Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.
Vrt & VrtnarjenjePripravite vrt na jesen in zimo

Pripravite vrt na jesen in zimo

MORDA VAS ZANIMA

Pomlad in poletje sta za mnoge čas, ko preživijo ogromno ur na svojem vrtu. Delo na vrtu je lahko zelo sproščujoče in blagodejno za zdravje, tako fizično kot psihično, seveda pa nastopi posebno zadovoljstvo takrat, ko lahko končno poberete sadove svojega trdega dela in jih delite z najbližjimi. Toplejši del leta se sicer počasi končuje, kar pa še ne pomeni, da se je končalo tudi delo na vrtu. Ustrezna priprava vrta na jesen in zimo zagotovi, da ga boste spomladi zlahka »obudili v življenje«!

Znebite se odmrle vegetacije in plevela

- Oglas -

Za tiste z večjim vrtom je lahko odstranjevanje vse odmrle vegetacije in plevela precej naporno opravilo, zato vam svetujemo, da si delo razdelite po gredah. Prav tako pa je pomembno, da na koncu sezone naredite »obračun«. Zabeležite si, s katerimi pridelki ste imeli težave in za kakšne težave je šlo, da naslednje leto ne boste ponavljali istih napak. Odstranitev odmrle vegetacije in plevela je med drugim pomembna tudi zato, da preprečite širjenje določenih bolezni.

Posejte pokrivne rastline

Jesen je tudi čas za sejanje t. i. pokrivnih rastlin. Gre za rastline, katerih primarna funkcija je ohranitev koristnih mikrobov v prsti tudi v hladnejših mesecih leta. Poleg tega pa pokrivne rastline preprečijo razrast plevela in erozijo. Idealno je, da te rastline posejete vsaj mesec pred prvo zmrzaljo.

Prekrivanje s kompostom in mulčenje

Med pomembna jesenska opravila na vrtu sodi tudi prekrivanje gredic s kompostom in mulčenje. To bo pripomoglo k zaščiti prsti, obenem pa preprečilo prekomerno razraščanje plevela. Plast naj bo debela približno od 2,5 do 5 centimetrov za optimalen učinek.

Poskrbite za zelišča

Zelišča, ki so vam ostala, je najbolje pobrati in posušiti. Tako boste imeli tudi pozimi pri roki lastno zalogo začimb. Če imate zelišča posajena v loncih, pa počasi prihaja čas, ko jih je priporočljivo preseliti v notranjost vašega doma.

Testirajte pH-vrednost zemlje

- Oglas -

Priporočamo vam, da v tem obdobju testirate tudi pH-vrednost zemlje. Tako boste lahko ugotovili, ali prst potrebuje dodatna hranila. Za optimalno absorpcijo mineralov in drugih pomembnih hranil, ki omogočajo dobro uspevanje pridelkov, je načeloma optimalna pH-vrednost med 6,5 in 6,8. Pretirano bazična ali pretirano kisla zemlja lahko pomeni slabši pridelek.

Očistite orodje in zavrzite stare kemikalije

Še eno koristno jesensko opravilo, povezano z vrtom, je čiščenje pripomočkov, ki ste jih uporabljali pri delu. Prav tako pa je zdaj čas, da se znebite starih kemikalij, ki niso več uporabne. Seveda morate to storiti z upoštevanjem varnostnih navodil.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×