0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaManj škodljivih snovi v prehrani

Manj škodljivih snovi v prehrani

MORDA VAS ZANIMA

Dioksini in poliklorirani bifenili so trajno prisotni onesnaževalci okolja, ki se kopičijo v prehranski verigi in imajo škodljive učinke na zdravje, vključno s povzročanjem raka. Evropska agencija za varnost hrane je izdala novo poročilo o dovoljeni ravni dioksinov ter polikloriranih bifenilov v hrani, s čimer želijo zaščititi potrošnike v Evropski Uniji.

- Oglas -
Ribe in jajca
Ker se dioksini in PCB-ji kopičijo v maščobi, njihove najvišje koncentracije ugotavljajo v živilih živalskega izvora (mleko, meso, jajca, ribe).

V zadnjem desetletju je na območju Evrope prišlo do splošnega upada izpostavljenosti omenjenim snovem. Največja stopnja onesnaženosti je bila prisotna v hrani živalskega izvora. K skupni izpostavljenosti malčkov so največ prispevali mleko in mlečni izdelki, v drugih starostnih skupinah pa so prevladovale ribe ter morska hrana.
Zavedati se moramo, da je bila hrana tarčno vzorčena, zato lahko prihaja do prevelike oziroma premajhne ocene izpostavljenosti škodljivim učinkovinam na nekem območju. Pomembna je tudi starost potrošnika hrane ter država, v kateri ta živi. Poročilo priporoča nadaljnji poostren nadzor hrane, ki je bila označena kot glavni vir skupne izpostavljenosti prebivalstva.

NAJNOVEJŠE