celice. Zmanjลกa koncentracijo ยปslabegaยซ holesterola in popravi razmerje med slabim (LDL) in dobrim (HDL) holesterolom. Tako resveratrol kot uฤinkovina, ki ga veliko vsebuje japonski dresnik, pripomore h krepitvi ลพilnih sten in zmanjลกevanju razvoja ateroskleroze. Japonski dresnik se uporablja tudi v tradicionalni kitajski ter japonski medicini za zdravljenje gliviฤnih obolenj, koลพnih vnetij in pri kardiovaskularnih boleznih. Zavira staranje celic in podaljลกuje ลพivljenje. Poskusi so potrdili, da razbije maลกฤobne celice in tako pomaga pri hujลกanju. Japonski dresnik je znan po protigliviฤnem, protimikrobnem in antioksidativnem delovanju.
Uporaba v kulinariki
To uลพitno rastlino z veliko vsebnostjo antioksidantov in okusom po rabarbari je mogoฤe uporabiti kot divjo hrano (najboljลกa je z umeลกanimi jajci). Za prehrano so uporabni le mladi poganjki do viลกine 20 centimetrov. Preostali deli imajo veliko oksalne kisline in so zelo vlaknati, zato bi jih lahko uporabljali za gradnjo, izolacijo, oblikovanje ali za oblaฤila, saj je japonski dresnik podoben bambusu, konoplji in lanu. Mladi poganjki dresnika se uลพivajo kot beluลกi, lahko pa v receptih nadomesti rabarbaro, saj ima rahlo kiselkast okus. V Aziji pa uporabljajo korenike dresnika za pripravo ฤaja itadori, kar v japonลกฤini pomeni dobro poฤutje.
Recepti za pripravke iz japonskega dresnika
Zeliลกฤna frtalja
V skledi razลพvrkljamo 6 jajc z 2 dcl mleka, dodamo 7 ลพlic moke, solimo in meลกamo toliko ฤasa, da postane zmes gladko tekoฤa. Oฤistimo in operemo zeliลกฤa ter zelenjavo (mlade poganjke japonskega dresnika, ki so visoki do 10 centimetrov, peterลกilj, drobnjak, blitvo, ฤebulo) in vse skupaj na drobno nasekljamo. Japonski dresnik vsebuje oksalno kislino, zato priporoฤajo, da ga kuhamo nekaj minut, potem pa pustimo v vodi ฤez noฤ. S tem postopkom se odstrani oksalna kislina. Nato ga lahko uporabljamo pri konฤni pripravi razliฤnih jedi.
Sesekljana zeliลกฤa in zelenjavo zmeลกamo z jajฤno maso, da se enakomerno porazdelijo. V ponvi segrejemo maslo in vlijemo maso. Ko spodnji del postane lepo rjav, frtaljo previdno obrnemo na drugo stran in enakomerno zapeฤemo.
Kompot z jabolki in japonskim dresnikom
6 jabolk operemo, olupimo ter jim odstranimo peลกฤiลกฤa in peclje. Nareลพemo jih na krhlje, stresemo v posodo in prelijemo z limoninim sokom. Mlade poganjke dresnika nareลพemo na manjลกe koลกฤke in jih dodamo jabolkom. Dodamo 100 g sladkorja, cimetovo palฤko, klinฤke in limonino lupinico, nekaj koลกฤkov pomaranฤe ter vse skupaj zalijemo z litrom vode. Vsebino na zmernem ognju poฤasi zavremo. Temperaturo zniลพamo in pustimo, da se kompot kuha 10 minut. Ko je pripravljen, poฤakamo, da se malo ohladi.
Tinktura iz japonskega dresnika
Potrebujemo:
- 80โ100 g sveลพih korenin japonskega dresnika
- 8 dcl 70-odstotnega alkohola
Priprava in uporaba: Narezane korenine japonskega dresnika damo v steklenico in prelijemo z alkoholom. Tako pripravljena meลกanica naj stoji 15โ20 dni. Steklenico vsak dan pretresemo. Nato tekoฤino precedimo v temno steklenico in uลพivamo 4โ6 tednov 3-krat na dan po 2 ฤajni ลพliฤki tinkture, razredฤene v malo vode. Tinktura pomaga krepiti imunski sistem, zniลพevati ยปslabiยซ holesterol, uฤinkuje protivirusno in protibakterijsko, deluje pomlajevalno