Zdravilne rastlineOrigano: močan antioksidant in priljubljena začimba

Origano: močan antioksidant in priljubljena začimba

MORDA VAS ZANIMA

Brez svežega vonja origana si nikakor ne znamo predstavljati poletja. Origano kraljuje na zeliščnih vrtičkih in na kuhinjskih poličkah.

- Oglas -

Priljubljeno začimbo, brez katere ne gre na nobeni pici, pa odlikuje še mnogo več kot prijetna poletna aroma in prefinjen okus. Ste vedeli, da je origano eden najmočnejših antioksidantov na svetu?

Kaj skriva drobna rastlinica?

Origana na pice in v polivke za testenine ne dodajamo zgolj zaradi okusa, ampak ker vsebuje sestavine, ki spodbujajo prebavo, kot antioksidant pa preprečuje oksidacijo maščob. Vsebuje vitamine in minerale, kot so vitamin A, B6, C, E, K, železo, magnezij, kalcij in kalij. Torej lahko z dodatkom ščepca origana na pici, v sicer dokaj prazno jed, vnesete nekaj za telo koristnih snovi. To drobno rastlinico torej upravičeno poznamo tudi kot dobro misel.

Origano krepi imunski sistem

Origano je poln antioksidantov, vseboval naj bi kar 42-krat toliko antioksidantov kot jabolka. Origano vsebuje tudi rožmarinsko kislino, ki pripomore k utrditvi vašega imunskega sistema, da se lahko bolje spopadate z boleznimi, kot so prehladi in sezonska obolenja. Vsebuje tudi večkrat spregledan vitamin K, ki sodeluje pri zaščiti pred boleznimi srca in je zadolžen za grajenje močnih kosti.

Ima protibakterijske in protiglivične lastnosti

Origano je znan po svojem protibakterijskem in protiglivičnem učinku. To je zato, ker vsebuje timol in karvakrol, olji znani po svoji izjemni sposobnosti za boj proti bakterijam. Deluje tudi protivnetno.

Origano za čisto kožo

- Oglas -

Origano je primeren tudi za zunanjo uporabo. Uspešen je v boju z aknami, zato ga lahko velikokrat najdete tudi med sestavinami kozmetičnih izdelkov. Pripravite si lahko svoj tonik oziroma čistilec za obraz za mastno kožo – naberite sveže vejice origana na vašem vrtu in pest posušenih origanovih listov prekuhate v treh skodelicah vode  približno deset minut. Pustite, da se ohladi in uporabite pri čiščenju kože.

Odganja škodljivce

Uporaba kemičnih pesticidov lahko škoduje zdravju, zdravju vašega hišnega ljubljenčka in okolju, zato je dobro, da svoj vrt zaščitite z naravnimi alternativami, med katerimi je tudi origano. Močan vonj origana  namreč zmede škodljivce, zato je dobra ideja, da ga posadite v bližini vašega zelenjavnega vrta ali pod sadnimi drevesi. Z origanovim oljem lahko tudi popršite vaše sobne rastline. Dodajte nekaj kapljic v pršilko z vodo in razpršite po rastlinah. Zelo dobro odganja listne uši.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×