Zdravilne rastlineDomača zdravila: Zdravilne lastnosti zelišč v naši kuhinji

Domača zdravila: Zdravilne lastnosti zelišč v naši kuhinji

MORDA VAS ZANIMA

Zelišča v kuhinji običajno uporabljamo povsem naključno, po občutku in lastnem okusu, ne da bi dobro poznali njihovo visoko in individualno vrednost, kar je velika škoda. Veliko zelišč ima namreč pomembne zdravilne učinke. Naravna eterična olja, ki jih vsebujejo, jim dajejo značilno aromo. Zelišča so dar narave, so posredniki in zaklad sončne energije, ki jo sonce nesebično deli ljudem in živalim.

- Oglas -

V besedilu se bom osredotočila le na najbolj uporabljana zelišča in dišavnice.

Ustnatice

Najprej se bom lotila družine ustnatic oziroma Labiate, kamor sodijo žajbelj, timijan, vrtni šetraj, majaron, origano, bazilika, rožmarin in melisa. Vsi predstavniki te družine delujejo na področju prebave in dihalnih organov.

Žajbelj

Žajbelj ima zelo močan okus in je primeren dodatek močnim jedem. Pomaga pri prebavljanju maščob. Liste uporabljamo za čebulno juho, dušene paradižnike, omlete, torteline in raviole, zeliščne čajne kolačke ter za kruh. Manj znani so žajbljev žele, žajbljevo maslo in žajbljev kis. Sušimo le najboljši žajbelj, saj lahko sicer dobi plehek okus.

Rudolf Steiner je na tečaju za zdravnike daljnega dne leta 1923 razložil, da je tanin, ki se nahaja v žajblju, koristen pri zdravljenju astme. Žajbelj nosi energijo yang, krepi srce in živčni sistem, znižuje visoko telesno temperaturo, pomaga proti kašlju, lajša bolečine med menstrualnim ciklom in premaguje telesno in miselno utrujenost. Uporaba eteričnega olja v aromaterapiji pomaga povečati občutek samozaupanja in lastne vrednosti.

Timijan

- Oglas -

Timijan je hkrati z lovorom in peteršiljem pogosta sestavina zeliščnih šopkov (bouquet garni). Zbuja tek in pomaga pri prebavi mastne hrane; uporaben je kot dodatek mesu, tudi pri lupinarjih, perutnini in divjačini.

Timijan izrazito nosi energijo yang (centripetalne sile). To zelišče je naravnost čudežno, premaguje bacile tuberkuloze, davice in tifusa. Je naravni antibiotik, ki uničuje bakterije na področju dihal in prebavil ter poleg tega deluje tudi balzamično, diuretično, kot zaščita pred prebavnimi motnjami, poživljajoče za telo in duha in pomaga pri boljši cirkulaciji krvi na nivoju kapilar. Timijan pomaga pri bronhialnem katarju, oslovskemu kašlju, pri trebušnih krčih in pri krčih, ki izvirajo iz pomanjkanja notranje toplote oziroma podhladitvah. Uporabljamo ga lahko vedno, bodisi svežega ali posušenega, vendar previdno in v majhnih količinah, predvsem če obstaja sum na slabo delovanje ščitnice. V aromaterapiji uporabljajo timijanovo eterično olje pri spodbujanju spomina in koncentracije.

Vrtni šetraj

Šetraj ima podobno aromo in okus kot timijan. Kuhamo ga skupaj s stročnicami in ajdovo kašo. Za pečeno raco je še posebej primeren s peteršiljem in drobnjakom. Drobno narezane liste potresemo po juhi ali po omaki. Uporabljamo ga tudi za dišavni kis. Pomaga pri prebavi, deluje kot aperitiv, proti krčem in segreva telo.

Majaron in origano

Majaron ima značilno prijetno aromo, origano pa je še bolj aromatičen. Oba lahko uspešno sušimo. Majaron sodi v goste zelenjavne juhe, v omake za špagete, rezance in makarone, v jedi in štruce, kjer so vodilna sestavina ribe, divjačina, govedina, piščanec ali drugo meso. Izboljša okus paradižnika, bučk, krompirja in paprike. Uporabljamo ga tudi v omletah in v raznih jedeh s sirom. Iz majaronovih listov lahko pripravimo aromatičen čaj. Origano je odličen na picah, lahko ga uporabimo enako kot majaron, vendar manj.

Majaron uravnava menstrualni ciklus, krepi in spodbuja delovanje spolnih organov, želodca in črevesja, pomaga pri vrtoglavici in astmi. V terapijah z eteričnimi olji se majaron uporablja za osebe, ki se želijo znebiti duševnih odvisnosti.

Origano deluje krepčilno na maternico, uporablja se pri lajšanju težav z dihali, deluje krepčilno, povzroča znojenje, deluje protistrupno, zmanjšuje vnetje dihalnih poti, predvsem sluzi v nosu, pomaga proti prehladu in nosnim polipom.

Bazilika

Bazilika je nepogrešljiva sestavina mnogih jedi iz sredozemske kuhinje, sveži listi naredijo jed prijetno pikantno, spominjajo na aromo nageljnovih žbic. So dobra začimba za svež paradižnik in za tople paradižnikove jedi. Dodatek bazilike da riževim solatam zanimivejši okus, prilega se bučkam, bučam, fižolu in gobam. Med kuhanjem postaja njen okus vse izrazitejši. Sveži listi ohranjajo vonj in okus, če jih hranimo v olju ali kisu.

- Oglas -

Bazilika lajša porod, čisti maternico, pospešuje tvorbo mleka pri doječih materah, pomaga pri vnetjih dihalnih poti, kašlju, razkužuje in čisti sluz, ki se nahaja na področju mehurja, pomirja in vnaša toploto prebavnim organom. Če si želimo pomagati z eteričnim oljem bazilike, jo lahko uporabimo za dviganje samopodobe in samozavesti. Kot vsa ostala esencialna olja jo odsvetujemo nosečnicam.

Rožmarin

Aromatični in smolnati rožmarinovi listi pomagajo prebaviti maščobo in navadno z njimi začinimo pečeno jagnjetino in svinjino, različne zrezke, klobase, paštete in nadeve. Posušene liste zdrobimo, sveže drobno zrežemo, če smo dodali cele, jih pred serviranjem odstranimo. Pri peki kruha lahko damo v pečico celo vejico za aromo. Vejica lepo odišavi tudi kis ali olje. V vinu namočene pomaranče odišavimo tako, da jim dodamo v vroči vodi namočene rožmarinove liste.

Rožmarin krepi Jaz, pomaga pri slabokrvnosti, lajša prebavo, spodbuja presnovo, pomaga osebam, ki imajo sladkorno bolezen, kajti pri sladkornih bolnikih se Jaz pomika proti obrobju. Rožmarin spodbuja prekrvavitev in vnaša toploto – prav v toplem okolju se lahko Jaz bolje utelesi. Pomaga pri šibki menstruaciji. V preteklih časih so rožmarinu tudi pripisovali, da ščiti duševno ravnotežje. V aromaterapiji ga uporabljajo za premagovanje utrujenosti na področju razmišljanja.

Melisa

Liste, ki imajo osvežilen vonj po limoni, uporabljamo bodisi sveže v solati, za zeliščni čaj ali pa kot dodatno aromo v pravem čaju. Meliso lahko obilno dodamo tudi belim omakam, ki jih bomo ponudili k ribam, ali pa potresemo z njo piščanca, preden ga damo v pečico. Drobno nasekljani listi z okusom po limoni sodijo v kislo zelje, majoneze, omake, nadeve, pa tudi v sadne solate in kreme. Lahko jo tudi zamrznemo v kocke, ki jih dodajamo pijačam.

Melisa lajša tegobe in umirja srčni utrip. Uporablja se predvsem kot blago pomirilo pri nespečnosti, proti tesnobi in nemirnosti, občutku slabosti, melanholiji in v primeru izgube zavesti (ko se Jaz za trenutek umakne). Red bosih karmeličanov od leta 1611 proizvaja »melisino vodo«, ki učinkuje pri izgubi zavesti in občutku slabosti. V aromaterapiji svetujejo melisino eterično olje osebam, ki so preobčutljive.

Zdravilne lastnosti zelišč v naši kuhinji

Kobulnice

Poglejmo sedaj družino kobulnice oziroma Apiaceae, kamor sodijo navadna kumina, koper, komarček ali sladki janež in peteršilj.

Navadna kumina

Močno dišeče seme, celo ali zmleto dodajajo številnim srednjevzhodnim in indijskim jedem, posebno k jagnjetini, kariju in jogurtu. Uporabljajo jo tudi za salamure, odišavljenje likerjev in krepčil.

Kumina koristi v primeru vetrov, trebušnih krčev, spodbuja tvorbo mleka pri doječih materah in lajša maternične krče. Aromaterapevti svetujejo uporabo esencialnega olja kumine za pozitivno duševno naravnanost.

Koper

Čeprav pogosto beremo, da ima koper podobno aromo kot kumina, janež ali komarček (sladki janež), ni pravzaprav nobenemu kaj prida podoben. Ima enkraten, pikanten, nekako »zelen« okus. S celimi semeni začinjamo krompirjevo solato, fižolove juhe, jedi z lososom in jabolčne pite. Zmletega dodajamo zeliščnemu maslu, majonezi in gorčici. Liste uporabljamo kot začimbe za ribe, topljene sire in kumarice.

Koper spodbuja tvorbo mleka pri doječih materah, deluje diuretično, blaži mišične krče, lajša spanje in vnaša toplino. Če ga dodamo težko prebavljivi hrani, olajša in pospešuje prebavo.

Komarček ali sladki janež

Komarček (sladki janež) ima podobno aromo kot janež, je odlično sredstvo za pospeševanje prebave in slovi kot učinkovito shujševalno sredstvo. Uporabljamo ga kot nadev za mastne ribe (skuša), fino nasekljanega potresamo po solatah in po kuhani zelenjavi. Semena dodajamo omakam, testu za kruh in dišeče kolačke, z njimi odišavimo vodo, v kateri kuhamo ribe. Popke nekaterih sort jemo kuhane ali surove v solati.

Komarček pospešuje prebavo, pomaga pri tvorbi mleka pri doječih materah, deluje proti vetrovom, lajša trebušne krče, odvaja vodo in blago čisti, vnaša toploto, pomaga pri vnetju pljuč in proti kašlju, je odlično sredstvo pri vnetju oči in (zahvaljujoč siliciju) krepi vid. Terapija z aromami svetuje komarčkovo esencialno olje osebam, ki so brezvoljne in čutijo pomanjkanje navdiha.

Peteršilj

Zaradi mile arome in svežih zelenih listov je peteršilj med najbolj priljubljenimi in najbolj uporabnimi kuhinjskimi zelišči. V zeliščnem šopku (bouquet garni) nastopa običajno skupaj z lovorom in timijanom. Pripomore, da pridejo do izraze arome drugih živil in zelišč. Uporabljamo ga lahko radodarno: poleg listov tudi peclje, ki so bolj aromatični kot listi. Posebno se izkaže v jedeh, ki so po osnovi blagega okusa, če ga dodamo proti koncu kuhanja. Uporabljamo ga v solatah, na sendvičih, v juhah, omakah, majonezi in jajčnih jedeh. K ribam ponudimo cele vejice, ki smo jih prej na hitro ocvrli.

Peteršilj deluje diuretično, odvaja vodo s telesa, vsebuje veliko vitaminov, pomaga pri delovanju prostate, mehurja in želodca. Osebe, ki trpijo zaradi revme, bi ga morale pogosto uporabljati. Uživamo ga vedno le surovega, ker ga kuha naredi rahlo toksičnega. Pomaga pri slabem delovanju krvnega obtoka. Nosečnice naj se ga izogibajo. V aromaterapiji ga svetujejo osebam, ki potrebujejo sprostitev.

Za prebavo

Poznamo še nekaj drugih zanimivih zelišč, kot so lovor, brin, žafran, ingver in pekoča paprika.

Lovor

Lovorov list je ena redkih začimb, ki je posušena boljša kot sveža. S peteršiljem in timijanom (materino dušico) je standardna sestavina zeliščnih šopkov (bouquet garni). List ali dva dodajamo v marinade, kostne juhe, paštete, nadeve in omake s karijem, pa tudi v vodo, v kateri kuhamo ribe. Dobro se prilega jedem iz stročnic, ker zmanjšuje možnost, da bi njihova prebava povzročala vetrove. Celo riž se bo navzel prijetnega duha, če bomo v posodo, kjer ga hranimo, dali lovorov list. Dobro učinkuje tudi v pudingih. Dodajamo ga na začetku kuhanja in ga pred serviranjem odstranimo.

Lovor pospešuje prebavo in tek, deluje antiseptično in krepi srce. Aromaterapevti trdijo, da lovor pomaga osebam, ki so histerične.

Brin

Zdrobljene brinove jagode imajo značilno aromo po smoli, ki jo zelo cenimo v raznih paštetah, marinadah in nadevih za svinjino, srno in drugo divjačino. Brinove jagode so običajna začimba tudi za kislo zelje, omake, šunko in presno zelje.

Brin odvaja vodo s telesa, deluje osvežujoče, lajša potenje, krepi in deluje očiščujoče, vendar ga tako kot zelene ne smejo uporabljati osebe, ki imajo težave z ledvicami. V obliki poparka pomaga pri menstrualnem ciklu, pomaga pri oteklinah, cistah, bronhitisu, artrozi in revmatizmu, v obliki izvlečka pomaga pri kroničnem hepatitisu in pri cirozah. V aromaterapiji uporabljajo brinovo eterično olje predvsem proti zmedenosti in strahovom.

Žafran

Žafran je najdražja začimba, saj nabiranje prašnikov zahteva ogromno truda. Na srečo ga potrebujemo res zelo malo, da po okusu in po barvi primerno začinimo veliko količino hrane. Dober žafran ne bi smel biti starejši kot eno leto, biti mora izrazito oranžne barve. Ima ostro aromo in oster, pekoč grenak okus. Kadar uporabljate žafran v nitkah, jih zdrobite predpisano število in jih raztopite v vročem mleku ali v tekočini, kot jo predpisuje recept. Če uporabljate žafran v prahu, ravno tako pripravite raztopino; v kolače ga lahko dodajate pomešanega z moko.

Žafran spodbuja prebavo, deluje proti črevesnim vetrovom, lajša menstruacijo, je odličen dodatek rižu, piri in kus kusu. Nekateri terapevti pripisujejo žafranu protirakavo delovanje, predvsem če ga uporabljamo v obliki kopeli za telo.

Ingver

Presne olupljene ingverjeve korene v rezinah ali nastrgane lahko dodajamo enolončnicam, omakam in orientalskim jedem. Zmlete ingverjeve korene uporabljamo za ingverjev kruh, biskvite, kolače, kuhano vino, likerje in krepčila. Mlade zelene korene shranimo v sirupu. Sveže korene uporabljamo za zunanje zdravilo kot »rdečilo«, ker spodbuja prekrvavitev. Korene poparimo za čaj, ki odpravlja nečistoče s telesa, za olajšanje prehladov in za otoplitev v hladnih dneh. Žvečimo jih za blažitev bolečin v grlu. Zdajšnje raziskave potrjujejo, da je poparek odličen proti slabostim med vožnjo in za pomiritev ter želodčne težave.

Spodbuja prebavo in krvni obtok, uporablja se tudi za zunanjo uporabo v obliki oblog, ki blažijo otekline, pomaga pri kroženju krvi in spodbuja delovanje notranjih organov. Privrženci aromaterapije trdijo, da esencialno olje ingverja krepi spomin.

Pekoča paprika

Začuda pekočo papriko uporabljajo tako v krajih s hladnim podnebjem (npr. Madžarska) kot v krajih s toplim podnebjem (npr. Indija), čeprav izvira iz tropskega področja. Paprika je pomembna sestavina omake romesco. Prilega se k belim sirom, govedini in teletini, piščančjemu mesu, racam, rižu, svinjini, večini stročnic in druge zelenjave. Lepo se dopolnjuje s česnom, ingverjem, jogurtom, kardamomom, kislo smetano, kumino, kurkumo, origanom, peteršiljem, pimentom, poprom, rožmarinom, timijanom in žafranom.

Pekoča paprika deluje protirevmatično, lajša prebavo, vendar jo smemo uporabljati v zelo majhnih količinah. Je bogata z vitaminom C in betakarotenom, segreva, krepi in deluje protibakterijsko. V primeru težav z jetri jo lahko uporabljamo le v najmanjših količinah.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×