DomovZdravje & prehranaManj škodljivih snovi v prehrani

Manj škodljivih snovi v prehrani

Dioksini in poliklorirani bifenili so trajno prisotni onesnaşevalci okolja, ki se kopičijo v prehranski verigi in imajo škodljive učinke na zdravje, vključno s povzročanjem raka. Evropska agencija za varnost hrane je izdala novo poročilo o dovoljeni ravni dioksinov ter polikloriranih bifenilov v hrani, s čimer şelijo zaščititi potrošnike v Evropski Uniji.

Ribe in jajca
Ker se dioksini in PCB-ji kopičijo v maščobi, njihove najvišje koncentracije ugotavljajo v şivilih şivalskega izvora (mleko, meso, jajca, ribe).

V zadnjem desetletju je na območju Evrope prišlo do splošnega upada izpostavljenosti omenjenim snovem. Največja stopnja onesnaşenosti je bila prisotna v hrani şivalskega izvora. K skupni izpostavljenosti malčkov so največ prispevali mleko in mlečni izdelki, v drugih starostnih skupinah pa so prevladovale ribe ter morska hrana.
Zavedati se moramo, da je bila hrana tarčno vzorčena, zato lahko prihaja do prevelike oziroma premajhne ocene izpostavljenosti škodljivim učinkovinam na nekem območju. Pomembna je tudi starost potrošnika hrane ter drşava, v kateri ta şivi. Poročilo priporoča nadaljnji poostren nadzor hrane, ki je bila označena kot glavni vir skupne izpostavljenosti prebivalstva.

Prijava
Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredništvu s skupnimi močmi pripravljamo številne članke in prispevke za zdravje in zdravo şivljenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter učinkovito rabo energije Ŝe več kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena področja ter se ves čas izobraşujemo in nadgrajujemo svoje znanje.

NAJNOVEJÅ E