0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMatcha – zeleni čaj v prahu

Matcha – zeleni čaj v prahu

MORDA VAS ZANIMA

Matcha je vrsta japonskega zelenega čaja, s katerim budistični menihi izboljšujejo svojo koncentracijo in zbistrijo misli po dolgih meditacijah. Ta čaj sprošča in istočasno izostri čute ter poveča budnost. V čem je njegova skrivnost?

- Oglas -

Pri matchi vas bo najprej presenetil njen okus, saj je zelo specifičen: oreškast in rahlo grenak. Temenejši, kot je odtenek zelene barve čaja, močnejšo aromo ima. Matcha je zelo cenjena zato, ker povečuje koncentracijo in ohranja bistroumnost. Pripisujejo ji tudi učinke, kot sta uravnoteženje energije in izboljšanje presnove. Matcha ni čaj, kot ste ga vajeni: pridelujejo in pripravljajo ga na prav poseben način.

Matcha

Kako pridobivajo matcho?

Matcha so v prah zmleti zeleni lističi čajevca. Že nekaj tednov preden začnejo s pobiranjem lističev, rastline s pomočjo ponjav zaščitijo pred soncem. S tem upočasnijo njihovo rast, v mladih lističih pa ostane ogromno klorofila. Temu primerna je tudi njihova svetla, živahna zelena barva. Ko lističe oberejo, jih parno obdelajo in posušijo. Nato odstranijo stebelca in nečistoče. Ker je pridelava matche zahtevna, pridelek pa sorazmerno majhen, je matcha dražja kot običajen čaj.

- Oglas -

Deluje proti raku, izboljšuje imunski sistem

Pri uživanju matche zaužijemo cele liste in ne samo njihovega ekstrakta, kar pomeni tudi več zaužitih antioksidantov. Že navaden zeleni čaj vsebuje antioksidant katehin. Kar 60 % vseh antioksidantov v matchi pa predstavlja posebna vrsta katehina, imenovana EGC, ki je zelo znana zaviralka raka. Katehini v matchi imajo tudi antibiotične lastnosti, ki izboljšujejo zdravje v celoti. S skodelico matche boste v telo vnesli izdatne količine kalija, vitaminov A in C, železa, proteinov in kalcija ter s tem izboljšali delovanje imunskega sistema. Raziskovalci so potrdili tudi izjemno pozitiven učinek matche na nižanje slabega holesterola v krvi. Dokazali so, da imajo uživalci matche 11 odstotkov manj možnosti, da se pri njih razvijejo bolezni srca in ožilja. Učinkovine v tem čaju naj bi pomagale tudi pri preprečevanju napadov virusa HIV na človeške T-celice.

Matcha zeleni čaj

Budnost in boljše počutje

Matcha menihom omogoča prehanjanje v višje stanje zavesti, za kar je zaslužna aminokislina Lteanin. Ta spodbuja nastajanje alfa možganskih valov, ki so značilni za budno in obenem sproščeno stanje. Poleg tega spodbuja nastanek dopamina in serotonina, ki izboljšujeta razpoloženje, spomin in koncentracijo.

Ta čaj so pred bojem pili že samuraji, ki so se na tak način oskrbeli s potrebno energijo. Vse vrste zelenega čaja vsebujejo kofein, v matchi pa je ta še posebej skoncentriran. Vsebuje namreč kar petkrat več kofeina kot kava, v kombinaciji z L-teaninom pa je njegov učinek še večji: po skodelici matche se vam ne bo spalo še celih šest ur! Ljubitelji tega čaja ne poročajo o stranskih učinkih, ki so značilni za stimulanse (živčnost, visok krvni tlak ipd.).

- Oglas -

Razstruplja in spodbuja hujšanje

Če iščete čaj za razstrupljanje, vsekakor izberite matcho. Lističi, iz katerih jo pridobivajo, so polni klorofila, ki deluje kot naraven odvajalec težkih kovin in strupov iz telesa. Pitje matche se je izkazalo tudi za zelo dobrega zaveznika hujšanja, saj pospešuje metabolizem in pomaga telesu izgorevati maščobe štirikrat hitreje kot običajno.

Kako jo pripraviti?

Matcho je najbolje pripravljati v posebni matcha skodelici. Pri pripravi lahko uporabljate tradicionalno japonsko žlico (metlico) iz bambusa, uporabite pa lahko tudi običajno baterijsko metlico, s katero penimo mleko. 1 do 2 žlici matche (to je 1 do 2 grama čaja) prelijte s 100 ml vroče vode. Voda, ki jo uporabite, naj bo pripravljena tako, da jo po tem, ko zavre, ohladite na temperaturo od 60 do 80 stopinj. Z bambusovo metlico žvrkljajte čaj, da se speni. Mešajte v obliki črke W in pazite, da se metlica ne dotika dna skodelice. Če ne želite grudic, priporočamo, da prah pred začetkom priprave čaja presejete.

Matcho lahko uporabljate tudi pri kuhi in peki. Žlico ali dve dodajte testu za piškote, mafine ali biskvitu za torte. Matcha bo pecivo obarvala zeleno. Po že pripravljenih sladicah jo lahko posujete kot dekoracijo. Ščepec matche dodajte špinači, ki bo tako dobila bolj osvežujoč okus.

NAJNOVEJŠE