0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPremagajte napihnjenost in zaživite bolj zdravo

Premagajte napihnjenost in zaživite bolj zdravo

MORDA VAS ZANIMA

Napihnjenost je kriva za precej neprijetnih občutkov, vpliva pa lahko tudi na vašo samozavest. Čeprav preživite ogromno časa v telovadnici, lahko o ravnem trebuhu le sanjate, dokler se ne znebite napihnjenosti. Tako vam ponujamo nekaj koristnih nasvetov, kako odpraviti to težavo. Na koncu pa vas čaka še nekaj predlogov, kako zamenjati manj zdrava in zelo kalorična živila s takšnimi, ki so precej bolj prijazna do vašega zdravja in postave.

- Oglas -

Kako odpraviti napihnjenost?

Napihnjenost je mogoče odpraviti z nekaterimi živili in rastlinami, ki jih pogosto najdemo tudi v svoji kuhinji. Seveda pa se je pametno izogibati živilom, ki vam povzročajo težave. Da bi ugotovili, katera so, si lahko nekaj dni pišete dnevnik, kaj vse ste zaužili in ugotovili boste, kaj povzroča napihnjenost.

Beležite si, kaj pojeste in katera hrana vam povzroča napihnjenost

Napihnjenost je zelo jasen znak, da imajo naša prebavila določene težave s prebavljanjem hrane, ki jo zaužijemo. To velja še toliko bolj, kadar gre za kronično napihnjenost. Tako je zelo pametno, da začnete pisati prehranski dnevnik. Zabeležite vse, kar pojeste v določenem dnevu. Hkrati pa označite, kdaj se pojavljajo težave z napihnjenostjo in kako intenzivne so. Ko boste to počeli nekaj časa, boste laže ugotovili, katera živila vam povzročajo največ težav.

Poskusite z izločitveno dieto

Čeprav je nabor problematičnih živil vedno individualen – in namen prehranskega dnevnika je prav ta, da ugotovite, katera živila niso najboljša za vas –, pa obstaja tudi nekaj živil, ki so najpogosteje kriva za težave z napihnjenostjo. Tako je smiselno, da za krajši čas izločite ta živila iz prehrane (zgolj eno živilo naenkrat) in opazujete, ali bo prišlo do izboljšanja. V primeru napihnjenosti so običajno najbolj problematična živila, ki povzročajo težave tudi ljudem s sindromom razdražljivega črevesa. Še posebej pazljivi bodite pri zelju, cvetači, brokoliju, česnu, čebuli, pri živilih, ki vsebujejo gluten, pri stročnicah, jabolkih in pri artičokah.

- Oglas -

Začnite uživati prebavne encime

Dobra prebava zmanjšuje tveganje za napihnjenost. Tako vam priporočamo, da začnete uživati kakovostno prehransko dopolnilo, ki vsebuje prebavne encime. Ker bo razgradnja hrane posledično lažja, se bo absorbiralo tudi več pomembnih hranilnih snovi, zato bo nevarnost za pomanjkanje precej manjša.

Naravno nad napihnjenost

S sokom aloe vere nad napihnjenost

Aloe vera je rastlina z zelo širokim spektrom blagodejnih učinkov. Znana je sicer predvsem po tem, da pomaga pri pomiritvi kože (po sončnih opeklinah, v primeru ekcema, rozacee ipd.), vendar pa je zelo koristna tudi pri pomiritvi črevesja oziroma celotnega prebavnega trakta. Redno pitje soka aloe vere vam zato uspešno pomaga pri odpravi napihnjenosti.

Uživajte več fermentiranih živil

V zadnjih letih se ogromno govori o tem, kako pomembna je zadostna količina probiotikov, torej koristnih bakterij v naši prehrani. Več probiotikov v prehrani, ki jih najdemo predvsem v fermentiranih živilih, kot je na primer kislo zelje, je zelo koristno tudi za vse, ki se spopadate z napihnjenostjo. Škodljive bakterije v črevesju naj bi namreč proizvajale precej več plinov kot koristne, zato je pomembno, da prevladajo slednje.

Živalsko mleko in mlečne izdelke zamenjajte z rastlinskimi alternativami

Mleko in mlečni izdelki sodijo med najpogostejše krivce za napihnjenost, kar je velikokrat povezano z intoleranco za laktozo. Zamenjava teh živil z rastlinskimi alternativami tako običajno pripomore k občutni ublažitvi težav z napihnjenostjo.

Na svoj jedilnik dodajte »naravna odvajala«

Za napihnjenostjo se velikokrat skriva počasna prebava oziroma neredno odvajanje blata. Ena izmed možnosti v tem primeru bi sicer lahko bila odvajala, vendar pa imajo lahko ta seveda precej nezaželenih stranskih učinkov, zato so rezervirana izključno za zelo resne težave z zaprtjem. Precej bolj smiselno je, da si poskusite za začetek pomagati z živili, ki jih uvrščamo med blaga naravna odvajala. V to skupino med drugim sodijo: lanena semena in semena chie, zelenolistna zelenjava, rabarbara, suhe slive in kivi.

- Oglas -

Za prehranjevanje si vzemite čas

Ste vedno v naglici, zato večina vaših obrokov poteka mimogrede, medtem ko se ukvarjate s tisoč drugimi opravki? Če se prepoznate v tem opisu, ni posebej nenavadno, da se bojujete z napihnjenostjo. Stres je namreč eden izmed dejavnikov, ki pogosto prispevajo k pojavu tovrstnih težav. To velja še posebej za stres med samim prehranjevanjem. Med jedjo zato odstranite vse motnje. Jejte počasi in v miru. Obenem pa si poskušajte čim večkrat vzeti čas za meditacijo, jogo in podobne sproščujoče dejavnosti.

Izkoristite moč indijskega trpotca

Omenjali smo že naravna odvajala in morda ste na spisku pogrešali indijski trpotec. Nanj seveda nismo pozabili, ampak menimo, da si zasluži samostojno omembo. Gre namreč za eno najboljših, če ne celo najboljšo izbiro za pospeševanje prebave, kar je predvsem zasluga visoke vsebnosti topnih vlaknin. Tako vam lahko indijski trpotec zelo uspešno pomaga tudi v boju z napihnjenostjo.

.

NAJNOVEJŠE