0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Naredi sam (DIY)Izdelajte tinkturo iz gob reishi za močnejši imunski sistem

Izdelajte tinkturo iz gob reishi za močnejši imunski sistem

MORDA VAS ZANIMA

Imunski sistem je mogoče okrepiti z različnimi dodatki in naravnimi pripravki. Med najbolj znane naravne možnosti za krepitev imunskega sistema spadajo ameriški slamnik, vitamin D, cink in vitamin C. Manj znano pa je, da so lahko za imunski sistem izjemno koristni tudi pripravki iz t. i. medicinskih gob. Med najkoristnejše medicinske gobe spada goba, imenovana reishi oziroma svetlikava pološčenka (Ganoderma lucidum). O tem, kako koristna je lahko ta goba, priča dejstvo, da se na Kitajskem zanjo uporablja poimenovanje ling zhi, kar bi bilo mogoče prevesti kot »goba nesmrtnosti«. Goba je pri nas običajno na voljo v obliki prahu, ki ga lahko uporabite za pripravo zelo močne tinkture za okrepitev imunskega sistema. S postopkom dvojne ekstrakcije lahko iz gob izločite ogromno koristnih snovi, ki bodo koristile tako vašemu imunskemu sistemu kot zdravju nasploh (zmanjševanje tveganja za različne vrste rakavih obolenj, izboljšana prekrvavitev itn.).

- Oglas -

1. korak: alkoholna ekstrakcija

Pri nas boste težko dobili sveže oziroma cele gobe reishi, toda tudi če bi imeli na voljo gobe v tej obliki, bi jih bilo smiselno najprej sesekljati na manjše koščke oziroma zmleti v prah. Ekstrakcija je namreč tako precej uspešnejša in hitrejša.

Potrebujete približno 450 gramov gob reishi v prahu (uporabite lahko tudi manjšo količino, vendar morate v tem primeru ustrezno zmanjšati tudi količino drugih sestavin) in približno 475 mililitrov 95-odstotnega alkohola. Namesto 95-odstotnega alkohola lahko uporabite tudi 40-odstotno vodko.

Gobe v prahu stresite v večji steklen kozarec in jih prelijte z alkoholom. Pomembno je, da je prah povsem prekrit. Na vrhu kozarca mora ostati najmanj dober centimeter prostora. Kozarec nato prekrijte z dvema plastema povoščenega papirja in ga tesno zaprite s pokrovčkom. Na koncu vsebino kozarca dobro pretresite in kozarec za približno 6 tednov postavite na temno mesto. Po 6 tednih mešanico precedite. Kozarec zaprite s pokrovom in shranite prah iz gob reishi za poznejšo uporabo.

- Oglas -

2. korak: vodna ekstrakcija

Za drugi del postopka, tj. za vodno ekstrakcijo, potrebujete gobe v prahu, ki ste jih uporabljali že v prvem delu postopka, in približno 1800 mililitrov destilirane vode. Če ste za prvi del namesto 95-odstotnega alkohola uporabili vodko, zadostuje 900 mililitrov vode.

Vodo zavrite in jo segrevajte še približno 5 minut. Pomembno je, da izberete lonec iz nereaktivnih materialov. Dodajte gobe v prahu in zmanjšajte temperaturo. Pri nizki temperaturi segrevajte približno 2 uri (oziroma dokler v loncu ne ostane samo še približno četrtina vode). Vodo nato ohladite in jo precedite, nato pa zmešajte z alkoholom. Če ste uporabljali 95-odstotni alkohol, naj bo količina vode štirikrat večja od količine alkohola. V primeru uporabe 40-odstotne vodke pa naj količina uporabljene vode ustreza dvakratniku količine uporabljenega alkohola. Tinkturo shranjujte v steklenički iz temnega stekla s kapalko (na temnem, hladnem mestu).

Navodila za uporabo in dodatna pojasnila

Tinkturo iz gob reishi, pripravljeno v skladu z zgoraj opisanim postopkom, lahko uporabljate preventivno, torej za okrepitev imunskega sistema in s tem zmanjševanje tveganja za okužbe z različnimi patogenimi mikroorganizmi. V tem primeru priporočamo uživanje 15–20 kapljic dnevno. S tinkturo pa si lahko pomagate tudi ob prvih znakih bolezni. Takrat je količino dobro nekoliko povečati (polna kapalka trikrat dnevno). Tinkturo lahko zaužijete samostojno, če vam okus ni všeč, pa jo lahko dodate kavi, soku, smutiju ali napitku po izbiri.

Postopek dvojne ekstrakcije poskrbi za posebej kakovostno tinkturo. V medicinskih gobah lahko namreč najdemo tako snovi, pri katerih je učinkovitejša alkoholna ekstrakcija, kot snovi, pri katerih se priporoča vodna ekstrakcija. V prvo skupino denimo spadajo polisaharidi (najpomembnejši polisaharid za krepitev imunskega sistema je betaglukan), v drugo pa terpenoidi.

.

NAJNOVEJŠE