Eko poroka: 5 nasvetov za okolju prijaznejše poročno slavje

Poroke so namreč pogosto zelo obremenjujoče za okolje. Vendar pa lahko na srečo organizirate prečudovito »eko poroko«.

Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.
Zdravje & prehranaPoleti večje potrebe po krvi

Poleti večje potrebe po krvi

MORDA VAS ZANIMA

V poletnem času so krvodajalci še posebej iskani. Trenutno po vsej državi primanjkuje krvi vseh krvnih skupin. Krvodajalce vabijo, naj se odzovejo vabilu na darovanje krvi.

- Oglas -

V poletnih mesecih primanjkuje krvodajalcev zaradi počitnic, potrebe po krvi pa se ne znižujejo. Bolniki poleti ostajajo na zdravljenju v bolnišnicah, občasno pa je več tudi prometnih nesreč. Kot pravijo na Zavodu za transfuzijsko medicino, lahko trenutne zaloge krvi v Sloveniji vedno preverimo na spletnem naslovu zavoda ali preko mobilne aplikacije Daruj kri.

Transfuzija krvi

Trenutno predvsem potrebe po Rh-negativnih

Najmanj zalog imajo trenutno med Rh-negativnimi skupinami, pravijo na zavodu. Krvodajalce vabijo, da se udeležijo rednih krvodajalskih akcij. Na slednje jih vabijo območna združenja rdečega križa, ko pa je potreba po krvi specifične skupine, pa krvodajalce pokličejo tudi po telefonu. Darovalce opominjajo, naj pridejo kri darovat v zgodnjih jutranjih urah, saj jim lahko kasneje težave povzročijo visoke temperature. Posebej izpostavljajo pomen rednega darovanja krvi, saj večjih količin krvi ne morejo skladiščiti, kri ima namreč rok trajanja.

Kdo lahko daruje kri?

Kri lahko daruje vsakdo med 16. in 75. letom starosti, ki tehta več kot 50 kg oziroma ima volumen krvi (izračunajo ga na podlagi telesne mase in višine) več kot 3500 ml. Darovalec mora biti zdrav in se dobro počutiti. Zahtevane so tudi primerne vrednosti hemoglobina (za moškega 135 g/l, za žensko pa 125 g/l krvi). Moški lahko kri darujejo na vsake tri mesece, ženske pa na vsake štiri.

Koliko krvi za operacijo?

- Oglas -

Ste se kdaj vprašali, koliko krvi potrebujejo npr. za srčno operacijo? Na Zavodu za transfuzijsko medicino odgovarjajo, da okoli šest enot krvi, to je kri šestih krvodajalcev. Porod, pri katerem pride do zapletov, zahteva pet enot krvi, pri operaciji rakastih novotvorb pa sta potrebni še kakšni dve enoti več. Presaditev jeter zahteva tudi do 20 enot krvi. Za ponesrečenca v prometni nesreči – teh je bilo v zadnjih tednih na naših cestah precej – potrebujejo tudi do 30 enot krvi, kar seveda pomeni 30 krvodajalcev.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×