0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaŽivila, ki zmanjšujejo vnetja v telesu

Živila, ki zmanjšujejo vnetja v telesu

MORDA VAS ZANIMA

Kronično vnetje lahko povzroči celo kopico različnih bolezni, kot so na primer ateroskleroza, artritis, osteoporoza, Alzheimerjeve bolezen in demence, preobčutljivost na določena živila, sladkorna bolezen, fibromialgija, bolezni srca in ožilja ter v določenih primerih celo nekatere vrste raka. Vnetni procesi v telesu tudi pospešujejo staranje celic. Številni ljudje imajo težave s kroničnim vnetjem, do katerega pride zaradi moderne prehrane in splošnega (nezdravega) življenjskega sloga.

- Oglas -

Močno predelana hrana, velike količine sladkorja in trans maščobe, stres, podhranjenost, debelost, onesnaženje, težke kovine … Vse to so lahko razlogi, zaradi katerih pride do vnetnih procesov v telesu. Prehrana ima veliko moč – z njeno pomočjo lahko telesne celice učinkovito zaščitite pred vnetji. Predstavljamo vam seznam živil, ki so vam pri tem lahko v pomoč:

živila proti vnetju

Papaja

Papaja je odličen vir vitaminov C, E in beta-karotena, ki so vsi zelo močni antioksidanti. Poleg tega ta slasten tropski sadež vsebuje tudi prebavna encima papain in himopapain, ki pomagata zmanjševati vnetje v telesu.

- Oglas -

Borovnice

Borovnice so zelo bogate s številnimi fitohranili, ki imajo tako antioksidantno kot tudi protivnetno delovanje. Z borovnicami lahko odlično obogatite smoothieje, peciva, lahko pa si jih privoščite tudi kar same.

Brokoli

Brokoli je hranilno zelo bogata vrsta zelenjave. Deluje protivnetno in protirakavo, med drugim pa vsebuje tudi veliko vitamina C, ki je izjemno močan antioksidant. Brokoli lahko uživate kar surovega, lahko pa ga skuhate na pari. Z njim obogatite solate, pripravite juhe ali ga postrežete kot prilogo. Nikar ga ne kuhajte predolgo in na previsoki temperaturi, saj bo tako izgubil veliko hranilnih snovi.

Ingver

Ingver je močan antioksidant in zato odlično ščiti celice pred vnetjem. Z ingverjem lahko odlično popestrite solate, juhe, omake, čaje, smoothieje in sokove. Je zares vsestransko živilo.

Brusnice

Brusnice vsebujejo pomembna fitohranila s protivnetnim delovanjem, ki ščitijo tako krvožilni kot prebavni sistem. Sveže ali zamrznjene brusnice dodajte smoothiejem, sladicam in prelivom za solate. Ali pa jih uživajte kar same.

- Oglas -

Avokado

Avokado je resnično super sadež. Odlično ščiti celice, saj vsebuje kopico protivnetnih hranil, kot so fitosteroli, vitamina C in E, mangan, selen in cink, maščobne kisline omega 3 in številne druge spojine. Iz avokada pripravite odlično presno juho, sladico ali omako. Bodite ustvarjalni.

Kurkuma

Kurkuma vsebuje aktivno sestavino kurkumin, ki ima močne protivnetne in antioksidantne lastnosti. Kurkumin lahko pomaga blažiti bolečine pri artritisu in to celo bolje od nekaterih zdravil.

Semena chia

Semena chia vsebujejo veliko maščobnih kislin omega 3, ki so ena najmočnejših protivnetnih spojin. V semenih chia je več maščobnih kislin omega 3 kot pa v lososu. Dodajte jih kosmičem, najljubšemu smoothieju ali pa iz njih pripravite slasten presni puding.

Orehi

Orehi so bogat vir alfalinolenske maščobne kisline, ki dokazano umirja vnetja in ščiti celice. Tako kot druge oreščke tudi orehe uživajmo zmerno, saj so zelo energijsko bogati.

Konopljina semena

Tudi konopljina semena so odličen vir maščobnih kislin omega 3, ki imajo, kot smo že omenili, močno protivnetno delovanje. V konopljinih semenih med drugim najdemo tudi gama linolensko maščobno kislino. Konopljina semena dodajte smoothiejem, kosmičem, prelivom, sladicam, z njimi potresite solate in obogatite juhe.

Zelena

V zeleni najdemo veliko vitamina C, beta-karotena in mangana. Vsebuje veliko polifenolov, ki zmanjšujejo vnetje in produkcijo prostih radikalov.

NAJNOVEJŠE