0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaŠipek lahko pomaga okrepiti vaš imunski sistem

Šipek lahko pomaga okrepiti vaš imunski sistem

MORDA VAS ZANIMA

Ste bili lani pridni pri nabiranju šipka? To se vam v teh dneh zagotovo obrestuje, saj je lahko šipkov čaj odlična izbira za krepitev imunskega sistema. Seveda pa lahko malce »pogoljufate« in šipkov čaj tudi kupite. Ne glede na to, kako pridete do šipka, pa je nekaj jasno: gre za izjemno bogat vir vitaminov in mineralov, zaradi česar je lahko šipek izjemno koristen za preprečevanje in lajšanje številnih težav z zdravjem.

- Oglas -

V šipku se nahaja ogromno antioksidantov

Ko omenimo antioksidante, le redki pomislijo na šipek. Vendar pa je to precej krivično, saj lahko v šipku najdemo mnoge skupine pomembnih antioksidantov. Kot je znano, so antioksidanti izjemno pomembni za preprečevanje škode, ki bi jo sicer v telesu povzročili prosti radikali. Tako je lahko redno pitje šipkovega čaja eden izmed koristnih ukrepov tudi za zmanjševanje tveganja za mnoga kronična obolenja, ki so posledica oksidativnega stresa.

Šipek lahko pomaga tudi pri zniževanju ravni holesterola

Imate težave s povišanim holesterolom? S tem imamo seveda v mislih predvsem previsoko raven škodljivega LDL-holesterola. Med najboljše naravne pripravke, s katerimi si lahko pomagate v tem primeru, zagotovo sodi šipkov čaj. S pitjem tega čaja lahko tako tudi zmanjšate nevarnost za resnejša srčno-žilna obolenja.

Močan imunski sistem vas obvaruje pred gripo in prehladom

V zimskih mesecih je šipek zagotovo še posebej dragocen zaradi dejstva, da lahko pomaga pri krepitvi našega imunskega sistema. To je predvsem posledica impresivne količine vitamina C, ki ga šipek vsebuje. Vitamin C aktivira bele krvničke, ki so eden ključnih elementov imunske obrambe našega organizma. Šipkov čaj je lahko torej izvrstna preventiva za preprečevanje gripe in prehladov. Tudi če ste že zboleli, pa lahko večje količine tega čaja bistveno skrajšajo čas okrevanja.

- Oglas -

Izboljšajte prekrvavitev s pomočjo šipka

Mnogi menijo, da lahko železo najdemo le v živilih živalskega izvora. Vendar je takšno prepričanje zmotno, saj se kar precej železa nahaja tudi v mnogih rastlinah. Marsikoga bi tako presenetilo, da je lahko zelo dober vir železa tudi šipek. To pa pomeni, da lahko šipek pomaga pri preprečevanju anemije oziroma slabokrvnosti, obenem pa je koristen tudi za izboljševanje prekrvavitve. Prav železo je namreč nujno potrebno za oskrbo vseh celic v telesu s kisikom.

Šipek kot blago naravno odvajalo

Imate težave s počasno prebavo? V šipku lahko najdemo precej pektina, ki pomaga pri izboljšanju prebave. Nekateri govorijo o šipku celo kot o naravnem odvajalu. Učinek je sicer precej blažji kot pri odvajalih, ki vam jih lahko predpiše zdravnik – vendar pa to pomeni tudi manj nezaželenih stranskih simptomov.

Pitje šipkovega čaja lahko koristno tudi diabetike

Poleg mnogih drugih pozitivnih učinkov na naš organizem lahko šipek tudi nekoliko zniža raven sladkorja v krvi. Šipkov čaj lahko tako torej koristi tudi ljudem, ki se spopadajo s sladkorno boleznijo. Tudi tu je sicer treba opozoriti, da si ne morete obetati čudežnih rezultatov, vendar vsaka sprememba na bolje šteje.

NAJNOVEJŠE