0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineOkrepite imunski sistem z zeliščnimi pripravki

Okrepite imunski sistem z zeliščnimi pripravki

MORDA VAS ZANIMA

Imunski sistem sestavljajo celice in organi, ki nadzorujejo telo in ga varujejo pred škodljivimi zunanjimi dejavniki in prav tako nas ščitijo pred nekaterimi lastnimi mehanizmi. Imunski sistem prepozna mikroorganizme, ki vdrejo v naše telo, kot so virusi, bakterije in zajedavci. Osnovna naloga imunskega sistema je, da prepreči vdor mikroorganizmov v naše telo in tudi te, ki vseeno uspejo prelisičiti imunski sistem, jih uspešno uniči.

- Oglas -

Mikroorganizmi nam lahko povzročajo različna prehladna, gripozna obolenja, diareje … Najbolje se proti mikrobom borimo z dobro fizično kondicijo in psihičnim zdravjem. A vendar nam pri lajšanju težav, povezanih z mikrobi, olajšajo rastline, ki so dobro preučene in učinkovite. Zdravilne rastline delujejo tako, da spodbujajo delovanje imunskega sistema. Najbolj znana rastlina je ameriški slamnik, ki ga uporabljamo predvsem za preprečevanje in zdravljenje okužb zgornjih dihalnih poti. Za krepitev imunskega sistema poznamo več rastlin: ameriški slamnik, kapucinko, rožni koren, japonski dresnik, ginseng, bela omela, šipek … To je skupina rastlin, ki delujejo na imunski sistem, poleg tega pa tudi na naše psihofizične sposobnosti.

Kapucinka izvira iz Andov. Kapucinko so v 17. stoletju iz Južne Amerike prinesli v Evropo, kjer jih je najprej služila za okrasno rastlino v samostanskih vrtovih. Cenili pa so jo tudi Indijanci, ki so jo uporabljali predvsem za razkuževanje gnojnih ran in sveže liste so uživali pri kašlju in boleznih dihal. V 20. stoletju pa je kapucinka kot ena izmed sestavin dodana mnogim pripravkom, in sicer zaradi antiseptičnega, antibiotičnega in protiglivičnega delovanja. Kapucinka vsebuje vitamin C, smole, pektin, tanine in različne hidrate. Ima pa učinek tudi na dihala, saj olajša izkašljevanje sluzi, pomirja dražeč kašelj in pomaga pri gripoznih obolenjih.

Listi kapucinke vsebujejo gorčičine glikozide, iz katerih z razgradnjo nastane benzilgorčično olje, ki ima antibiotično delovanje in tako se s kapucinko uspešno borimo proti bakterijam in njihovim razmnoževanjem. Prav zaradi prejšnje trditve se kapucinko priporoča pri katarjih zgornjih dihalnih poti, vnetjih sečnih poti in vnetjih žrela in sinusov, vnetjih pljuč, pri bronhitisu in astmi. Blagodejno pa deluje tudi na ustno votlino, saj razkuži in omili vnetje dlesni in sluznice. Kapucinka pa je predvsem znana po krepitvi imunskega sistema (krepi odpornost organizma) in prav tako čisti kri. Mnogokrat jo uporabljamo kot preventivno sredstvo proti prehladu.

- Oglas -

Kapucinkina solata

Potrebujemo:

  • 40–50 g svežih listov kapucinke
  • 1 žlico olivnega olja
  • 1 žlico limoninega soka
  • sol in poper

Priprava in uživanje: Zdrobljene liste kapucinke začinimo s soljo in poprom, dodamo olivno olje in limonin sok. Solato uživamo 1–2-krat na dan.

Ameriški slamnik je dobil latinsko ime po grškem izrazu za ježa, saj osrednji del cveta zelo spominja nanj. Ameriški slamnik zaradi svoje sestave ugodno deluje na krepitev organizma, saj vsebuje fenolne spojine, ki delujejo kot antioksidanti, alkilamide in polisaharide, ki so med najbolj raziskanimi snovmi in spodbujajo aktivnost naših belih krvnih celic. Ameriški slamnik ima blago antibiotično delovanje, zato ga dodajamo različnim čajnim mešanicam.

Bela omela prav tako krepi imunski sistem. Bog naj bi obsodil belo omelo na življenje parazita, ker je iz njenega lesa bil narejen križ Kristusa. Različne zgodbe so prenesli Kelti in Germani. Za čarovnike je bila to sveta rastlina in ker je bil tudi hrast svet, so ju združili in nastala je zgodba o omeli s hrasta. Omela le redko zajeda hrast in če so naključno  našli hrast in na njem omelo je sledilo veliko praznovanje in veselje. Bela omela je pomenila novo življenje, saj je bela omela imela moč in v najhujši zimi razvila plod in semena.

Pospešuje pa cirkulacijo krvi, krepi krvne žile, preprečuje neelastičnost žil, širi krvne žile in na ta način zmanjša previsok krvi tlak, pomaga proti aterosklerozi. Izboljša storilnost in deluje na dobro počutje, saj spodbuja proizvodnjo hormona sreče (beta-endorfina). Vpliva na tegobe današnjega sveta, kot so stres, nervoza, razdražljivost, nemir in depresiji. Pri jemanju bele omele velja opozorilo, da se pripravkov ne jemlje dolgo časa in se uživa samo v priporočenih količinah, le tako ne bo prišlo do stranskih učinkov. Strupene so predvsem jagode (plodovi) bele omele, povzročajo želodčne težave. 

- Oglas -

V času nosečnosti in dojenja se ne uporabljajo pripravki iz bele omele. Januarja odrežemo belo omelo z drevesa in posušimo. Čez leto kuhamo čaj, ki ga pripravimo tako, da v vrelo vodo damo posušene liste bele omele.

Bela omela tinktura

Tinktura bele omele

Potrebujemo: 60 g bele omele, 2 dl 70 % alkohola, 1 dl destilirane vode. Sesekljano suho belo omelo damo v steklenico in dodamo alkohol in destilirano vodo. Steklenico dobro zapremo in dobro pretresemo. Ko odstoji 10 dni na toplem mestu, vsak dan večkrat pretresemo, po 10 dneh precedimo ter shranimo v suhem in temnem, hladnem prostoru. Uživamo 2–3-krat na dan po 30–40 kapljic tinkture v malo vode, pred jedjo.

Prašek bele omele

Dobro posušene in zdrobljene liste bele omele moramo zmleti v droben prah. Vzemite 2–3-krat na dan za noževo konico praška, pomešanega z vodo ali mlekom.

Med z belo omelo

Potrebujemo: 3 žlice praška bele omele in 1 kg kakovostnega medu. Prašek po zgoraj navedeni recepturi umešamo v med in uživamo mešanico 2-krat na dan po 1 žlico medu z malo tople vode, zjutraj na prazen želodec ali zvečer pred spanjem.

Šipek so priporočali že v srednjem veku pri pljučnih in drugih nalezljivih obolenjih. Velike količine vitamina C so vplivale na hitrejše okrevanje in izboljšale odpornost proti novim okužbam. Šipek deluje blago diuretično, pospešuje odvajanje vode. Je pomemben vir vitamina C. Zaradi vitamina C šipkov čaj krepi imunski sistem, krepi se odpornost telesa proti prehladu in gripi.

Med vsemi gozdnimi plodovi vsebuje največ vitamina C, a z meseci, ki se oddaljujejo od časa obiranja, se količina vitamina C zmanjšuje, pa vendarle proti koncu leta še četrtina vitamina C obstane. Šipkovi plodovi vsebujejo še vitamin B1, ki zvišuje koncentracijo, proti stresu dobro deluje vitamin B2, vitamin E pa deluje kot antioksidant.

Čajna mešanica za imunski sistem

Čajna mešanica za imunski sistem

Potrebujemo:

  • 25 g šipka
  • 25 g lipovih cvetov
  • 15 g pomarančne lupinice
  • 15 g bezgovih cvetov

Vse sestavine zmešamo in prelijemo z vrelo vodo (zvrhano žlico za ¼ vode). Pustimo pokrito stati 10 minut. Odcedimo in sladkamo.. 2–3-krat dnevno pijemo vroč čaj. Čaj iz posušenega šipka okrepi imunski sistem in vsebuje veliko vitamina C. Redči tudi sluz in sprošča krče.

Japonski dresnik pa so prinesli v Evropo iz Azije kot lepo okrasno rastlino. V Aziji ima status božanstva v tradicionalni medicini. Sicer pa japonski dresnik velja za močno rastlino, tako v smislu dolgotrajnega iztrebljanja kot seveda učinkovite moč rastline pri mnogih zdravstvenih težavah. Japonski dresnik velja kot pravi vir energije, vitamina A in C, kalija, mangana, cinka in številnih fenolnih spojin, ki delujejo kot antioksidanti. Uporabimo jo lahko za zniževanje holesterola, zaviranje staranja, delovanje proti kronični utrujenosti, zniževanje pritiska, za krepitev imunskega sistema …

To užitno rastlino z veliko vsebnostjo antioksidantov in okusom po rabarbari je mogoče uporabiti kot divjo hrano (najboljša je z umešanimi jajci). Za prehrano so uporabni le mladi poganjki do višine 20 centimetrov. Ostali deli imajo veliko oksalne kisline in so zelo vlaknati, zato bi jih lahko uporabljali za gradnjo, izolacijo, oblikovanje ali za oblačila, saj je podoben bambusu, konoplji in lanu. Mlade poganjke dresnika se uživa kot beluše, lahko pa v receptih nadomesti rabarbaro, saj ima rahlo kiselkast okus. V Aziji pa uporabljajo korenike dresnika za pripravo čaja Itadori, ki v prevodu iz japonskega jezika pomeni dobro počutje.

Čajna mešanica za krepitev imunskega sistema:

  • 10 g tavžentrože
  • 15 g dišeče perle
  • 30 g mleta šipkova semena
  • 10 g poprove mete
  • 15 g kapucinkinih cvetov

Vse sestavine zmešamo in prelijemo z vrelo vodo (zvrhano žlico za ¼ vode). Pustimo pokrito stati 10 minut. Odcedimo in po potrebi sladkamo. 2–3-krat dnevno pijemo vroč čaj po požirkih.

.

NAJNOVEJŠE