Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.
Ekologija & okoljeNič več plesni na sadju in zelenjavi?

Nič več plesni na sadju in zelenjavi?

MORDA VAS ZANIMA

Predvsem v Evropi in Združenih državah Amerike se letno zavrže ogromno hrane. Po nekaterih ocenah naj bi na vsakega prebivalca zavrgli kar 100 kilogramov različnih živil. Že zmanjšanje količine zavržene hrane za četrtino bi pomenilo, da bi lahko s tem nahranili skoraj milijardo ljudi. Iskanje inovativnih rešitev za zmanjševanje količine zavržene hrane je tako vsekakor pomembno področje, ki ima lahko pomembne dolgoročne učinke. Ena najbolj zanimivih rešitev, predstavljenih v zadnjem času, je metoda za preprečevanje razvoja plesni na sadju in zelenjavi.

- Oglas -

plesen sadje zelenjava

Preprečevanje razvoja plesni brez kemikalij

Metodo je razvila avstralska raziskovalka, dr. Kristy Bayliss. Pomembna prednost njene inovacije je ta, da se za preprečevanje razvoja plesni na živilih ne uporabljajo potencialno škodljive kemikalije. Postopek namreč temelji na uporabi plazme in električnega toka. Za zdaj se je znanstvenica sicer osredotočila le na avokado, v bližnji prihodnosti pa namerava metodo dodelati, s čimer bo postala primerna tudi za preprečevanje nastanka plesni na drugih živilih. Glede na to, da se ogromno živil zavrže prav zaradi plesni, so izsledki zelo obetavni.

Manj zavržene hrane in bolj zdrava živila

Določene vrste plesni lahko tvorijo nevarne snovi, posledično pa lahko zaužitje hrane, ki jo je napadla tovrstna plesen, privede do resnih zdravstvenih težav. Predstavljena metoda tako ni zanimiva le zaradi možnosti zmanjšanja količine zavržene hrane, ampak omogoča, da bodo živila, ki jih zaužijemo, tudi bolj zdrava. Metoda naj bi bila med drugim primerna celo za uničevanje salmonele. Preizkusi metode so že potekali zadnjih 18 mesecev, vendar pa naj bi bila to šele prva faza testiranja. V prihodnje so tako načrtovana kompleksnejša preizkušanja učinkovitosti metode in možnosti njene aplikacije v vsakdanji praksi, na podlagi rezultatov pa bo mogoče razmišljati tudi o dodelavah oziroma izpopolnitvi te vsekakor izjemno zanimive rešitve za preprečevanje razvoja plesni na živilih.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×