Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.
Zdravje & prehranaČrna sol: manj natrija in svojevrsten okus

Črna sol: manj natrija in svojevrsten okus

MORDA VAS ZANIMA

Črna sol, imenovana tudi kala namak, je pri nas dokaj slabo poznana, še manj ljudi pa jo uporablja. To je precejšnja škoda, saj naj bi bila prav črna sol zelo dobra alternativa navadni soli, še posebej za tiste, ki imate težave s previsokim krvnim tlakom.

- Oglas -

Pozitiven učinek uporabe črne soli namesto bele pri bolnikih s hipertenzijo je povezan predvsem z manjšo količino natrija v črni soli. Poleg tega pa je mogoče z uporabo črne soli doseči, da bo imela določena jed okus po jajcih. Črna sol je tako dobra rešitev za vegane, ki se živalskim proizvodom odpovedujejo zaradi etičnih razlogov, in za alergike.

Izogibajte se sintetični črni soli, če je to mogoče

Najpogosteje se črna sol uporablja v azijskih državah, predvsem v Indiji. Gre pravzaprav za vrsto indijske vulkanske soli, pri čemer je treba opozoriti, da je poimenovanje »črna sol« pravzaprav nekoliko zavajajoče. Sol je namreč običajno rožnato-sive barve, kar je povezano predvsem s prisotnostjo železa in drugih mineralov. Za črno sol je značilen zelo poseben okus, ki ga mnogi primerjajo z okusom trdo kuhanih jajc oziroma rumenjakov. Sodeč po ajurvedski tradicionalni medicini naj bi imela črna sol ogromno pozitivnih učinkov na naše zdravje.

V preteklosti so pri pridelavi črne soli uporabljali skorajda izključno samo visoko temperaturo, oglje in rastlinske pripomočke, danes pa se lahko sol pridobiva tudi sintetično, zato morate biti pozorni pri nakupu. Čeprav sta si obe vrsti črne soli na prvi pogled zelo podobni, pa je tista, ki je bila obdelana po tradicionalnem postopku, precej bolj zdrava, saj vsebuje več koristnih snovi, med drugim tudi več železa.

Tradicionalno obdelana črna sol zelo koristna za zdravje

Glavna sestavina črne soli je, tako kot tudi pri beli soli, natrijev klorid, poleg tega pa v njej najdemo tudi različne sulfate in sulfide ter železo in magnezij. Značilen vonj črne soli je predvsem posledica vodikovega sulfida. V tradicionalnem ajurvedskem zdravilstvu ima črna sol zelo pomembno mesto, saj naj bi pomagala pri številnih težavah. Med drugim se tako črna sol uporablja v primeru težav z zaprtjem, napihnjenostjo, zgago in vetrovi, koristila pa naj bi tudi pri golšavosti.

- Oglas -

Zaradi nižje vsebnosti natrija pa se črna sol, kot že omenjeno, priporoča tudi vsem s previsokim krvnim tlakom. Tudi v tem primeru pa morate biti previdni pri nakupu. Sintetično pridobljena črna snov namreč vsebuje precej več natrija kot naravna različica, vendar načeloma še vedno manj kot klasična sol. Če želite preizkusiti okus in učinke črne soli, vam priporočamo, da jo za začetek uporabite za začinjanje indijskih jedi, dodate pa jo lahko tudi umešanemu tofuju, skupaj s ščepcem kurkume, še ene izjemno zdravilne začimbe. Tako bo tofu močno spominjal na umešana jajca, in sicer tako po videzu kot po okusu.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×