0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ZgodbeKo se združita les in kolesarjenje

Ko se združita les in kolesarjenje

MORDA VAS ZANIMA

V zadnjem času je opaziti porast ponudbe trendovskih izdelkov, narejenih iz lesa. Lesena očala, lesene ročne ure, leseni metuljčki, leseno multifunkcionalno pohištvo … Tudi najbolj znana platforma za množično financiranje Kickstarter je že prestavila številne inovativne lesene izdelke – med slovenskimi sta med drugimi uspešno prestala test leseno jajce in lesen zvočnik. Zdaj je na voljo tudi leseno kolo.

- Oglas -

lesenjača - leseno kolo in Mike Kovač

Leseno kolo, ki sliši na ime Lesenjača, je nastalo že maja 2013. Njen snovalec je zdaj 18-letni Mike Kovač iz Šujice pri Dobrovi, ki je ravnokar zaključil šolanje na srednji lesarski šoli in pridobil poklic lesarskega tehnika. Ideja, da bi naredil leseno kolo, je zrasla v šolskih klopeh: »V drugem letniku sem razmišljal, da bi združil les s kolesarstvom, ker že sedem let treniram v ljubljanskem Rogu. In tako je nastala Lesenjača, ki je bila razstavljena tudi na razstavi Čar lesa [v Cankarjevem domu, op. a.],« nam je zaupal Mike. Pri izvedbi mu je bil v pomoč njegov oče, ki je mizar in ima doma sodobno opremljeno mizarsko delavnico.

Skoraj v celoti iz lesa

Mladi oblikovalec si je sprva zamislil, da bi bilo kolo 100 % iz lesa. Na trgu namreč že obstajajo lesena kolesa, a niso popolnoma lesena. S pomočjo očeta se mu je uspelo zelo približati zamišljeni zgodbi – nastalo je kolo, narejeno iz kar 90 % lesa. Na Lesenjači sta kovinska le ležaj in gonilka (sicer bi bilo nevozno), ostalo je iz orehovega križno lepljenega furnirja. Kolo nima prestav in ni vzmeteno. Poleg estetskega in ličnega dizajna se ponaša z izjemno naravnim lesenim videzom, za kar je zaslužen tudi poliuretanski mat lak, s katerim je premazano. Tehta 13 kilogramov in doseže hitrost 50 km/h. »Za enkrat imamo štiri modele: originalno kolo, žensko kolo, ki ga vozi moja mama, kolo, ki ga ima gospod Jože Mermal, predsednik uprave BTC Cityja, in pa cestno kolo, s katerim smo prevozili maraton Franjo v dolžini 100 kilometrov,« nam je povedal Mike.

- Oglas -

lesenjača

Zanimanje pokazali predvsem tujci

Lesenjača je privabila številne poglede (in s tem potencialne kupce) že na različnih kolesarskih prireditvah doma in v tujini. Z lesenim kolesom so se udeležili tudi tudi slovitega tekmovanja Tour de France. Z njim sicer niso tekmovali, ampak vozili ob robu dirke. Kolo ni ostalo neopaženo: veliko zanimanja zanj so pokazali predvsem tujci. Na vprašanje, kdo se odloči za nakup lesenega kolesa, je Mikeov odgovor preprost: »Tisti, ki ima rad les in kolesarstvo.« Vsekakor gre za prestižen izdelek, ročno izdelano mojstrovino, za katero se odločijo ljubitelji, ki so za kvaliteto pripravljeni odšteti več. V primeru Lesenjače je to okrog 2500 evrov.

lesenjača - leseno kolo

Poskus na Kickstarterju

Izdelavo kolesa zaenkrat financirajo sami. Podporo so iskali tudi na Kickstarterju – z zastavljenim ciljem 10 tisoč dolarjev bi financirali nakup stroja, ki bi jim olajšal izdelavo kolesa – a žal neuspešno. »Za Kickstarter se ne bomo več odločili, saj smo že dvakrat poskusili in obakrat neuspešno. Za uspeh je pomembno še nekaj drugega, česar pa nam ni uspelo ugotoviti,« pravi Mike. Kdo ve, morda pa bo prihodnost prinesla pravi recept za uspeh na tej platformi.

- Oglas -

Lesenjačo jeseni sicer čaka nova predstavitev. V Mestnem muzeju Ljubljana bo razstavljena skupaj z 5200 let starim in hkrati najstarejšim kolesom z osjo na svetu, ki ga je ekipa arheologov na ljubljanskem barju našla leta 2002.

.

NAJNOVEJŠE