0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKako izgubiti odvečne kilograme, izboljšati svoje zdravje in spremeniti svoj odnos do...

Kako izgubiti odvečne kilograme, izboljšati svoje zdravje in spremeniti svoj odnos do lastnega telesa?

MORDA VAS ZANIMA

Pogovarjali smo se s Tjano Burger, vodjo programov celostne preobrazbe, ki s svojimi nasveti, jedilniki in motivacijskimi delavnicami pomaga mnogim. 

- Oglas -

Tjana, s kakšnimi težavami se ljudje največkrat obrnejo na vas?

Gre za različne tipe osebnosti. Nekateri imajo resne bolezenske težave, povišano telesno težo, težave s partnerskimi in odnosi nasploh, različne oblike strahov, ki jim ne dovoljujejo polno zaživeti, pomanjkanje samozavesti ali težave na svoji karierni poti. Po drugi strani se name obrnejo tudi tisti, ki želijo dvigniti raven kakovosti preživljanja življenja še na višjo raven, kot jo živijo sedaj. Zadnje čase precej delam tudi s podjetji, ki želijo izboljšati poslovno okolje in maksimalno izkoristiti potenciale svojih zaposlenih in jim nuditi čim boljše poslovno pogoje. Z vsemi omenjenimi skupinami intenzivno delamo, da dvigu samospoštovanja in občutku vrednosti, ki je glavni razlog, da ne zaživijo polno in v skladu s svojimi željami.

Tjana Burger

Katere so najpogostejše napake pri hujšanju? Zakaj se tolikokrat zgodi, da smo neuspešni ali obupamo, ko ni konkretnih rezultatov?

O tem bi se dalo marsikaj povedati. Najpomembnejša stvar je zagotovo ta, da so ljudje neučakani. Pričakujejo hitre in drastične rezultate. Ne gre tako. K zadevi je potrebno pristopiti celovito, se na to pripraviti in kot rada rečem izdelati neke vrste poslovni načrt. Ne moremo pričakovati hitre izgube teže na zdrav način, če se nam je leta in leta nabirala. To omogoča le stradanje, ki ima zelo negativne učinke tako na telo kot duha. Večina ve, da ne moremo živeti dolgo brez hrane, ker to načenja našo življenjsko energijo, zdravje in psiho. Zato se zelo hitro vrnejo k prejšnjemu načinu prehranjevanja in na hitro pridobijo nazaj izgubljene kilograme ter še nekaj dodatnih.

Druga zelo pomembna stvar je tudi ta, da ljudje, ki želijo izgubiti kilograme k stvari pristopijo brez ustreznega predznanja. Pomembno je, da poznamo osnovne zakonitosti zdravega prehranjevanja, kateri živila so kompatibilna, kakšne učinke imajo na presnovo in celoten telesni ustroj. Pomembno je tudi, da telo dobi vse ustrezne sestavine, ki jih potrebuje za svoje nemoteno delovanje.

- Oglas -

Zavedati se je potrebno, da gre ob vseh teh spremembah za proces. Vsak proces vedno zahteva svoj čas.

Tjana Burger - Hujšamo Skupaj

Kaj pa tisti, ki imajo zelo malo časa zase? Se tudi oni lahko uspešno spopadejo z odvečnimi kilogrami?

»Malo časa zase« je zgolj izgovor. Če ti je kaj do sebe in svojega telesa potem si je potrebno vzeti čas. Vsi imamo na razpolago enako časa. Dan je pri vseh enako dolg, 24 ur. Pomembno je le, kako si postavimo prioritete. Kjer je volja je tudi pot. In poti je na tem svetu nešteto. Izbrati je potrebno tisto, ki nam je najbližja, najljubša in zdrava. V kolikor se stvari ne znamo lotiti sami, je potrebno poiskati pomoč oz. strokovnjaka, s katerim skupaj izdelata načrt. Kot rada povem: ko ljudje zbolijo, si morajo vedno vzeti čas, hočejo ali nočejo. Zato res ni potrebno, da pride do bolezenskega stanja samo zaradi vse prevečkrat slišanega izgovora »nimam časa«. Pred nekaj leti sem delala z direktorjem mednarodnega podjetja, ki je več časa preživel na letalu in v tujini kot na tleh in doma. Tesno sva sodelovala, popolnoma je upošteval navodila, zato nama je skupaj uspelo. K meni ga je pripeljal strah pred kapjo, s katero so mu zagrozili zdravniki. Strah je premagal izgovor »nimam časa«. Če je uspelo njemu, lahko marsikomu, ki ima bolj umirjeno življenje in bolj stabilen urnik.

Za dobro zdravje in primerno težo ter umirjene misli niso dovolj le diete kajne?

Diete, ki si jih večina predstavlja v smislu »ne jej skoraj nič« nikakor niso dovolj. Iskreno povedano tudi ne razumem ljudi, ki verjamejo, da jim bodo čudežne tablete, čaji ali kakršnakoli super živila pomagala pri izgubi teže, boljšemu počutju in zdravju, če korenito ne spremenijo prehrambenih navad in življenjskega sloga. Ne rečem, da omenjena pomagala in dodatki ne pripomorejo k bolj učinkovitejšem tretmaju, zagotovo pa ne moremo pričakovati pozitivnih učinkov na naše telo, če jih zgolj uživamo, ne da bi v našem vsakdanu kaj spremenili. Ne bodimo več tako naivni. Te zadeve so tudi precej drage, ki ne prinašajo dolgoročnega uspeha.

Zgolj sprememba prehrambenih navad tudi ne more prinesti dolgoročnega učinka, če ne bomo v sebi nosili zavesti in želje, da želimo biti zdravi, se dobro počutiti in uživati življenja. To naj bo naš glavni motiv. Ne le hočem shujšati. Verjamem v to, da je misel tista, ki kroji naše življenje. Če bomo o sebi kot duhovnem, čustvenem in telesnem bitju razmišljali z veliko mero ljubezni, bo tudi potreba po prekomernem uživanju nezdrave hrane pripeljala do tega, da bomo posegalli le po tem, kar deluje v naše dobro, nam prinaša koristi in dobro počutje.

Če se imamo radi, nikakor nimamo želje, da bi si škodovali. Takrat naredimo vse, da se podpremo v lastnih željah. Zato je zelo pomembno, da pridemo do teh negativnih vzorcev, ki delujejo proti nam, jih ozavestimo, razrešimo in jih zamenjamo za nas ljubečimi mislimi. To kar mislimo ima zelo velik vpliv na to kar smo. Vse to delamo v Bodi eko Šoli hujšanja. Da na kratko povzamem: naučimo se zdravega načina prehranjevanja, vzpostavimo ljubeč odnos do sebe, svojega telesa, se telesno gibamo in negujemo pozitivno miselno naravnanost.

- Oglas -

Zgodba ene izmed udeleženk programa

Ali program Bodi eko Šola celostne preobrazbe temelji na izkušnjah in uspešnih primerih?

Bodi eko Šola celostne preobrazbe je zasnovana na dolgoletnih osebnih izkušnjah in formalnem izobraževanju. Ko sem se sama pred leti ukvarjala s hudo obliko zasvojenosti s hrano sem sprva poiskala zdravniško pomoč. Besed, ki mi jih je zdravnica takrat izrekla, ne bom nikoli pozabila: »Vi? Dejte no. Vi res ne potrebujete moje pomoči. Vse je v glavi, mladenka«. Ta zdravnica ni vedela, da sem k njej prišla po pomoč, ker sem bila na koncu obupa. Takrat se je v meni nekaj prelomilo. V sebi sem zaslišala glas, ki je na glas kričal: »Umri ali nekaj naredi, da preživiš«. Odločila sem se za slednje. V tistem obdobju, ko sem se osebno ukvarjala s to boleznijo, ni bilo na razpolago toliko oblik pomoči kot jih je danes. Zato sem se morala vsega lotiti sama.

Ogromno sem brala, raziskovala, se izobraževala in na sebi preizkušala, kaj je zame dobro in kaj ni. Zagotovo je k ozdravitvi največ pripomogla ljubezen do športa, vztrajnost, zagnanost in trdna odločitev, da zmorem. In sem. Zaradi vsega tega kar sem prestala, sem izoblikovala program Šole hujšanja in vso svoje znanje in izkušnje zdaj prenašam na ljudi, ki želijo iti skozi podoben proces, v katerem sem se pred leti znašla sama. Tako je nastala tudi moj knjižni prvenec »Spoštuj svoje telo«, ki ga bodo prejeli vsi udeleženci našega programa. »Ni lahke poti. Pri meni bomo delali. Če se boste držali načrta vam bo uspelo, drugače …«, rečem mojim udeležencem. Pri meni se bomo uprli nase, svojo notranjo moč in uživali zgolj »hrano iz hladilnika«.

Res je, da si moji učenci sprva vse skupaj predstavljajo popolnoma drugače. Hrani posvečam še najmanj časa. Res je, da se vsakemu posamezniku pripravi individualni načrt prehranjevanja, s točno določeno kombinacijo živil in časovnim urnikom. Temelj programa je delo na sebi, preseganje negativnih vzorcev in osvajanju pozitivnih misli do sebe. Stranka mora voditi osebni dnevnik prehranjevanja, čutenja in aktivnosti. To ji omogoči, da sama spremlja svoj napredek in vse skupaj beleži. Zato šola (smeh).

Že kar nekaj udeležencev je bilo vključenih v opisani program. Z uspešnjostjo sem precej zadovoljna. Z nekaterimi imam še vedno stike, saj so vključeni v moje vadbene programe, ker so si želeli trajnostne spremembe. Tudi neuspehi so zabeleženi. V to skupino štejem ljudi, ki programa niso končali. Zaključili so ga sredi poti. To nikoli ni dobro. Kar si zadanemo končajmo.

Kdo so primerni kandidati za ta program, ki smo ga razvijali kar nekaj let?

V program se lahko vključi vsakdo, ki ima težave s telesno težo, ne glede na leta in spol. Vključijo se lahko tudi tisti, ki imajo zaradi preobremenjenosti težave z zdravjem, saj jim lahko zdravo prehranjevanje in bolj aktivno življenje deluje kot preventiva, ki odvrača od obiskov pri zdravniku. V program se lahko vključijo tudi tisti, ki imajo slabo samopodobo, pomankanje samozavesti in stresno življenje. Motivacijske delavnice so sestavni del programa, kjer v celoti postavljamo na novo osebno matriko človeka. Posameznika postavimo na prvo mesto. Srečen, zdrav in zadovoljen posameznik lahko k skupnosti pripore mnogo več kot posameznik, ki mu primankuje volje do življenja, dela in druženja na sploh. Ker je program zasnovan celovito, so dobrodošli vsi tisti, ki želijo dvigniti kakovost svojega življenja in najti notranji mir.

Smo tudi v fazi priprave Bodi eko Šola hujšanja za mladino, pri katerih je iz dneva v nad opaziti porast prekomerne teže, nepravilnega prehranjevanja in gibanja. Namesto, da bi se mladina medsebojno družila v naravnih okoljih, je njihov glavni način komunikacije in največji prijatelj socialno omrežje, pametni telefoni, računalnik, televizija ter hitra prehrana. Zato se nam zdi nujno potrebno, da pripravimo nekaj podobnega tudi za to kategorijo, kjer bo glavni poudarek na zdravem načinu prehranjevanja in življenjskih navad. V program bodo vključeni tudi starši. Pri tem programu gre za še bolj kompleksnejšo zadevo kot če to delajo zgolj za odrasle.

Stopimo na pot sprememb skupaj!

Če želite drugačen rezultat, drugačno telo, več zdravja je potrebno spremeniti pot. Zaupajte ekipi Bodi eko Šola hujšanja. Skupaj bomo naredili začetne korake, da boste lahko kasneje nad prehrano in življenjem nasploh dosegli večji nadzor. Novi odnos do sebe vas bo pripeljal do boljšega zdravja, počutja in telesa, ki ga ljubite.

Ne odlašajte. Čimprej se prijavite na brezplačno svetovanje ali katerega izmed naših programov, da se osrečite ali izboljšate svoje zdravje in počutje.

.

NAJNOVEJŠE