Črna kumina, neskončni vir zdravja

Že prerok Mohamed je dejal, da semena črne kumine ozdravije vse, edino smrti ne. Čeprav je trditev na prvi pogled videti nekoliko pretirana, lahko upravičeno trdimo, da je črna kumina (Nigella sativa) ena izmed rastlin z najširšim spektrom zdravilnega delovanja. Arabci jo zato imenujejo »Al-Habba Al-Barakah« ali pa »Al-Habba Al-Sauda«, kar pomeni posvečena semena. V Sloveniji poleg poimenovanja črna kumina uporabljamo tudi poimenovanje zamorska kumina ali navadna črnika. Črno kumino oziroma njeno olje se v orientalski medicini, kozmetiki in kulinariki uporablja že približno 2000 let. Priljubljena je predvsem zaradi številnih koristnih učinkov na telo. Izvira iz Indije, danes pa je rastlina razširjena po vsem svetu.

Črna kumina

Zgodovina uporabe črne kumine

Uporaba črne kumine sega že daleč v zgodovino. Pomembne zapise o tej zdravilni rastlini najdemo v islmaskih svetih knjigah, kjer je večkrat omenjeno, da je prerok Mohamed dejal: Uporabljajte črna semena, ki zdravijo vse bolezni, edino smrti ne.

Kot začimbo so črno kumino uporabljali že v starem Egiptu. Legenda pravi, da je olje črne kumine uporabljala tudi egipčanska kraljica Nefretete, predvsem za krepitev in lep sijaj las ter nohtov. Redno naj bi jo v kozmetične namene uporabljala tudi Kleopatra. Stari Egipčani so verjeli, da je dobra popotnica v onstranstvo. Tudi v grobnici mladega faraona Tutankamona so našli vrček z oljem. Zdravniki egiptovskih faraonov so semena in olje pogosto uporabljali za pomiritev želodcev po obilnih pojedinah. Semena so uporabljali tudi za zdravljenje glavobolov, zobobolov, prehladov in raznih okužb.

Tudi Stari Grki in Rimljani so dobro poznali zdravilne učinke črne kumine. Pisca Plinij in Dioskurid sta v svojih zbirkah bolj podrobno opisala rastlino in njene blagodejne učinke na zdravje.

Znani arabski zdravnik srednjega veka Ibn Sina je črno kumino opisal kot rastlino, ki lajša prekomerno utrujenost in hkrati simptome depresije.

Frankovski kralj in cesar Karl Veliki je ukazal gojiti črno kumino po vseh samostanskih vrtovih kot eno pomembnih zdravilnih rastlin. Tako se je pričelo gojiti črno kumino povsod po Evropi. Sprva so črno kumino poimenovali »črni koriander«, saj so semena uporabljali kot začimbo pri peki kruha ter nasploh v kulinariki. Kasneje jo so pričeli uporabljati tudi v kozmetične namene. Izdelovali so odišavljeno vodo in puder. V Evropi so še pred dvestotimi leti črno kumino uporabljali v ljudskem zdravilstvu kot sredstvo proti bulam, vnetjem, kačjim ugrizom in steklini. Nato je utonila v pozabo, saj so ljudje pričeli uporabljali nekatera novodobna sintetična sredstva v ta namen.

V začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja pa se je zgodil preobrat. S semeni črne kumine so namreč uspešno ozdravili astmo pri dragocenem dresiranem konju. Nasvet za zdravljenje astme so lastniki konja dobili od egipčanskega zdravnika, ki jim je svetoval, naj krmi dodajo še semena črne kumine. Slavni konj je ozdravel in takrat so zdravilne lastnosti črne kumine prišle v javnost. Po nekaterih navedbah naj bi ravno ta dogodek prispeval k ponovni uporabi.

Danes črno kumino uporabljamo tudi za zdravljenje astme in nevrodermitisa pri ljudeh. Znanstveniki po celem svetu raziskujejo zdravilne učinkovine ter možne zdravilne lastnosti te vsemogočne rastline. Od leta 1964 je bilo objavljenih že 458 študij. Črna kumna tako postaja vse bolj priljubljena in raziskovana rastlina.

Črna kumina – splošni opis rastline

Črna kumina (Nigella sativa) prvotno izvira iz Indije. V pokrajinah Punjab, Himachal pradesh, Bihar in Assam je rasla kot plevel. Domačini jo poznajo pod imenom »Kalajira« ali »Kalongi«. Sodi v družino zlatičevk in je enoletnica, ki v višino zraste do pol metra. Rastlino je relativno enostavno gojiti, potrebuje peščena ilovnata tla ter toplo podnebje. Gojijo jo vse od Sredozemlja pa do Indije, najbolj kakovostno pa pridobivajo v Egiptu, Siriji, Iraku, Ameriki, Indiji, Pakistanu in Grčiji.

Semena imajo poprast in rahlo grenek okus, zato jih ponekod uporabljajo namesto popra. Okus semen je najbolj podoben začimbi ajovan, njihov vonj semen pa spominja na vonj koromača ali janeža. Olje čne kumine pridobivajo s hladnim stiskanjem semen.

Pri poimenovanju je pogosto prava zmeda. Ljudje jo nemalokrat zamenjajo s kuminom, predvsem črnim kuminom. Botanično pa črna kumina ni v sorodu ne s kumino ne s kuminom.

Črna kumina - semena

Glavne sestavine in učinkovine

Semena črne kumine vsebujejo olje (35–38 %), ogljikove hidrate (35 %) in beljakovine (21 %), hkrati pa imajo tudi visoko hranilno vrednost. Olje je bogat vir esencialnih maščobnih kislin, od katerih sta najpomembnejš linolna oz. omega 6 (50,2 %) in gama-linolenska maščobna kislina oz. omega 3 (0,4 %). Poleg omenjenih maščobnih kislin so v znatnih količinah še margarinska kislina (10,3 %), stearinska kislina (2,5 %), oleinska kislina (19,9 %) in arahinska kislina (0,6 %). Hladno stiskano olje črne kumine navadno vsebuje tudi manjši delež eteričnega olja, kar daje olju značilen okus.

Glavne sestavine eteričnega olja so timokinon (28–57 %), p-cimen (do 40 %) in karvakrol (do 12 %). Najbolj pomembna učinkovina z izrazitim terapevtskim delovanjem je timokinon, ki je antioksidant ter hkrati deluje tudi kot analgetik (lajša bolečino), antihistaminik (protialergijsko delovanje) in antiepileptik (prepreči epileptične napade). Poleg timokinona so pomembne učinkovine tudi nigelon (ditimokinon), nigelin in melantin. Nigelon, podobno kot timokinon, deluje kot antihistaminik, skupaj z melantinom pa spodbuja čiščenje črevesja.

Semena črne kumine vsebujejo tudi vitamine A, B1, B2, B6, E in C ter nekatere minerale, kot so kalcij, železo, baker, zink, magnezij, selen, fosfor in kalij.

Delovanje in uporaba

V bibliografski zbirki s področja medicine Medline je bilo konec leta 2012 objavljenih že 450 strokovnih člankov, v katerih so znansvetniki objavljali rezultate raziskav o črni kumini. Kljub številnim objavam zanimanje še vedno ni ponehalo, zato se črna kumina pojavlja v veliko publikacijah. Število znanstvenih člankov vztrajno raste. V zvezi s črno kumino je odobreno tudi nekaj patentov. Patenti se nanašajo predvsem na uporabo za zdravljenje oziroma lajšanje različnih zdravstvenih stanj, kot so na primer povečanje delovanja imunskega sistema (U. S. Patent 5482711), zdravljenje raka in preprečevanje neželenih učinkov kemoterapije (U. S. Patent 5653981), zdravljenje alergije in astme (E. P. Patent 1709995), zdravljenje glivičnih in bakterijskih okužb, kožnih vnetij, ran in hemeroidov (U. S. Patent 7722906) …

  1. A. Randhawa poroča o vrsti zdravilnih učinkov črne kumine: Črna kumina deluje protibolečinsko, protivnetno, protibakterijsko, protivirusno ter protiglivično, deluje pa tudi kot antihistaminik (proti alergiji), antioksidant, imuno stimulant (spodbuja imunsko odzivnost), lajša astmo ter znižuje visok tlak.

Objavljenih je več študij o delovanju črne kumine in zmanjšanju astmatičnih težav. Te zdravilne lastnosti pripisujejo predvsem učinkovinama timokinon in nigelon. Timokinon protivnetno deluje na levkotriene (v telesu so odgovorni za nastanek in razvoj vnetnih procesov in delujejo kot mediatorji alergijskih in vnetnih reakcijah). Nigelon pa preprečuje izločanje histamina iz krvnih celic. Zanimivo je tudi delo znanstvenikov iz Iraka, ki so opravili klinično študijo na 118 bolnikih. Ugotovili so namreč, da olje črne kumine izjemno lajša tudi na najhujše oblike alergičnega rinitisa (alergična reakcija nosnih poti na alergene). Bolnikom so šest tednov dajali 600 do 800 mg olja v kapsulah, in sicer trikrat dnevno.

Vsekakor so zanimive študije o delovanju črne kumine na raka. Več študij dokazuje, da komponente v semenih dokazano zavirajo razne vrste raka. Še posebno je zanimiva študija maroških znanstvenikov, ki poročajo o splošnem protirakavem učinku. Ugotovili so, da eterično olje črne kumine ustavi rast večine tumorskih celic. Naredili so tudi poskus razsoja metastaz in ugotovili, da je eterično olje črne kumine celo preprečilo razvoj metastaz v jetrih. Leta 1996 je centralna uprava za kontrolo zdravil in prehrane v ZDA odobrila uporabo olja črne kumine pri zdravljenju raka ter za preporečevanje neželenih učinkov kemoterapije.

Raziskovalci iz Savdske Arabije poročajo o vplivu semen na krvni sladkor. Zmleta semena črne kumine (2 grama na dan) so lahko koristna dopolnilna terapija pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 2.

Veliko je tudi znanstvenih raziskav, ki na različne načine potrjujejo, da črna kumina ščiti jetra, zniža raven holesterola v krvi ter ščiti ledvica. Olje blagodejno deluje na prebavni trakt, umirja razdraženo črevo in prebavne krče. Novejše raziskave govorijo tudi o pozitivnih rezultatih zdravljenja vnetnih ran na koži ter opeklin. Pri doječih materah naj bi črna kumina povečala količino mleka.

Tudi pri negi kože se priporoča uporabo olja črne kumine, še posebej v primeru občutljive, suhe in razdražene kože. Olje izboljša strukturo kože ter jo naredi bolj gladko in prožno.

Črna kumina - olje črne kumine

Še nekaj nasvetov za uživanje

Olje lahko uživamo kot začimbo, torej občasno kot dodatek k jedem (solatam) ali pa ga jemljemo kot terapijo in ga tako uživamo vsak dan. Načeloma velja, da terapija traja od 3 do največ 4 tednov z maksimalno 3 čajnimi žličkami na dan.

Za znižanje visokega pritiska priporočamo uživanje ene čajne žličke olja trikrat dnevno s toplo pijačo.

V primeru težav z želodcem priporočamo skodelico toplega mleka, v katerega dodate eno jušno žlico olja. To pijte trikrat na dan pet dni zapored. Ta terapija traja manj časa, zato lahko zaužijemo nekoliko več olja kot pri klasični 4-tedenski terapiji.

Gingvitis lahko lajšate s pripravkom, ki ga naredite tako, da eni žlički olja dodate 10 kapljic kisa in dvakrat na dan nanesete na dlesni.

Pri težavah z mehurjem in ledvicami si pripravite zmes olja črne kumine in medu v razmerju 1 : 1 in tej mešanici dodajte topel čaj. Pripravek uživajte vsaj trikrat dnevno.

Za lajšanje astme in kašlja si lahko pripravite inhalacijo tako, da v vročo vodo dodate eno večjo žlico olja in pokriti čez glavo inhalirate pare. Inhalacijo ponovite dvakrat dnevno. Priporočamo tudi vtiranje manjše količine olja črne kumine v prsni predel.

Opozorila

Zaradi intenzivnega delovanja lahko prevelike količine zaužitega olja črne kumine povzročijo slabost in drisko. Priporočamo, da po 3 do 4 tednih z uživanjem prekinete vsaj za 14 dni ter nato po želji terapijo ponovite. Uživanje zmletih semen (največ do 2 grama naenkrat) prav tako ni priporočljivo dalj kot 4 tedne. Nosečnicam zaradi previdnosti uživanje črne kumine odsvetujemo.

Nasvet za nego las in lasišča

Olje črne kumine ima dokazane blagodejne učinke za nego las in lasišča. V kombinaciji z ostalimi olji črna kumina pomaga proti raznim tegobam, kot so srbeče lasišče, suhi in razcepljeni lasje ter podobno. Optimalno je, če zmešate 1/3 olja črne kumine, 1/3 olja jojobe in 1/3 olja šipkovih plodov. To mešanico v primeru težav z lasiščem nekaj minut vtirate ter nato sperete. V primeru nege lasnih konic mešanico uporabite kot balzam za konice. Uporabljate manjše količine olja ter nato po želji sperite z vodo ali pustite na laseh.

DELI
dr. Tina Oblak
Vodja razvoja v podjetju Herbana d.o.o. in ljubiteljica naravnega in zdravega načina življenja.