0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVodnik za hitrejše premagovanje gripe in prehlada

Vodnik za hitrejše premagovanje gripe in prehlada

MORDA VAS ZANIMA

Zima še vedno traja, kar obenem pomeni tudi, da se še nismo poslovili od obdobja povečanega tveganja za gripo in prehlade. Seveda je tudi v tem primeru najpomembnejša preventiva. Če je naš imunski sistem močan, je nevarnost, da zbolimo, precej manjša. A kaj storiti takrat, ko ste že bolni? Načeloma velja, da sta za premagovanje gripe in prehlada potrebna predvsem potrpežljivost in veliko počitka. Vendar kljub temu obstaja nekaj učinkovitih naravnih metod in pripravkov, s katerimi lahko skrajšate čas okrevanja …

- Oglas -

Zelišča

Osnovni ukrepi, ko zbolite

Čas bolezni se lahko bistveno skrajša, če v tem obdobju uživate čim več česna. Gre namreč za izvrstno protimikrobno živilo. Čeprav je česen znan predvsem kot naravni antibiotik, lahko pomaga tudi pri zatiranju drugih mikroorganizmov, ki povzročajo bolezni, v tem primeru predvsem virusov. Strok ali dva drobno nasekljanega česna lahko vmešate v malce vode in napitek čim hitreje popijete. Tako praktično ne boste zaznali okusa. Zelo pomembno je tudi, da med prehladom ali gripo popijete čim več toplih napitkov, torej čajev, po možnosti z dodatkom limoninega soka, ki je odličen vir vitamina C. Po protimikrobnih učinkih je znan tudi cimet. Vmešajte ga v skodelico tople vode, dodajte malo limone in popije. Zelo koristne so tudi inhalacije nad paro, ki bodo pomagale pri sprostitvi zamašenih dihalnih poti. Vreli vodi dodajte nekaj kapljic eteričnega olja mete ali evkaliptusa, inhalacija pa naj nato traja približno 10 minut. Pametno je, da vsaj v času bolezni z jedilnika odstranite vsa živila iz bele moke in sladkor. To je namreč hrana, ki lahko dodatno oslabi imunski sistem, kar bo upočasnilo okrevanje.

Pripravite si čaj iz kopriv ali rmana

Obstaja kar nekaj vrst čajev, ki so še posebej priporočljivi za hitrejše premagovanje gripe in prehlada. Med najboljše sodita čaj iz kopriv ali rmana. V koprivah najdemo ogromno vitaminov in drugih pomembnih hranil, ki pomagajo pri krepitvi imunskega sistema, koprivni čaj pa je odličen tudi za naravno razstrupljanje telesa, kar lahko pomaga pri premagovanju bolezni. Tudi rmanov čaj je lahko zelo koristen, ko zbolite. Še posebej dobra izbira je v primeru povišane telesne temperature, saj pospešuje znojenje.

- Oglas -

Izkoristite zdravilno moč ingverja

Ingver je praktično obvezen dodatek za hitrejše premagovanje gripe in prehlada. Vsebuje zelo močne protibakterijske in protivnetne snovi. Pripravki iz ingverja pomagajo pri lažjem dihanju oziroma pri lajšanju težav s sinusi. Ingverjev čaj pa je lahko prav tako odlična pomoč pri naravnem zniževanju povišane telesne temperature in pri slabosti.

Vitamini in minerali pri gripi in prehladu

Verjetno veste, da je pomembno, da v času bolezni telo izdatno oskrbujete s čim več različnimi vitamini in minerali. Poleg najočitnejšega – vitamina C – je lahko za premagovanje bolezni zelo koristen tudi povečan vnos vitamina D, še posebej vitamina D3. Gre za vitamin, ki je izjemno pomemben za močan imunski sistem. Po potrebi si lahko pomagate tudi s prehranskimi dopolnili. Med minerali pa ima še posebej pomembno vlogo cink.

Origano – odličen vir naravnih protivirusnih učinkovin

Ste vedeli, da je origano več kot zgolj začimba za popestritev okusa jedi? Gre namreč tudi za izjemen vir snovi, ki delujejo protivirusno. Malce eteričnega olja origana lahko dodate vreli vodi, če si nameravate privoščiti inhalacije nad vodno paro. Po želji pa lahko nekaj kapljic eteričnega olja origana zmešate tudi z izbranim rastlinskim oljem, na primer kokosovim ali olivnim, in mešanico vtrete v kožo. To vam bo zagotovo pomagalo pri hitrejšem premagovanju bolezni.

Čebula in česen – obloge za stopala

Omenili smo že, da je lahko pri prehladu in gripi zelo koristno uživanje česa. Podobno velja tudi za čebulo. Tako čebulo kot česen pa lahko uporabite tudi za nekakšne obloge za stopala. Stopala najprej namažite z olivnim oljem, nato pa nanje položite koščke česna in čebule ter jih ovijte s plastično folijo. Pustite delovati čez noč. To je tradicionalen postopek, s katerim naj bi bilo mogoče spodbuditi izločanje škodljivih snovi iz telesa, kar lahko pospeši okrevanje tudi pri gripi in prehladu.

- Oglas -

Jabolčni kis – za pitje in grgranje

V primeru gripe in prehlada si lahko zelo uspešno pomagate tudi z jabolčnim kisom. Poleg številnih drugih blagodejnih vplivov na telo jabolčni kis pomaga tudi pri uničevanju mikroorganizmov, ki povzročajo bolezni. Priporočamo vam, da uporabite nefiltriran kis, če imate to možnost. Žličko jabolčnega kisa vmešajte v kozarec tople vode in popijte. Mešanico pa lahko uporabite tudi za grgranje, če vas poleg drugih neprijetnih simptomov muči tudi vneto, boleče grlo.

.

NAJNOVEJŠE