0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaČaj iz kopriv – eliksir zdravja, ki vas ne bo udaril po...

Čaj iz kopriv – eliksir zdravja, ki vas ne bo udaril po denarnici

MORDA VAS ZANIMA

Kopriva, z znanstvenim imenom Urtica dioica, je rastlina, ki je v naših krajih široko dostopna. Nabiranje kopriv, ko so te na voljo, se vam vsekakor izplača. Po eni strani so namreč brezplačno darilo iz narave, po drugi strani pa izjemno dragocene, iz njih pa si lahko pripravite tudi čaj iz kopriv. Dragocenost se seveda nanaša predvsem na pozitiven vpliv kopriv na naše zdravje.

- Oglas -

Koprive se zelo pogosto uporabljajo kot alternativa špinači ali blitvi, torej za pripravo omake, iz posušenih listov pa lahko pripravite tudi čaj, ki je znan po številnih zdravstvenih koristih. Paziti morajo le nosečnice, ki se jim uživanje koprivnega čaja načeloma odsvetuje, saj lahko pride do določenih hormonskih nihanj.

Pomoč pri težavah s kožo

Zaradi protivnetnega in protibolečinskega delovanja je čaj iz kopriv zelo priporočljivo uživati, če se soočate z različnimi težavami s kožo. Čaj iz kopriv vam lahko tako med drugim pomaga pri aknah, izpuščajih in razdraženi koži. Antioksidanti, ki jih najdemo v koprivah, pripomorejo k hitrejšemu celjenju kože in preprečujejo nastajanje brazgotin. Poleg pitja lahko čaj uporabite tudi za izpiranje kože.

Zdrave ledvice

Koprive so verjetno najbolj znane po svojem pozitivnem učinku na ledvice, kar potrjujejo tudi številne raziskave. Koprivni čaj deluje kot diuretik in tako olajša delo ledvicam oziroma pripomore k rednemu odvajanju urina, s tem pa tudi odpadnih snovi iz telesa. Uživanje koprivnega čaja pa lahko tudi zmanjša tveganje za ledvične kamne.

- Oglas -

Boljša prebava

Antioksidanti v koprivnem čaju v kombinaciji s protivnetnimi učinki kopriv pripomorejo k boljši prebavi. Čaj iz kopriv vam lahko pomaga tako pri zaprtju kot pri diareji, koristen pa je tudi takrat, ko imate težave z želodcem, ki so posledica neravnovesja bakterij v črevesju. Pitje čaja preprečuje pojav notranjih parazitov in spodbuja razrast koristnih bakterij.

Čaj iz kopriv okrepi tudi imunski sistem

Flavonoidi in karotenoidi, s katerimi so bogate koprive, bodo poskrbeli za okrepitev vašega imunskega sistema. Pomemben vpliv na močnejši imunski sistem pa ima seveda tudi vitamin C, ki ga lahko prav tako najdemo v koprivah, posledično pa tudi v koprivnem čaju. Vitamin C velja za enega najpomembnejših antioksidantov, torej snovi, ki ščitijo organizem pred škodljivimi prostimi radikali oziroma oksidativnim stresom, s čimer preprečujejo tudi možnost za razvoj različnih kroničnih bolezni.

Zmanjšanje tveganja za osteoporozo

Zaradi mnogih koristnih mineralov, ki jih najdemo v koprivah, je koprivni čaj tudi izvrstna preventiva v primeru, da želite zmanjšati možnost za pojav osteoporoze. Še posebej pomembni minerali v koprivah so kalcij, magnezij in železo. Koprivni čaj tako preprečuje zmanjševanje kostne gostote, prepreči pa lahko tudi anemijo.

Ublažitev bolečin in preprečevanje vnetij v telesu

V koprivah se nahajajo snovi, ki jih prištevamo med naravne analgetike, kot že omenjeno pa koprive preprečujejo tudi vnetja v telesu. Ob blažjih bolečinah v mišicah in drugih delih telesa vam lahko tako koprivni čaj pomaga pri ublažitvi bolečin, podobno pa velja tudi za glavobol. Redno pitje tega čaja pa bo zmanjšalo nevarnost za resnejša vnetja v telesu.

Pomoč pri alergijah

Zanimivo je, da povzroča stik kopriv s kožo alergijsko reakcijo, kar ste zagotovo že večkrat izkusili tudi sami, vendar pa je učinek kopriv, ki so bile namočene ali toplotno obdelane, povsem nasproten. V tem primeru lahko namreč snovi v čaju iz kopriv in drugih pripravkih delujejo kot naravni antihistaminiki.

- Oglas -

Zdravo srce

Obstajajo študije, ki povezujejo redno uživanje čaja iz kopriv z nižjim krvnim tlakom, koprive pa so zaradi svojega protivnetnega delovanja in kalija, ki ga najdemo v njih, koristne tudi za celostno pomoč srčno-žilnemu sistemu. Koprivni čaj pospešuje prekrvavitev in pomaga pri boljši oskrbi celic s kisikom, zmanjšuje nevarnost za srčni napad, kap in druge srčno-žilne zaplete.

.

NAJNOVEJŠE