0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeVročinski val je postregel z več rekordi

Vročinski val je postregel z več rekordi

MORDA VAS ZANIMA

Končal se je tretji letošnji vročinski val, ki pa ga bomo gotovo še dolgo pomnili, saj je trajal slaba dva tedna in postregel z več rekordi. Podatki kažejo, da bo letošnji julij rekorden po številu vročih dni (dnevi z najvišjo temperaturo nad 30 stopinj Celzija) in tudi po povprečni mesečni temperaturi zraka.

- Oglas -

Vročinski val

Vroči dnevi in noči

Doslej smo po Sloveniji večino tovrstnih rekordov zabeležili julija leta 2006, ko se je v Ljubljani živo srebro v 18 dneh dvignilo nad 30 stopinj, povprečna mesečna temperatura zraka pa je bila 23,6 stopinje Celzija, kažejo podatki Agencije RS za okolje (Arso). Rekordno število vročih dni so v zadnjem mesecu zabeležili po več krajih v državi. Tudi v Ljubljani so do 22. julija našteli že 19 vročih dni. Narašča pa tudi število dni, ko se najvišja dnevna temperatura zraka dvigne nad 35 stopinj Celzija. V najbolj vročih poletjih doslej je bilo takih »zelo vročih dni« v Ljubljani največ 11 (poleti 2013). Doslej je najdaljši in najbolj vroč vročinski val trajal od 26. julija do 9. avgusta 2013. V Ljubljani se je temperatura v 14 dneh kar 11-krat dvignila nad 35 stopinj Celzija, 8. avgusta pa so padli tudi absolutni temperaturni rekordi po državi.

Nekaj rekordov so zabeležili tudi letošnjega julija, in sicer se je 22. julija na portoroškem letališču ogrelo do 37,4 stopinje Celzija, kar je absolutni julijski rekord za to merilno mesto. Drugje po državi absolutnih rekordov tokrat ni bilo, čeprav so se ponekod temperature dvignile tudi nad 38 stopinj Celzija. Smo pa lahko občutili tudi izredno tople noči.

- Oglas -

Tudi morje in reke blizu rekordov

Tudi morje je bilo v zadnjih dneh nadpovprečno toplo, saj se je ogrelo na kar 30 stopinj Celzija. Srednja obdobna vrednost temperature morja v Kopru za mesec julij sicer znaša 27,1 stopinje, letos pa se je kar nekajkrat dvignila precej visoko. Morje je bilo letos sicer že 2. junija za dve stopinji toplejše od kopalne temperature (18 stopinj Celzija), nato pa se je le še ogrevalo. Ob koncu drugega vročinskega vala (8. julija) se je na desetinko stopinje približala 30 stopinjam Celzija, nato pa se je še dvigala.

Tudi temperature rek in jezer so bile v zadnjih dneh zelo visoke. Najvišjim izmerjenim julijskim temperaturam so se na referenčnih merilnih mestih za kopalne vode v zadnjem tednu najbolj približale Kolpa v Metliki, Bohinjsko in Blejsko jezero ter morje. Najvišje temperature so bile večinoma izmerjene popoldne med 15. in 17. uro. Če pogledamo temperature za 15. julij, je bila najtoplejša Kolpa v Metliki z 22,5 °C, Soča v Solkanu je imela 18,1 °C, v Bohinju pri Sv. Janezu je bila temperatura vode 19,3 °C, na Bledu na lokaciji Mlino pa 21,8 °C. V zadnjem tednu pa so se vode le še bolj ogrele in se ponekod približale rekordnim vrednostim.

NAJNOVEJŠE