Ekologija & OkoljeLetošnji marec je bil najtoplejši od leta 1880 naprej

Letošnji marec je bil najtoplejši od leta 1880 naprej

MORDA VAS ZANIMA

Podnebje se spreminja, o čemer ni nobenega dvoma več, pred kratkim pa so ameriški znanstveniki postregli z novimi podatki v zvezi s segrevanjem ozračja v globalnem smislu.

- Oglas -

Temperature marec

Izredno toplo tudi celotno prvo trimesečje

Vse višje temperature ozračja so namreč poskrbele, da je bil minuli marec najtoplejši od leta 1880 naprej, prav tako je bilo najtoplejše tudi obdobje od začetka januarja do konca marca, so sporočili iz ameriške uprave za oceane in ozračje (NOAA).

In kaj natančno so ugotovili? Povprečna temperatura zraka je bila letošnji marec za 0,85 stopinje Celzija višja od marčevskega povprečja v 20. stoletju, letošnji rekord pa je tistega iz leta 2010 podrl za 0,05 stopinje Celzija. Kar zadeva obdobje od začetka januarja do konca marca, pa je bila letos povprečna temperatura za 0,82 stopinje Celzija višja od povprečja 20. stoletja.

Pri zbiranju podatkov so upoštevali povprečne temperature na Zemljinem površju kot tudi na gladini oceanov, in tako že pred nekaj meseci ugotovili, da je bilo leto 2014 najtoplejše leto od začetka sistematičnega merjenja teh podatkov.

Taljenje arktičnega ledu

- Oglas -

Znanstveniki zaradi vse višjih povprečnih temperatur vztrajno opozarjajo na porabo fosilnih goriv, ki v zrak spušča toplogredne pline. Ti vodijo do višjih povprečnih temperatur, taljenja polarnega ledu in ledenikov ter do višanja gladine morja. Skrb vzbujajoče je namreč tudi dejstvo, da je bila marca rekordno nizka raven arktičnega ledu. Obseg ledu je bil za približno 1,1 milijona kvadratnih kilometrov oziroma za 7,2 odstotka manjši od povprečja v letih 1981-2010, so še sporočili iz NOAA.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×