0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineOrigano: močan antioksidant in priljubljena začimba

Origano: močan antioksidant in priljubljena začimba

MORDA VAS ZANIMA

Origano, ki ga poznamo tudi kot divji majaron, je ena izmed najbolj priljubljenih zelišč tako v slovenski kot svetovni kuhinji, pogosto pa je uporabljen tudi v tradicionalni zeliščni medicini. Njegove zdravilne lastnosti so cenjene men ljudmi, saj ne prinaša le značilnega okusa jedem, ampak premore tudi številne zdravstvene koristi.

- Oglas -

Brez svežega vonja origana si nikakor ne znamo predstavljati poletja. Origano kraljuje na zeliščnih vrtičkih in na kuhinjskih poličkah.

Priljubljeno začimbo, brez katere ne gre na nobeni pici, pa odlikuje še mnogo več kot prijetna poletna aroma in prefinjen okus. Ste vedeli, da je origano eden najmočnejših antioksidantov na svetu?

Kaj skriva drobna rastlinica?

Origana na pice in v polivke za testenine ne dodajamo zgolj zaradi okusa, ampak ker vsebuje sestavine, ki spodbujajo prebavo, kot antioksidant pa preprečuje oksidacijo maščob. Vsebuje vitamine in minerale, kot so vitamin A, B6, C, E, K, železo, magnezij, kalcij in kalij. Torej lahko z dodatkom ščepca origana na pici, v sicer dokaj prazno jed, vnesete nekaj za telo koristnih snovi. To drobno rastlinico torej upravičeno poznamo tudi kot dobro misel.

- Oglas -

Origano krepi imunski sistem

Origano je poln antioksidantov, vseboval naj bi kar 42-krat toliko antioksidantov kot jabolka. Rastlina vsebuje tudi rožmarinsko kislino, ki pripomore k utrditvi vašega imunskega sistema, da se lahko bolje spopadate z boleznimi, kot so prehladi in sezonska obolenja. Vsebuje tudi večkrat spregledan vitamin K, ki sodeluje pri zaščiti pred boleznimi srca in je zadolžen za grajenje močnih kosti.

Ima protibakterijske in protiglivične lastnosti

Origano je znan po svojem protibakterijskem in protiglivičnem učinku. To je zato, ker vsebuje timol in karvakrol, olji znani po svoji izjemni sposobnosti za boj proti bakterijam. Deluje tudi protivnetno.

Origano ali divji majaron

Naravni antibiotik

Origano vsebuje dve zelo močni antibakterijski spojini, karvakrol in timol, ki imata močne antimikrobne lastnosti. Te spojine so bile v študijah učinkovite pri uničevanju ali zaviranju rasti številnih patogenih bakterij, vključno s tistimi, ki z okužbo povzročajo resne prebavne težave. Zaradi teh lastnosti je odličen za naravno krepitev imunskega sistema in zaščito telesa pred bakterijskimi okužbami.

Podpora prebavnemu sistemu

Origano igra pomembno vlogo pri podpori zdravja prebavnega sistema. Ne samo, da spodbuja prebavo, temveč tudi preprečuje in zdravi prebavne težave, kot so napenjanje in napihovanje, želodčni krči in driska. Antibakterijske sestavine origana pa pomagajo ohranjati zdravo črevesno floro, kar je ključnega pomena za splošno zdravje prebavnega sistema.

- Oglas -

Origano za čisto kožo

Origano je primeren tudi za zunanjo uporabo. Uspešen je v boju z aknami, zato ga lahko velikokrat najdete tudi med sestavinami kozmetičnih izdelkov. Pripravite si lahko svoj tonik oziroma čistilec za obraz za mastno kožo – naberite sveže vejice origana na vašem vrtu in pest posušenih origanovih listov prekuhate v treh skodelicah vode  približno deset minut. Pustite, da se ohladi in uporabite pri čiščenju kože.

Izboljšanje dihanja in čiščenje dihalnih poti

Koristen je tudi za dihalni sistem. Inhaliranje pare z dodatkom origana ali uporaba origanovega olja lahko olajša simptome prehlada, bronhitisa in astme. Aktivne sestavine, kot je karvakrol, pomagajo pri odpiranju dihalnih poti in lajšanju zamašenih sinusov.

Bogastvo antioksidantov

Origano je eden najbogatejših virov antioksidantov med zelišči. Ti antioksidanti, kot so terpeni, rožmarinska kislina in timol, igrajo ključno vlogo pri zaščiti telesa pred škodljivimi učinki prostih radikalov, ki lahko vodijo do kroničnih bolezni, kot so rak in srčne bolezni. Poleg tega antioksidanti v origanu pomagajo upočasniti proces staranja in izboljšati splošno zdravje.

Odganja škodljivce

Uporaba kemičnih pesticidov lahko škoduje zdravju, zdravju vašega hišnega ljubljenčka in okolju, zato je dobro, da svoj vrt zaščitite z naravnimi alternativami, med katerimi je tudi origano. Močan vonj origana  namreč zmede škodljivce, zato je dobra ideja, da ga posadite v bližini vašega zelenjavnega vrta ali pod sadnimi drevesi. Z origanovim oljem lahko tudi popršite vaše sobne rastline. Dodajte nekaj kapljic v pršilko z vodo in razpršite po rastlinah. Zelo dobro odganja listne uši.

NAJNOVEJŠE