fbpx
Domov Dom & energija Boraks – čudežno naravno čistilo in belilo?

Boraks – čudežno naravno čistilo in belilo?

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Boraks ‒ znan kot natrijev borat ter kot najpomembnejša borova spojina ‒ ima zaradi številnih kemičnih lastnosti široko paleto uporabe. Deluje kot naravno belilno sredstvo, sredstvo za dezinfekcijo, deluje kot insekticid, fungicid, herbicid. Uporaben je tudi v  steklarski, keramični industriji ter v lončarstvu. Do okolja je prijazen, vendar moramo biti vseeno pazljivi pri uporabi. Že pred 4000 leti so ga v velikih količinah odkrili v zahodnem delu ZDA ter v Tibetu. Komercialni boraks se pridobiva v rudnikih v Kaliforniji, Turčiji, Tibetu in Čilu. Po računskih podatkih naj bi se v Turčiji nahajalo približno 72 % svetovne zaloge boraksa.

Boraks

Kaj je boraks?

Boraks je naravni mineral s kemijsko formulo Na2B4O7x10H20, zelo soroden sodi bikarboni, a močnejši. Po nomenklaturi IUPAC je poznan pod imeni natrijev borat, natrijev tetraborat in dinatrijev tetraborat ter ga uvrščamo med najpomembnejše borove spojine in je alternativa belilu. V čistem stanju se kristalizira v obliki brezbarvnih, prosojnih kristalov, in sicer kot monohidrat, trihidrat tetrahidrat. Vsi so zelo lahko topni v vodi. Komercialno trihidrat ni pomemben. Pri segrevanju pri temperaturi med 350 in 400 °C preide v brezvodni natrijev tetraborat, ki ima tališče pri 878 °C. Lahko rečemo tudi, da je boraks pravi anorganski peroksid, ki vsebuje ciklično strukturo peroksida v obliki obroča. Kristali so večinoma belkasti, brez vonja in alkalni (lužnati). Boraks ni vnetljiv, tudi ne reaktiven, zato se ga lahko uporabi z ostalimi čistilnimi sredstvi.

Delovanje boraksa

Uporabljamo ga kot belilno sredstvo tako v trdnih kot v tekočih pralnih sredstvih. Najbolj učinkovit je pri temperaturah nad 55° C. V fazi hidrolize se tvori vodikov peroksid, ki ima oksidativne in belilne sposobnosti. Z dodatkom aktivatorja TAED je učinkovit tudi pri že nižjih temperaturah. Zavira presnovne procese mnogih organizmov, kar ga uvršča med razkuževalce ter tako uničuje nezaželene škodljivce. Na splošno je uporaben kot insekticid, fungicid ter herbicid. V kombinaciji z voski, predvsem s čebeljim, s katerim se nevtralizira, deluje kot emulgator. Uporaben je v kremah in losjonih. Dodatek k rastlinskemu milu poveča abrazivnost in to milo je zelo uporabno pri odstranjevanju maščobe z rok v avtomehaničnih delavnicah.

Pazljivo ravnanje

Čeprav je popolnoma naraven ter do okolja prijazen produkt v primerjavi s sestavinami iz nafte, pa moramo biti pri ravnanju z njim vseeno pazljivi. Po uporabi izdelkov, ki vsebujejo to sestavino, si temeljito izperite roke. Zaradi alkalnih lastnosti lahko tudi pri nizkih koncentracijah pride do draženja kože. Ne smemo ga hraniti v bližini hrane in na dosegu otrok.

Boraks v Dolini smrti
V Kaliforniji ga vse od leta 1800 pridobivajo v Death Valley oz. Dolini smrti.

Ali morda veste?

V steklasti talini natrijevega tetraborata se raztapljajo številni oksidi kovin, pri čemer se tvorijo obarvani borati »boraksova biserka«. To se uporablja v analizni kemiji za dokazovanje kovinskih oksidov.

Pazljivo pri uporabi

Boraks je popolnoma naraven (a to žal še ne pomeni, da je kar takoj varnejši za nas ali pa naše okolje). Zato lahko boraks uporabljamo tudi kot herbicid, saj precej učinkovito uničuje mravlje, bolhe in celo ščurke. Tudi za ljudi je lahko strupen, saj naj bi bila doza od petnajstih do dvajsetih gramov dovolj za smrten primer odraslega človeka, za otroke in manjše živali pa seveda velja še manjša številka. To je eden od razlogov, zakaj vam svetujemo, da ga ne uporabljate v bližini hrane in ga seveda hranite izven dosega otrok ali živali. Dobro ga izperite z rok, oblačil, površin in tudi krp, ki ste jih uporabljali.

Kot prehranski dodatek in konzervans pa se skriva pod oznako E285 in ga najdemo celo v nekaterih vitaminskih dodatkih k prehrani, pa tudi v boljših vrstah iranskega in ruskega kaviarja, ki ga prodajajo tudi v Evropi. Dovoljeni so 4 g na kilogram iker, vendar debata o oporečnosti tega še poteka. Dodajajo ga tudi v kitajsko hrano (zlasti v določene rezance), v Indoneziji pa celo v riž. Indonezijske oblasti opozarjajo, da je ob rednem uživanju te hrane v petih do desetih letih mogoče razviti raka na jetrih, medtem ko drugod po svetu opozarjajo na težave ledvic.


Uporabite ga sami!

Boraks ima širok spekter domače uporabe in o njem se vedno znova naučimo nekaj novega. Njegov pH je okoli 9, kar je višje od sode bikarbone, ki ima vrednost pH vrednost 8,1 (7 pa je nevtralna). Je dober zaviralec plesni in tudi uspešen v boju s ščurki, bolhami in drugimi insekti. Eden naših najljubših načinov uporabe je v obliki čistila za straniščno školjko. Naučite se, kako ga uporabljati v več situacijah.

Čistilo za straniščno školjko

Zlijte skodelico boraksa v straniščno školjko zvečer, preden greste spat. Naslednje jutro očistite straniščno školjko s krtačo, kar boste opravili brez napora, saj je boraks sprostil vso umazanijo, ki je nastala. Ta metoda čiščenja stranišča zelo dobro deluje tudi za obroče rje.

Ubijalec bolh

Boraks potresemo na pasje ležišče, preproge in na druga področja, kjer domnevamo, da so se zaredile bolhe. Boraks sprosti borovo kislino, ki je strup (a ne pozabite, da bi morali zaužiti precejšnjo količino, da bi škodila ljudem ali pa ljubljenčkom!).

Zaviralec plesni

Ta način zaviranja plesni je zelo dober za uporabo na področjih, kjer je vlaga in raste plesen, vendar vam ni treba skrbeti, da bi z njim poškodovali barve. Naredite gosto pasto boraksa in vode in jo nanesite na plesnivo območje. Pustite, da se posuši (to lahko ostane čez noč ali več), potem pa pometite prah in sperite ostanek.


Odvračalec miši

Boraks potresemo po tleh ob stenah (miši namreč rade tekajo ob strani stene). Ker jim ni všeč občutek boraksa na nogicah, je verjetnost, da se bodo sem vrnile, zelo majhna.

Univerzalno čistilo

Dve žlički boraksa stresite v steklenico z razpršilom in vlijte še 2 skodelici zelo vroče vode. Pretresite, da se dobro premeša, in uporabite.

- Oglas -

Najnovejše

7 naravnih metod za ublažitev sinusnega glavobola

Sinusni glavobol je običajno povezan z vnetjem in otekanjem sinusov ali sinusnih membran in lahko to povzroči hude bolečine.

4 znaki, da je vaše telo v težavah

Preverite nekaj simptomov, ki so lahko znanilci resnejših težav, zato jih ne smete ignorirati.

Tonik za obraz: 5 odličnih naravnih nadomestkov

Tonik za obraz je po mnenju mnogih strokovnjakov eden najpomembnejših kozmetičnih izdelkov za nego obraza.

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×