0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineBela omela: Zdravi raka in druge bolezni

Bela omela: Zdravi raka in druge bolezni

MORDA VAS ZANIMA

Bela omela (lat. Viscum album) vsekakor ni sestavina preprostih, okusnih, vsakodnevnih čajev. Gre za močnejšo zdravilno rastlino, ki pa s svojimi močmi lahko pomaga številnim ljudem.

- Oglas -

Kdaj se nabira bela omela?

Čeprav se zdi, da zunaj vse še trdno počiva, se zeliščarska sezona že začenja. Mi jo v prvih lepih dneh ob koncu februarja oz. začetku marca odpiramo z belo omelo, rastlino, ki je zelo skrivnostna, močna in za Kelte celo sveta rastlina. Z njo moramo ravnati spoštljivo, sicer nam kaj hitro pokaže svoje (za nas) manj prijetne moči.

Bela omela

Bela omela je priporočljiva za ljudi z neurejenim krvnim obtokom, s težavami s hormoni, z rakom, s težavami zaradi menopavze, s sladkorno boleznijo, s težavami s presnovo … Zdi se, kot da bi ji lahko rekli tudi rešilna bilka današnjega časa. Vendar bela omela ob nepravilnem jemanju lahko povzroči tudi vrtoglavico in slabost. Njene jagode pa lahko uporabljamo le zunanje, sicer povzročajo bruhanje, krvavo blato, ob večjih količinah pa še hujše, celo smrtno nevarne simptome.

Uporaba bele omele – previdno in dosledno

Najprej poglejmo, kako pravilno in varno uporabljati belo omelo. Najboljši čas za nabiranje njenih poganjkov je v marcu in aprilu. Takrat rastlina odvrže svoje bele strupene jagode in ponovno zacveti. Najbolj varna je bela omela iz sadnega drevja, o zdravilnosti bele omele iz hrasta ali topola pa so mnenja zelo različna. Nabiramo samo poganjke nekje do četrtega para listov. Spodnjih, debelejših vej ne nabiramo, lahko pa poberemo njihovo listje. Ker v tem času podstrešje še ne nudi primerne toplote, jo moramo posušiti drugače – bodisi na peči bodisi v sušilniku, pečici. Sušimo jo na temperaturi do 40 stopinj Celzija.

Shranjevanje in priprava

Pazite, da jo dobro posušite, sicer vas lahko preseneti kakšna plesen. In potem je tu za varno uporabo še najpomembnejši del: vedno jo HLADNO namakamo. Nikoli je ne prelivajte z vrelo vodo, kot to počnemo pri večini zelišč. Čajno žličko zelišč prelijemo s hladno vodo, pustimo čez noč, zjutraj rahlo pogrejemo in precedimo. Imam prijatelja, ki se mu tovrsten čaj preprosto ni zdel dovolj močan, pa jo je začel pripravljati kot poparek. Le nekaj dni, potem pa se je začelo – občasno močno povišan srčni utrip, vrtoglavica. No, simptomi so takoj po prenehanju pitja poparka minili.

- Oglas -

Iz tako nabrane bele omele lahko pripravite tudi tinkturo, in sicer 2/3 kozarca napolnite z narezano svežo belo omelo, dodajte domače žganje in v temi hranite 3 tedne. Občasno je dobro, da kozarec pretresete, po 3 tednih vsebino precedite in jemljete 30 kapljic namesto ene skodelice čaja.

Bela omela na drevesu

Bela omela okrepi srce in krvni obtok

Najbolj pogosta uporaba te stare zdravilne rastline je ravno za urejanje tako prenizkega kot previsokega krvnega tlaka in ojačanje krvnega obtoka. Rastlina preprosto uredi obtok, pomaga, da se okrepi srce, in s tem spodbuja k zdravju telesa. Vendar pa je težko trditi, kako je z njenim sodelovanjem pri sinteznih zdravilih. Kadar gre le za urejanje krvnega tlaka, lahko pijemo dnevno tri skodelice čaja in hkrati stalno nadzorujemo pritisk ter po potrebi dodajamo še sintezna zdravila.

Tovrstna kura lahko po navodilih znane avstrijske zeliščarice M. Treben traja neprekinjeno pol leta. Zagotovo je varno, če sledite še običajno zeliščarsko priporočilo: 3 tedne pitje čaja in en teden premora. Ko pa gre za motnje krvnega obtoka, šibko srce ipd., pa vam priporočamo posvet s primernim zdravnikom. Prav kombinacija zdravil za srce in zelišč je lahko precej nevarna.

Pri težavah v menopavzi in hormonskih motjah, celo neplodnosti

Normaliziran krvni obtok je rešitev mnogih hormonskih težav, kot so na primer premočne menstruacije, navali krvi v glavo, divjanje srca, premočne krvavitve po porodu. Zato se v teh primerih priporoča redno pitje bele omele, in sicer skodelica do dve vsak dan, kar lahko traja kar nekaj let. Izročilo govori tudi o svežem soku iz mladih vejic, ki se priporoča ženskam, ki imajo težave z miomi na maternici ali ne morejo zanositi zaradi motenj delovanja maternice. Svež sok si lahko pripravimo iz svežih vejic na primerni napravi za sočenje zelenjave in jemljemo 1 čajno žličko v kozarcu vode pred zajtrkom na tešče, drugo čajno žličko v kozarcu vode pa zvečer pred spanjem. Svež sok bi lahko nadomestili tudi s tinkturo.

Bela omela rastlina

Bela omela kot zaščita pred sladkorno boleznijo

”Bela omela zelo ugodno vpliva na delovanje vseh žlez v prebavnem sistemu in tako odpravlja zaprtost, napenjanje, zabasanost, začetno zlatenico, krepi šibko delovanje trebušne slinavke in žolčnika,” navaja naš pater Ašič. Tako s krepitvijo trebušne slinavke izničuje glavni vzrok sladkorne bolezni. Še kako priporočljiva je preventivna kura vsem, ki imajo več dejavnikov tveganja za nastanek sladkorne bolezni. V ta namen pijemo skodelico čaja dnevno.

Z belo omelo dokazano nad raka

Ta čudežna rastlina je v Nemčiji celo tako priznana, da zavarovalnice povsem krijejo stroške zdravljenja raka z belo omelo. Žal si tovrstnih pripravkov ne moremo pripraviti sami, saj gre za infuzijo pripravka. Kot trdijo, vsebuje podkožno vbrizgan pripravek še vse potrebne sestavine, ki sicer pri prehranjevanju razpadejo v želodčnih sokovih. S tovrstnim zdravljenjem predvsem preprečujejo ponoven nastanek rakastih obolenj, pri čemer so očitno izjemno uspešni.

O izjemnem uspehu pri zdravljenju s tinkturo bele omele mi je govoril tudi prijatelj Darrel Martin, zeliščar s 30-letno prakso iz Misisipija, ZDA. Starejša gospa je imela težave s srcem, ki naj bi že tako šibko delovalo, da se je začela okrog srca nabirati voda. Zdravniki so že dvignili roke, potem pa je začela jemati tinkturo bele omele in je neverjetno lepo okrevala. Takšne izkušnje vsekakor potrdijo tisočletno izročilo.

- Oglas -

Močnejša zelišča resda niso za vsakogar. Vendar če znamo biti do njih spoštljivi in z njimi dosledno ravnamo po navodilih izkušenih zeliščarjev, potem se nimamo česa bati. Bela omela nam bo pomagala, biti moramo le še vztrajni in potrpežljivi.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×