Vitamin K je eden izmed bistvenih vitaminov, ki jih naše telo potrebuje, saj skrbi za pravilno aktivacijo nekaterih beljakovin ter za strjevanje krvi. Rezultati najnovejših študij celo kažejo, da vitamin K lahko igra pomembno vlogo pri zdravljenju osteoporoze in Alzheimerjeve bolezni, ter, da višja raven vitamina v telesu zmanjšuje možnost pojava rakavih ter srčnih obolenj.
Če ne uživate zdravil za preprečevanje krvnih strdkov s katerimi lahko vitamin K toksično reagira, nimate nobenih razlogov, da nebi povečali vnosa tega vsestranskega vitamina K. Pomanjkanje vitamina K namreč lahko prinese veliko negativnih posledic, ki se v našem telesu izrazijo v obliki bolezni srca ter ožilja, možganskih težav (pojavi se lahko celo demenca), osteoporoze, zobne gnilobe ter rakavih obolenj (rak na prostati, jetrih, pljučih,…). Ker pa ga je v naše telo najlažje pridobiti z uživanjem hrane, smo vam v nadaljevanju pripravili seznam živil, v katerih se nahaja v največjih količinah.
Ohrovt
Ena sama skodelica ohrovta vsebuje kar 600 odstotni delež priporočljivega dnevnega vnosa vitamina K! Me drugim vsebuje tudi veliko vitamina A ter C, železo, veliko kalcija ter koristnih antioksidantov. Uživamo ga lahko samostojno (kuhanega ali pečenega v obliki čipsa) ter kot dodatek k solatam in smoothijem.
Špinača
Špinača je vsekakor superživilo. Poleg ogromne količine vitamina K vsebuje tudi slavno veliko količino železa poleg tega pa je obogatena tudi z vitaminom A in beta karotenom. Ker je hranljiva a hkrati nizkokalorična čedalje bolj prevladuje v solatnih barih ter na jedilnikih – kot predjed, priloga ali pa samostojna jed in to v surovi ali pa kuhani obliki.
Regrat
Prva izbira med pomladno zeleno listnato zelenjavo je več kot bogata z vitaminom K. Regrat poleg tega vsebuje tudi veliko antioksidantov ter drugih zdravju koristnih snovi, ki znižujejo sladkor v krvi, zdravijo kožne alergije in akne, ter prečiščujejo kri. Ker so regratovi listi izjemno hranljivi ter prijetnega okusa ga uporabljamo zlasti pri pripravi solat ter zelenjavnih prilog.
Brstični ohrovt
Skodelica brstičnega ohrovta vsebuje kar 200 odstotni delež dnevne priporočene zaužite količine vitamina K. Temu sledi bogata vsebovanost vitamina C (100 odstotni delež priporočene dnevne količine), magnezij ter fosfor. Ko ga pripravljamo je pomembno, da ga ne prekuhamo saj v slednjem primeru dobi nevšečen specifičen vonj, čemur ne pomaga še tako dober recept.
Brokoli
Poleg vitamina K, brokoli vsebuje tudi druge hranljive snovi ter antioksidante. Vsebuje dvakrat več vitamina C kot pomaranča ter skoraj toliko kalcija kot trije kozarci mleka. Da v telo pridobimo vse koristne snovi, ki jih vsebuje je najbolje, da ga uživamo surovega, saj kuhanje uniči nekatere koristne antioksidante.
Preberite si tudi članek o vsemogočnem vitaminu K2.