Dioksini in poliklorirani bifenili so trajno prisotni onesnaÅŸevalci okolja, ki se kopiÄijo v prehranski verigi in imajo Å¡kodljive uÄinke na zdravje, vkljuÄno s povzroÄanjem raka. Evropska agencija za varnost hrane je izdala novo poroÄilo o dovoljeni ravni dioksinov ter polikloriranih bifenilov v hrani, s Äimer ÅŸelijo zaÅ¡Äititi potroÅ¡nike v Evropski Uniji.
V zadnjem desetletju je na obmoÄju Evrope priÅ¡lo do sploÅ¡nega upada izpostavljenosti omenjenim snovem. NajveÄja stopnja onesnaÅŸenosti je bila prisotna v hrani ÅŸivalskega izvora. K skupni izpostavljenosti malÄkov so najveÄ prispevali mleko in mleÄni izdelki, v drugih starostnih skupinah pa so prevladovale ribe ter morska hrana.
Zavedati se moramo, da je bila hrana tarÄno vzorÄena, zato lahko prihaja do prevelike oziroma premajhne ocene izpostavljenosti Å¡kodljivim uÄinkovinam na nekem obmoÄju. Pomembna je tudi starost potroÅ¡nika hrane ter drÅŸava, v kateri ta ÅŸivi. PoroÄilo priporoÄa nadaljnji poostren nadzor hrane, ki je bila oznaÄena kot glavni vir skupne izpostavljenosti prebivalstva.