0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAmarant (ščir): bogato žito sodobne zdrave prehrane

Amarant (ščir): bogato žito sodobne zdrave prehrane

MORDA VAS ZANIMA

Amarant oziroma ščir sicer uradno ne sodi v isto skupino kot druge vrste žit, vendar ga običajno dojemamo in uporabljamo zelo podobno kot žita. Včasih se zanj, podobno kot za kvinojo, uporablja tudi izraz psevdožito. Že pri Aztekih je imel zelo pomembno vlogo – ne le da je predstavljal pomemben del njihove prehrane, ampak so ga uporabljali tudi kot del religioznih ritualov.

- Oglas -

Amarant je rod rastlin, ki vključuje približno 60 različnih vrst. Rastlina proizvaja drobna semena, ki se uporabljajo kot žita, in listje, ki se uporablja kot zelenjava. Je izjemno odporna rastlina, ki lahko uspeva v različnih podnebjih in tleh, zaradi česar je pomemben vir hrane v mnogih delih sveta.

Amarant je priljubljena žitarica

Zaradi izjemne hranilne sestave je amarant tudi danes zelo priljubljen. V nadaljevanju lahko preverite, kaj so najpomembnejši razlogi, zaradi katerih ta žitarica ne bi smela manjkati na vašem jedilniku!

Amarant ali ščir

Zdravstvene koristi amaranta

Amarant je prava zakladnica hranil, ki prinaša številne koristi za zdravje. Med najbolj omembe vrednimi koristmi so:

- Oglas -

1. Bogat vir beljakovin

Amarant je edinstven med rastlinami, saj vsebuje celoten spekter esencialnih aminokislin, vključno z lizinom, ki ga pogosto primanjkuje v drugih žitih. To ga naredi odličen vir beljakovin, še posebej za vegane in vegetarijance. Beljakovine so ključnega pomena za gradnjo in obnovo tkiv, proizvodnjo encimov in hormonov ter za splošno rast in razvoj telesa.

2. Visoka vsebnost vlaknin

Amarant je bogat z vlakninami, ki so ključne za zdravo prebavo. Vlaknine pomagajo pri rednem odvajanju blata, preprečujejo zaprtje in podpirajo zdravje črevesja. Poleg tega vlaknine pomagajo uravnavati raven sladkorja v krvi in zmanjšujejo tveganje za srčno-žilne bolezni.

3. Antioksidativne lastnosti

Vsebuje številne antioksidante, kot so vitamini C in E, ki pomagajo zaščititi celice pred poškodbami prostih radikalov. Antioksidanti zmanjšujejo tveganje za kronične bolezni, kot so rak, bolezni srca in nevrodegenerativne bolezni. Redno uživanje lahko pomaga ohranjati celice zdrave in zmanjšati oksidativni stres.

4. Brez glutena

Ščir ne vsebuje brez glutena,zaradi česar je priljubljen med ljudmi s celiakijo ali občutljivostjo na gluten. Primeren je tudi za tiste morajo slediti brezglutenski prehrani, da pridobijo pomembna hranila brez tveganja za prebavne težave.

5. Bogat z minerali

Je odličen vir pomembnih mineralov, kot so kalcij, magnezij, železo in kalij. Kalcij in magnezij sta ključna za zdravje kosti in zob, železo je potrebno za tvorbo hemoglobina in transport kisika v krvi, kalij pa pomaga uravnavati krvni tlak in podpira zdravo delovanje srca.

- Oglas -

Amarant je izvrstna izbira tudi za ljudi s celiakijo in intoleranco na gluten

Omenili smo, da amarant ni klasično žito, kot na primer pšenica, rž ali ječmen. To pa pomeni tudi, da ne vsebuje glutena, beljakovine, ki mnogim ljudem povzroča kar precej težav. Če imate celiakijo ali ste intolerantni na gluten, je tako živilo kot nalašč za vas. Zelo uporabna pa je lahko tudi amarantova moka.

Amarant ali ščir rastlina žitarica

Pomoč pri zniževanju ravni holesterola

V amarantu lahko med drugim najdemo tudi zdrave maščobe in fitosterole (rastlinske sterole), ki imajo pozitiven vpliv na raven holesterola v telesu. Tako je lahko koristen za zniževanje škodljivega holesterola, znanega tudi kot LDL-holesterol, in ravni trigliceridov.

Protivnetno delovanje za preprečevanje kroničnih bolezni

Amarant je znan tudi po protivnetnih učinkih, kar je predvsem zasluga zdravih maščob in peptidov. Z uživanjem lahko torej preprečite vnetja v telesu, s tem pa zmanjšate tveganje za številne kronične bolezni, med drugim tudi za različne oblike raka.

Naravno nad povišan krvni tlak

Vlaknine in fitohranila v amarantu poskrbijo za povsem naravno zniževanje krvnega tlaka. Posledično je koristen za vaše srce in ožilje. Če imate torej težave s hipertenzijo, bi bilo vsekakor smiselno razmisliti o pogostejši vključitvi na jedilnik.

Amarant je odličen rastlinski vir beljakovin

Predsodek, da lahko svojemu telesu zagotovimo dovolj beljakovin le z uživanjem hrane živalskega izvora, je bil že velikokrat ovržen. Med rastlinskimi živili, ki so bogata z beljakovinami, ima pomembno mesto tudi amarant. Ne le da vsebuje veliko beljakovin, ampak so to tudi beljakovine, v povezavi s katerimi je mogoče govoriti o zelo dobri biološki razpoložljivosti. To pomeni lažjo prebavo in boljši izkoristek beljakovin.

Moka iz amaranta

Lizin – esencialna aminokislina, ki jo najdemo v amarantu

Pogosto se hrani rastlinskega izvora očita tudi, da ne more pokriti naših potreb po esencialnih aminokislinah, kakršna je na primer lizin. Amarant je izvrsten odgovor na tovrstne očitke. V njem lahko namreč najdemo precej lizina, ki pomaga našemu telesu pri absorpciji kalija in izgradnji mišic.

Amarant za boljšo prebavo in enostavnejše hujšanje

Vlaknine, s katerimi je ščir bogat, so zelo pomembne za normalno delovanje srčno-žilnega sistema. Poleg tega pa vlaknine poskrbijo tudi za dobro prebavo. Ker nas uživanje živil, ki vsebuje veliko vlaknin, tudi hitreje nasiti, pa je tudi odlično živilo za vse, ki se želite znebiti odvečnih kilogramov.

Zakladnica pomembnih vitaminov in mineralov

Nabor različnih vitaminov in mineralov, ki jih najdemo v amarantu, je resnično impresiven. Med minerali še posebej izstopajo kalcij, mangan, baker, cink, kalij in fosfor, med vitamini pa vitamini A, C, E in K ter folna kislina, niacin, riboflavin, B5 in B6.

.

NAJNOVEJŠE