0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaKako potratna je vaša stavba in kako se izogniti prevelikim stroškom v...

Kako potratna je vaša stavba in kako se izogniti prevelikim stroškom v kurilni sezoni

MORDA VAS ZANIMA

Napovedovanje je nehvaležno. Ne znamo napovedati, kako mrzla zima bo. Vemo pa, da bo letošnja drugačna. Posledice vojne v Ukrajini so že lani vstopile tudi v vašo hišo.

- Oglas -

To zimo bo približno tako mrzlo kot prejšnje, bivalne prostore bo treba ogrevati, zato boste potrebovali delujočo kurilno napravo in kurjavo. Poleg tega pa se boste morali naučiti pomena besede »skromnost«, znižati temperaturo ogrevanja in zmanjšati zapravljanje z energijo.

Vzroki pomanjkanja energentov

Cene energentov naraščajo že zadnji 2 leti. Jeseni 2021 je kazalo, da ni pravega razloga za dvig cen energentov, da gre za špekulacije po pandemiji Covid-19. Potem smo izvedeli, da je pomanjkanje energentov povezano z vojno v Ukrajini. Z omejevanjem dobave zemeljskega plina je želela Rusija energetsko podjarmiti Evropo še pred začetkom vojaškega napada Ukrajine. Preteklo jesen so bila namreč evropska plinska skladišča skoraj prazna.

Pred začetkov vojne v Ukrajini je EU uvažala četrtino energentov iz Rusije, za kar je plačevala milijardo evrov dnevno. Tudi Slovenija je bila uvozno odvisna, saj je iz Rusije uvozila večino zemeljskega plina (80 %) in velik del naftnih proizvodov (25 %).

- Oglas -

Zdaj je dobava energentov iz Rusije zmanjšana, tako EU kot Slovenija iščeta rešitve. Večina držav EU, vključno s Slovenijo, bo v kurilni sezoni prostovoljno zmanjšala porabo plina za 15 %.

Vzroki podražitve energentov

Na kratko, dobavitelji energentov so dvignili cene zato, ker so kupci to pripravljeni plačati. Vendar je vlada dolžna zagotoviti konkurenčno, varno, zanesljivo in dostopno oskrbo z energijo ob upoštevanju načel trajnostnega razvoja, gospodinjstva so varovani potrošniki. Strah, da energenti ne bi bili dostopni, bi moral biti odveč. Vlada ima možnosti varovanja potrošnikov, zaupajmo ji.

Liberalizacija trga energije je ščitila potrošnike, vendar le, dokler je trg deloval. Ko se je leta 2021 trg sesul, so distributerji prenesli vse težave na končne potrošnike. Zdaj, ko želi država ponovno urejati cene, pa trgovce skrbi njihov dobiček. Komisija EU je prepozno spoznala, da ureditev trga elektrike ne deluje.

Svetovne podražitve energentov načelno ne bi smele bistveno vplivati na domače cene elektrike, saj je Slovenija pri elektriki samooskrbna. Stroški proizvodnje elektrike (vodotok, premog, uran) se niso bistveno spremenili. Verjetno je podražitev elektrike posledica špekulacij na energetskem trgu. Pomislite, če so proizvodne cene nespremenjene, prodajne pa krepko višje, imajo borzni posredniki ogromne dobičke. Vlada je napovedala nove ukrepe za brzdanje cene elektrike, ki naj bi začeli veljati to jesen.

- Oglas -

Država ima le manjši vpliv na ceno zemeljska plina, zato so pričakovane višje podražitve. Kljub temu je vlada napovedala tudi omejitev najvišje cene zemeljskega plina.

Pri vseh energentih (razen pri kurilnem olju) bo vlada znižala davčne stopnje iz 22 % na 9,5 %, kar bo nekoliko omililo podražitve.

Jeseni 2021 so distributerji samovoljno (nezakonito) prenesli večje skupine gospodinjskih odjemalcev elektrike in plina iz gospodinjskega v poslovni odjem, kar je pomenilo občutno povečanje cene. Gospodinjske odjemalce, skupne gospodinjske odjemalce in osnovne socialne službe je vlada zdaj nedvoumno uvrstila med zaščitene odjemalce.

Kako se ceneje ogrevati med kurilno sezono

Ukrepi proti povečanim stroškom

Veliko lahko naredite s spremembo bivalnih navad. Z zmanjšanjem energijske potratnosti in s spremembo bivalnih navad lahko znižate svoje stroške ogrevanja za 20 %, brez odrekanja. Povečajte kakovost bivanja ob manjši rabi energije in nižjih stroških. Dnevnih prostorov ne ogrevajte nad 20 °C, spalnic ne nad 18 °C. Če vam bo hladno, oblecite toplejše oblačilo.

Slovenske stavbe so nadpovprečno energijsko potratne. To je verjetno posledica ohlapne gradbene zakonodaje v preteklosti, pa tudi neosveščenih potrošnikov. Višje cene energije naj bodo spodbuda za spremembo bivalnih navad in za energetsko prenovo v prihodnjih letih.

Na ceno energije lahko vplivate z izbiro cenejšega dobavitelja ali s prehodom na cenejši energent. Če imate lasten gozd, svetujemo ogrevanje na drva v sodobnem, piroliznem kotlu. Za druge je najprimernejše opuščanje fosilnih energentov (kurilno olje in zemeljski plin) ter prehod na ogrevanje s toplotno črpalko, zlasti v povezavi s sončno elektrarno v samooskrbi. 

Izognite se sleparjem

V časopisih in na spletu je ogromno ponudnikov, ki vam ponujajo čarobne rešitve. Ne verjemite jim.

Škatlica velikosti računalniške miške, ki naj bi varčevala z elektriko, ko jo vklopite v vtičnico, je prevara, ki ji nasedajo lahkoverni.

Podobno je z IR paneli ali električnimi radiatorji. Ne verjemite marketinškim gurujem, čeprav so reklame vabljive. Elektrika je drag in dragocen energent, ne zapravljajte ga. Generatorjev toplote in grelnih teles, ki toploto za ogrevanje stavb pripravljajo z neposredno rabo električne energije (Joulov princip), ni dovoljeno uporabljati, razen izjemoma.

Zanesite se nase

Najpogosteje so za ogrevanje stanovanjskih stavb uporabljena drva (36 %). Gospodinjstva, ki so pripravila dovolj suhih drv, bodo čez zimo na toplem.

Skrb vzbujajoča je druga skupina gospodinjstev (29 %), ki se ogreva na elektriko (električni radiatorji, IR paneli, električno centralno ogrevanje). Tem se bo visok strošek ogrevanja v prihajajoči zimi še podvojil. Kdor ima možnost, naj čim prej preide na lesna goriva ali toplotne črpalke. Tudi številne klimatske naprave so primernejše, kot je neposredna raba elektrike za ogrevanje. 

Kurilno olje uporablja 10 % gospodinjstev, približno toliko tudi zemeljski plin. Ti potrošniki fosilnih energentov lahko pričakujejo znatne podražitve. Na ceno ne morejo vplivati, lahko pa znižajo porabo.

Daljinsko toploto uporablja 7 % gospodinjstev, pretežno v večstanovanjskih stavbah. Vsi dobavitelji toplote napovedujejo podražitve. Strošek ogrevanja posameznega gospodinjstva bo odvisen od bivalnih navad vseh stanovalcev v stavbi in od tehničnega stanja ogrevalnega sistema.

Toploto iz okolice (s pomočjo toplotnih črpalk) uporabljajo vsaj 4 % gospodinjstev, njihov delež hitro narašča. Tak način ogrevanja je, kljub podražitvi elektrike, med cenejšimi, tudi v večstanovanjskih stavbah.

Anomalijo iz lanske zime, ko so večstanovanjske stavbe prekvalificirali v poslovne odjemalce in jim prodajali občutno dražji zemeljski plin ali elektriko, je vlada odpravila.

Najmanj težav z ogrevanjem bodo imeli tisti, ki imajo svoj vir ogrevanja, lastna drva ali toplotno črpalko in elektriko iz samooskrbe. Tem se ogrevanje ne bo podražilo.

Kurilno olje je energent, ki se umika in se cenovno približuje dizelskemu gorivu. Predlagamo, da ga opustite.

Zaradi vojne v Ukrajini je okrnjena dobava zemeljskega plina. Potrošnikom svetujemo, da zmanjšajo njegovo porabo ali preidejo na domač energent.

Varnost

V iskanju cenejšega ogrevanja ne pozabite na lastno varnost. Neprimerne kurilne in dimovodne naprave lahko povzročijo požar ali zastrupitev. Poskrbite za varno ogrevanje, brez improvizacij. Dimnikar in električar sta tista, ki vam lahko rešita življenje ali premoženje.

Kdaj je pravi trenutek?

Priprava na kurilno sezono je kot sajenje dreves. Najugodnejši trenutek za sajenje dreves je bil pred petdesetimi leti, naslednji najugodnejši je danes. Podobno je z vzdrževanjem kurilne naprave; če je še niste pripravili za prihajajočo zimo, storite to takoj.

Med covidom ste reševali svet tako, da ste ležali na kavču. To kurilno sezono boste svet reševali tako, da si boste oblekli še eno jopico.

Hitra ocena energijske potratnosti stavbe

S pomočjo spodnjih tabel si lahko hitro izračunate, kako potratna je vaša stavba. Za lažje izpolnjevanje smo pripravili tudi PDF različico tabel, ki si jo lahko posnamete ali natisnete tukaj.

01
02
03
.

NAJNOVEJŠE