Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.
Zdravilne rastlineOrigano: močan antioksidant in priljubljena začimba

Origano: močan antioksidant in priljubljena začimba

MORDA VAS ZANIMA

Brez svežega vonja origana si nikakor ne znamo predstavljati poletja. Origano kraljuje na zeliščnih vrtičkih in na kuhinjskih poličkah.

- Oglas -

Priljubljeno začimbo, brez katere ne gre na nobeni pici, pa odlikuje še mnogo več kot prijetna poletna aroma in prefinjen okus. Ste vedeli, da je origano eden najmočnejših antioksidantov na svetu?

Origano

Kaj skriva drobna rastlinica?

Origana na pice in v polivke za testenine ne dodajamo zgolj zaradi okusa, ampak ker vsebuje sestavine, ki spodbujajo prebavo, kot antioksidant pa preprečuje oksidacijo maščob. Vsebuje vitamine in minerale, kot so vitamin A, B6, C, E, K, železo, magnezij, kalcij in kalij. Torej lahko z dodatkom ščepca origana na pici, v sicer dokaj prazno jed, vnesete nekaj za telo koristnih snovi. To drobno rastlinico torej upravičeno poznamo tudi kot dobro misel.

Origano krepi imunski sistem

Origano je poln antioksidantov, vseboval naj bi kar 42-krat toliko antioksidantov kot jabolka. Origano vsebuje tudi rožmarinsko kislino, ki pripomore k utrditvi vašega imunskega sistema, da se lahko bolje spopadate z boleznimi, kot so prehladi in sezonska obolenja. Vsebuje tudi večkrat spregledan vitamin K, ki sodeluje pri zaščiti pred boleznimi srca in je zadolžen za grajenje močnih kosti.

Ima protibakterijske in protiglivične lastnosti

- Oglas -

Origano je znan po svojem protibakterijskem in protiglivičnem učinku. To je zato, ker vsebuje timol in karvakrol, olji znani po svoji izjemni sposobnosti za boj proti bakterijam. Deluje tudi protivnetno.

Origano za čisto kožo

Origano je primeren tudi za zunanjo uporabo. Uspešen je v boju z aknami, zato ga lahko velikokrat najdete tudi med sestavinami kozmetičnih izdelkov. Pripravite si lahko svoj tonik oziroma čistilec za obraz za mastno kožo – naberite sveže vejice origana na vašem vrtu in pest posušenih origanovih listov prekuhate v treh skodelicah vode  približno deset minut. Pustite, da se ohladi in uporabite pri čiščenju kože.

Odganja škodljivce

Uporaba kemičnih pesticidov lahko škoduje zdravju, zdravju vašega hišnega ljubljenčka in okolju, zato je dobro, da svoj vrt zaščitite z naravnimi alternativami, med katerimi je tudi origano. Močan vonj origana  namreč zmede škodljivce, zato je dobra ideja, da ga posadite v bližini vašega zelenjavnega vrta ali pod sadnimi drevesi. Z origanovim oljem lahko tudi popršite vaše sobne rastline. Dodajte nekaj kapljic v pršilko z vodo in razpršite po rastlinah. Zelo dobro odganja listne uši.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×