0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaHitra odmašitev nosu: 3 preproste, a zelo učinkovite metode

Hitra odmašitev nosu: 3 preproste, a zelo učinkovite metode

MORDA VAS ZANIMA

Zamašen nos spada med težave, ki praviloma niso posebno nevarne, vendar so nedvomno izjemno neprijetne. Najhuje je, ko ne pomaga niti izpihovanje. V tovrstnih primerih za zamašenost ni nujno kriv samo presežek sluzi, ampak je občutek oteženega dihanja povezan z otekanjem sinusnih tkiv in tkiv v nosnicah. Za otekanje je običajno kriv presežek tekočine v tkivih, ki je pogost pojav, ko se telo bori z virusi, ki povzročajo gripo ali prehladna obolenja. Seveda pa so lahko za zamašen nos krivi tudi drugi dejavniki, na primer alergeni.

- Oglas -

Preprosto čakati, da bo minilo? Zakaj bi se mučili, če to ni potrebno. Na voljo so vam namreč zelo preproste metode za hitro odmašitev nosu …

1. Pikanten dekongestiv

Dekongestivi so pripravki, ki ublažijo otekanje nosne sluznice, posledično pa odmašijo nos in olajšajo dihanje. Gre za farmacevtski termin, vendar to nikakor ne pomeni, da lahko dekongestive dobite izključno v lekarni. Zelo učinkovit dekongestiv lahko namreč pripravite kar sami.

Pospešeno izločanje sluzi je pričakovan odziv telesa na okužbo. Skupaj s količino sluzi se poveča tudi količina antiseptičnih encimov in protiteles. Telo želi uporabiti dodatno sluz za učinkovitejše odstranjevanje patogenih mikroorganizmov, obenem pa preprečiti vstop novim mikroorganizmom, ki povzročajo bolezni. Kombinacija dodatne sluzi in otečenih nosnih kanalov pa je seveda vse prej kot prijetna. Še posebej neprijetno pa je, če se občutek zamašenosti zaradi presežka sluzi pojavi tudi v prsnem košu. Če se spopadate s tovrstnimi simptomi, je odlična izbira doma izdelan pikanten dekongestiv.

- Oglas -

Za pripravo naravnega dekongestiva potrebujete ščepec kajenskega popra, 1 žličko naribanega ingverja, 50 mililitrov limoninega soka in 50 mililitrov jabolčnega kisa. Jabolčni kis in limonin sok rahlo segrejte, nato pa primešajte ingver in kajenski poper. Segrevajte še približno minuto, nato pa odstavite s štedilnika in mešanico prelijte v manjšo steklenico oz. v kozarec s pokrovčkom. Pred vsako uporabo dobro pretresite, nato pa zaužijte približno 1–2 žlici dekongestiva.

2. Vroča prha

Vroča prha poskrbi, da se vaše dihalne poti sprostijo praktično v hipu. Učinek je sicer običajno zgolj kratkotrajen, vendar gre zagotovo za eno od najpreprostejših metod za hitro odmašitev nosu. Tako si zagotovite vsaj začasno olajšanje. Para, ki nastaja med prhanjem z vročo vodo, bo zmehčala sluz in poskrbela za njeno pospešeno izločanje. Po želji lahko namesto vroče prhe izberete tudi inhalacije nad vrelo vodo (pri tem ne pozabite prekriti glave z brisačo, saj boste s tem preprečili uhajanje pare).

3. Doma izdelane kapljice za nos

Težave z zamašenim nosom so običajno posebno neprijetne, kadar je zanje kriv presežek tekočine v tkivih, ki obdajajo sinuse in nosne kanale in ki povzročajo vnetje, posledično pa oteženo dihanje. V tovrstnih primerih je odlična izbira solna raztopina. Za njeno učinkovitost je zaslužna osmoza: če je koncentracija soli na zunanji strani celice večja od koncentracije soli v notranjosti, se namreč voda izloči, kar ustavi otekanje tkiv in sprosti dihalne poti. Kapljice za nos je seveda mogoče kupiti, vendar jih lahko po želji izdelate tudi sami (pripravek ni primeren za otroke, mlajše od 5 let).

Potrebujete 1 žličko morske soli in 250 mililitrov prečiščene vode, po želji pa še ½ žličke sode bikarbone (kapljice bodo tako manj agresivne do razdraženih nosnic). V kozarec stresite sol in sodo bikarbono (če jo boste uporabili), nato pa prilijte segreto vodo. Kozarec zaprite in dobro pretresite. Pred uporabo si izpihajte nos, nato pa lezite ter nagnite glavo nazaj in v vsako nosnico s sterilno kapalko nakapljajte 1–3 kapljice tekočine. Počakajte približno 5 minut, preden vstanete. Postopek lahko ponovite do trikrat dnevno.

.

NAJNOVEJŠE