[prijava_mob]
[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaPreprost, zdravju prijazen pralni prašek, ki ga lahko izdelate sami

Preprost, zdravju prijazen pralni prašek, ki ga lahko izdelate sami

MORDA VAS ZANIMA

Pralni praški, kupljeni v trgovini, so lahko zelo uspešni pri odstranjevanju madežev, vendar pogosto niso najbolj prijazni do zdravja in okolja. Nemalokrat vsebujejo sestavine, ki so lahko zelo nevarne, saj povzročajo alergijske oziroma preobčutljivostne reakcije, možne pa so tudi dolgoročnejše težave z zdravjem.

- Oglas -

Na voljo so sicer tudi naravni pralni praški oziroma detergenti za perilo, izdelani iz manj problematičnih sestavin, vendar so tovrstni izdelki pogosto precej dragi. Rešitev? Pralni prašek lahko izdelate kar sami. Potrebujete namreč samo nekaj osnovnih, relativno poceni sestavin …

Sestavine in postopek izdelave

Za izdelavo zdravju in okolju prijaznega detergenta za pranje perila potrebujete pralno sodo (natrijev karbonat), boraks (znan tudi kot boraks dekahidrat) in naribano trdo milo.

Sestavine preprosto stresite v večjo skledo in jih dobro zmešajte. Pralno sodo, boraks in naribano milo mešajte v razmerju 2 : 2 : 1.

Prašek nato stresite v večji steklen kozarec, ki ga zaprite s pokovčkom in shranjujte na temnem, hladnem mestu.

- Oglas -

Za posamezni cikel pranja potrebujete od 2 žlici do ¼ skodelice naravnega pralnega praška (odvisno od količine in umazanosti perila).

Problematične sestavine v detergentih za perilo

Ena od najbolj problematičnih sestavin, ki se lahko znajdejo v detergentih za pranje perila, je 1,4-dioksan. Gre za snov, ki draži očesno in nosno sluznico, obenem pa lahko poveča tveganje za težave z ledvicami in trajne poškodbe pljuč.

Precej težav lahko povzročijo tudi t. i. površinsko aktivne snovi, znane tudi kot surfaktanti. Gre za snovi, ki pomagajo razgraditi nečistoče, obenem pa preprečujejo, da bi se odstranjena umazanija ponovno oprijela oblačil. Površinsko aktivne snovi lahko sicer poskrbijo za učinkovitejši detergent oziroma za boljše rezultate pranja, vendar gre obenem za snovi, ki dražijo kožo. Če je vaša koža malce občutljivejša, so možne precej neprijetne reakcije.

Med snovi, zaradi katerih uporaba večine pralnih praškov oz. detergentov za perilo, kupljenih v trgovinah, ni najbolj priporočljiva, spadajo tudi konzervansi. Tudi uporaba teh snovi je po eni strani smiselna, saj lahko podaljšajo rok uporabnosti izdelkov za pranje perila ter preprečijo razmnoževanje bakterij in glivic. Vendar pa se zdi, da tveganja vendarle pretehtajo nad koristmi, posebno ko gre za skupino konzervansov, imenovanih parabeni. Ti naj bi namreč spadali med t. i. hormonske motilce oziroma motilce endokrinega sistema, kar pomeni, da lahko porušijo hormonsko ravnovesje v telesu, kar lahko seveda privede do najrazličnejših zdravstvenih težav.

Vsekakor pa moramo omeniti tudi umetne dišave, ki dražijo tako kožo kot dihala, povzročajo pa lahko tudi glavobole in sorodne težave. Prav dodatek umetnih oziroma zelo agresivnih dišav je pogosto kriv za alergijske reakcije ob stiku z detergentom. Najočitnejši znak, da vam določen detergent za pranje perila ne ustreza, je pordela, srbeča in zelo vroča koža z vidnimi izpuščaji. Možno pa je tudi otekanje območja.

Za pomiritev razdražene kože si privoščite kopel z ovsenimi kosmiči

Če ugotovite, da je za vaše težave najverjetneje kriv detergent, ga morate seveda takoj zamenjati. Če se ne boste odločili za izdelavo naravnega pralnega praška v skladu z zgoraj opisanimi navodili, je pomembno, da v trgovini izberete karseda neagresivno sredstvo za pranje perila. Izogibajte se izdelkom, ki vsebujejo parabene, umetne dišave in druge problematične sestavine.

Za hitro pomiritev razdražene kože pa priporočamo kopel z dodatkom ovsenih kosmičev, saj lahko v ovsenih kosmičih najdemo snovi z zelo pomirjajočim vplivom na kožo. Na koncu kožo nežno osušite in jo namažite z vlažilno-hladilnim mazilom, na primer s 100-odstotnim gelom aloe vere.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×